VIDEO Valeriu Binig, AmCham: De ce nu am pune la dispoziție o finanțare de 200-300 milioane euro pentru instalarea de contoare inteligente pentru toți românii
Pentru tranziția energetică, cuvintele cheie ar fi: descentralizarea, decarbonarea, digitalizarea, consideră Alexandru Valeriu Binig, președintele Comitetului pentru Energie al AmCham. Diverse asociații (de profil, n.r.) au mai adăugat alte concepte cheie precum electrificarea; urbanizarea. Acesta a propus la conferința „Energie și mediu: schimbări și oportunități europene cu impact în economia României”, organizată de G4Media și EduPedu, o soluție pentru monitorizarea inteligentă a consumului de energie.
Intervenția video integrală, aici:
„Pe planul digitalizării, dacă toți consumatorii de energie ar avea un contor inteligent ar fi mai ușor ca rețelele să devină inteligente; în România avem un plan al contorizării inteligente, prin care, undeva prin 2028 am avea undeva la 40-50% din consumatori dotați cu contoare inteligente. De ce nu am pune la dispoziție circa 200-300 milioane euro pentru a asigura ca până în 2024 toți românii să aibă contor inteligent acasă. Acum, nu știm câtă energie iese, nu știm cât se pierde, nu știm cât se fură”, a explicat Binig.
În privința decarbonării sectorului de energie, acesta a analizat situația centralelor precum Turceni sau Rovinari: „sunt construite în anii 70, au 50 și ceva de ani. Au avut și reabilitări, au fost niște programe în 98-2000, care le-au extins durata de viață teoretic cu 15 ani”. Practic, au trecut și cei 15 ani după reabilitări și centralele au durata de viață mult depășită, ceea ce reprezintă o foarte mare problemă, în opinia reprezentantului AmCham.
„România are nevoie să instaleze rapid capacități de producție cu termen cât mai scurt de punere în funcțiune. Acestea sunt capacități regenerabile; dar aici este o provocare: cele regenerabile sunt impredictibile ca producție. Sectorul energetic național are nevoie de flexibilitate – aceasta înseamnă să alocăm ajutor de stat pentru aceste soluții – stocare, surse energetice distribuite, cuplarea sectoarelor, consum de specializare”, a spus Binig.
El a mai punctat că strategia energetică a României va trebui să țină cