G4Media.ro

VIDEO Va pune capăt ancheta FBI ambițiilor prezidențiale ale lui Trump? Ce…

Sursa Foto: katiecouric.com

VIDEO Va pune capăt ancheta FBI ambițiilor prezidențiale ale lui Trump? Ce cred experții despre raidul de la Mar-a-Lago

Descinderea agenților din Biroul Federal de Investigaţii (FBI) la reşedinţa Mar-a-Lago a fostului preşedinte Donald Trump, desfășurată luni, ar putea avea efecte semnificative asupra eforturilor acestuia de a candida din nou pentru Casa Albă în 2024, cu mulți experți afirmând că nu este exclus ca republicanul să fie împiedicat să intre în cursa electorală. Pe de altă parte, unele voci susțin că raidul agenților federali nu va face altceva decât să sporească ambiția acestuia de a ajunge în Biroul Oval pentru un nou mandat de patru ani.

Oprit să candideze

Raidul neașteptat al agenților FBI la Mar-a-Lago a intensificat dezbatere juridică din jurul întrebării dacă o condamnare l-ar descalifica pe fostul președinte Trump de a candida din nou la Casa Albă.

Dacă cei mai mulți dintre experții politici și juridici americani au fost de acord că descinderea de luni la reședința lui Trump din Florida a fost „fără precedent,” a existat puțin consens printre ei dacă această percheziție ar putea afecta negativ șansele lui Trump de a candida în 2024 sau, dimpotrivă, îi oferă o victorie sigură în cursa pentru Biroul Oval, prezentându-l drept o victimă a răzbunării politice a democraților aliați cu FBI.

Ce a stat la baza percheziției la reședința lui Trump de la Mar-a-Lago? În februarie, Arhivele Naţionale au declarat că au fost nevoite să recupereze din Florida 15 cutii de documente pe care Donald Trump le-a luat cu el când a părăsit Washingtonul în ianuarie 2021. În aceste cutii se aflau scrisori de la Barack Obama şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, o hartă a Statelor Unite care făcuse obiectul unor schimburi de replici furtunoase cu serviciul meteorologic american, dar şi, potrivit Washington Post, mai multe documente parafate „top secret.”

Arhivele Naţionale au afirmat că republicanul nu avea niciun drept să plece cu aceste cutii: conform unei legi din 1978, orice preşedinte american trebuie să transmită toate e-mailurile, scrisorile şi alte documente de lucru ale sale acestei agenţii, însărcinată cu păstrarea lor. Această agenţie federală a cerut justiţiei americane să deschidă o anchetă asupra acestor fapte, iar raidul agenților FBI care s-a petrecut luni este parte a acestei anchete.

La scurt timp după ce Trump a confirmat percheziția de la locuința sa – spunând că proprietatea sa din Florida a fost „sub asediu” și „ocupată” de agenții federali – mai mulți experți juridici s-au referit la o lege despre care au spus că l-ar afecta pe Trump dacă el va fi găsit vinovat pentru luarea de dosare prezidențiale clasificate, o încălcare a legii federale.

Marc Elias, un avocat al campaniei prezidențiale din 2016 a lui Hillary Clinton, a descris această lege drept „un motiv cu adevărat foarte, foarte mare pentru care raidul de astăzi este un potențial blockbuster în politica americană.”

https://twitter.com/marceelias/status/1556794749377454080

El a prezentat o captură de ecran cu articolul 18 U.S.C. § 2071, care precizează că cei care dețin documente guvernamentale pe care „le ascund, îndepărtează, mutilează, șterg, falsifică sau distrug în mod voit și ilegal” comit o infracțiune. Orice persoană condamnată de acest lucru riscă până la trei ani de închisoare și „își va pierde funcția și va fi descalificată de a ocupa orice funcție în Statele Unite.”

Istoricul prezidențial Michael Beschloss a împărtășit aceeași opinie, remarcând că raidul FBI de luni a avut loc la exact 48 de ani după noaptea în care președintele de atunci Richard Nixon și-a dat demisia în scandalul Watergate – care a dus la apariția legilor pentru care Trump este acum investigat.

„Aceasta este o lege reală, iar dacă Donald Trump a încălcat această lege… aceasta are sancțiuni reale, inclusiv faptul că el nu va mai putea servi niciodată în funcții federale,” a declarat Beschloss pentru MSNBC.

O lege controversată

Mai mulți experți juridici au insistat însă că, printr-un consens îmbrățișat tacit de decenii, blocarea legală a unui potențial candidat la Casa Albă nu se aplică.

„Dacă Trump este condamnat pentru încălcarea acestui statut, poate fi descalificat de la președinție? Nu,” a insistat Josh Blackman, profesor de drept constituțional la South Texas College of Law Houston.

El a menționat că legile au fost examinate exhaustiv în 2015, când Hillary Clinton a fost acuzată că a stocat materiale clasificate pe serverul ei privat, și că împiedicarea ei potențială de a candida pentru Biroul Oval a fost exclusă.

Profesorul Blackman a fost unul dintre cei care au citat deciziile Curții Supreme – susținute ulterior de alte instanțe – care au afirmat că Congresul nu poate modifica criteriile de eligibilitate stabilite în Constituție.

La rândul său, profesorul de drept Seth Barrett Tillman – unul dintre cei care au scris despre legile aplicabile în 2015 – a remarcat luni că singurele restricții privind eligibilitatea la candidatura prezidențială sunt cetățenia, reședința și vârsta.

„Deși fostul președinte poate fi expus unui risc juridic, în funcție de fapte, o condamnare penală nu l-ar împiedica să mai candideze pentru funcții federale alese, inclusiv pentru președinție,” a scris Tillman pe Twitter. „Ca problemă juridică, Trump ar fi liber să candideze la președinție – chiar și în timp ce se află în închisoare,” a insistat expertul.

Elias, fostul avocat a lui Clinton care a sugerat că Trump ar putea fi blocat de la a candida, a spus că legea este atât de neclară încât va exista „fără îndoială o provocare constituțională” în instanțe. „Dar ideea că un candidat ar trebui să se judece pentru acest lucru în timpul unei campanii electorale este, în opinia mea, un blockbuster în politica americană,” a spus el, referindu-se la afirmația sa inițială. „Cineva poate specula cum se va termina asta, dar faptul este fără precedent.”

Unele voci afirmă că toate acestea s-ar aplica numai dacă Trump va fi condamnat vreodată pentru o infracțiune. Republicanul a negat însă cu fermitate orice încălcare a legii, spunând anterior că înregistrările prezidențiale au fost predate „într-un proces obișnuit și de rutină.”

Alții au sugerat, de asemenea, că raidul nu va face decât să întărească și mai mult susținerea suporterilor lui Trump, mulți dintre ei grăbindu-se de altfel să-l susțină în apropiere de reședința de la Mar-a-Lago, unde și-au declarat convingerea că fostul președinte a fost vizat în mod nedrept de Departamentul de Justiție „partizan și politizat de democrați.”

„Dacă i-au percheziţionat casa doar pentru a găsi documente clasificate pe care le-a luat de la Casa Albă,” a afirmat un expert juridic pentru Politico, „el va fi reales preşedinte în 2024, fără îndoială.” „Se va dovedi (că raidul) a fost cea mai mare greșeală de aplicare a legii din istorie,” a spus expertul.

Deși sunt împărțiți în privința legii care l-ar putea împiedica pe Trump să candideze, experții au fost aproape unanimi că raidul de luni a fost unul semnificativ. „Această percheziție este cu siguranță una dintre cele mai importante pe care FBI le-a întreprins vreodată,” a declarat Jonathan Shaub, un fost consilier avocat la Departamentul de Justiție, pentru Miami Herald. (https://www.miamiherald.com/news/politics-government/state-politics/article264310461.html)

Istoricul Michael Beschloss a scris și el pe Twitter că „nu am văzut niciodată o scenă ca aceasta în istoria prezidențială.”

„Să ne oprim o secundă pentru a vedea cât de ciudat și de oribil este acest lucru: FBI intră să percheziționeze casa unui fost președinte pentru că există suspiciuni serioase că aici a fost comisă o crimă federală,” a spus expertul pentru MSNBC. „(Agenții FBI) nu fac asta doar pentru distracție.”

Trump în 2024?

Cum a recaționat însă fostul președinte al descinderea celor din FBI? El a criticat acțiunea Departamentului de Justiție, despre care a spus că a acționat la ordinele democraților.

„Naţiunea noastră trăieşte vremuri întunecate, frumoasa mea casă, Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, este sub asediu şi a fost percheziţionată şi ocupată de numeroşi agenţi FBI,” a declarat Trump în comunicatul care a anunțat descinderea agenților FBI, pretinzând că este supus unei „persecuţii politice.”

„După ce am lucrat şi am cooperat cu agenţiile guvernamentale implicate, această percheziţie neanunţată a casei mele nu a fost nici necesară, nici adecvată,” a afirmat el. „Chiar mi-au spart seiful!” s-a indignat Trump, care nu se afla acolo. De altfel, faptul că fostul președinte se afla la New York în momentul raidului, și nu la Mar-a-Lago, a alimentat speculațiile că proba FBI-ul este partizană și făcută la presiunea adversarilor politici din Partidul Democrat.

De asemenea, anunţul percheziţiei nu a întârziat să provoace indignare în rândurile republicanilor (si al unor democrati). De la fostul vicepreședinte Mike Pence, la liderii republicani din Senat și Camera Reprezentanților, toți au criticat acțiunea FBI.

De exemplu, liderul conservatorilor din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a denunţat „o instrumentalizare intolerabilă în scopuri politice” a Departamentului de Justiţie, promiţând o anchetă asupra funcţionării acestuia când republicanii vor reveni la putere.

„Dacă republicanii recuceresc Camera, vom efectua imediat o supraveghere a acestui departament, vom urmări faptele şi nu vom omite nimic,” a avertizat McCarthy, adăugând, la adresa procurorului general Merrick Garland: „păstrează-ţi documentele şi fă-ţi loc în agendă.”

Trump a profitat de altfel de acest val de unitate și simpatie afișat de republicani și a lansat un videoclip în stil electoral marți dimineața, la câteva ore după raidul FBI, în care a lăsat să se înțeleagă că va candida din nou pentru a „salva” America de „dezastrul” provocat de președintele Biden și de democrați. (https://www.foxnews.com/politics/trump-posts-campaign-ad-style-video-truth-social-following-fbi-raid-mar-lago)

Așa cum indică multiple sondaje de opinie, Trump a rămas principalul nume pentru nominalizarea republicană la președinție, cu aproximativ 50% sprijin în rândul votanților din propriul partid, conform agregatorului de sondaje RealClearPolitics. De asemenea, aproape fiecare sondaj individual îl arată cu avantaje masive de două cifre față de cel mai apropiat concurent al său. În plus, Trump este acum mai popular decât președintele Joe BIden, îngropat de o avalanșă de crize, de inflație și de starea economiei americane.

Iar unii experți arată cu degetul la raidul FBI și notează că acesta, alături de o posibilă punere sub acuzare, i-ar putea ajuta profilului politic a lui Trump, promovând ideea că republicanul este un martir politic. (https://www.nbcnews.com/think/opinion/trump-fbi-raid-fuel-2024-presidential-campaign-rcna42098)

Trump a reușit deja să strângă sume extraordinare spunându-le susținătorilor săi că există o conspirație electorală care i-a blocat realegerea la Casa Albă în 2020. Raidul FBI de luni a devenit ocazia perfecta de care el va profita cu siguranta ca sa denunte coruptia de la Washington si sa-si atraga simpatia publica: sistemul vrea sa-l opreasca cu orice pret „sa faca America din nou mareata.” In acest context, o punere sub acuzare survenită în timpul mandatului lui Biden ar putea să fie folosită ca justificare pentru a-i confirma acuzațiile și a-i legitimiza eforturile de a reveni în fruntea Statelor Unite în urma alegerilor din noiembrie 2024.

Surse: CNN, Reason, FoxNews, NBC News, ABC News, New York Post, Miami Herald, Politico, Twitter

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Partea rea inca nici nu a venit.

    • Pai nu, ca dupa alegerile astea Republicanii vor incepe curatenia. Ca doar leftarzii oricat de corupti si stalinisti ar fi, nu ii pot aresta chiar pe toti.

  2. Trump a furat 15 cutii cu documente de la Casa Albă, o infracțiune care-l descalifică pentru o nouă candidatură.

    • Mai „asta” de te ascunzi sub stupid alias : Ma convingi ca esti complet cret in ! ! Cine si cate te plateste li ghi oana bolsevica ?

  3. din casa lui trump au fost ridicate 15 cutii sigilate. in ele pot fi si inregistrari ero tice cu pielosi si h@nter.

    • Legea e lege, rusule. Agentul rus Trump s-ar putea să nu mai aibă voie să candideze.

    • La voi pe prompter totul e dovedit de la prima litera. 😂😂. Daca era ceva “dovedit” erau de mult dupa gratii. Ce a facut el cand a pierdut alegerile nu va scapa nesanctionat. Statul paralel din sua looooooooool.

  4. Stați cu ochii pe Crăcănel, că are o vârstă și orice șoc i-ar putea fi fatal…!

    • „Alo, Cambridge Analytica? Cât mai costă la dvs. Pachetul Prezidențial ? Plata cu ruble e obligatorie, cum e obligatorie la Gazprom sau Piticot a mai închis din ochi?
      Mulțumesc anticipat!”

    • Biden nu mi se pare crăcănat, nu știu ce vorbești acolo. Sincer să fiu, sunt neutru, cu partidul democrat nu aș vota niciodată, iar trump e prea rusnac ca să îl simpatizez, cred că ar fi căzut ucraina în două zile dacă era Tramp la putere. Cu toate astea, don’t have high hopes, dacă Tramp candidează în 24, democrații pierd!

  5. Prietenilor Rusilor si a Chinezilor , toti suporteri lui sunt orbiti doar pentru ca este conservator. Behe behe sunt fan Trump

  6. Nu cred ca a fost el atat de naiv incat sa pastrze acte compromitatoare in vila de vacanta, presupunnand ca le-ar avea.
    Si nici FBI nu se astepta sa gaseasca. Actiunea a fost propagandistica, au doorit sa-l umileasca si sa-l compromita.

  7. Da, data aresteaza dereglatii leftarzi tot ce nu e leftard, sa nici nu voteze. 🤣 Sau e razboi civil. Astia is arata adevarata fata, sa ne mai dea leftarzii lectii de anti-coruptie, ei au inventat coruptia.

  8. A luat cum a luat si Clinton, doar ca ea digital. Nu vad s-o aresteze careva. FBI tre desfiintat si reinfiintat. Asta tre sa faca Republicanii.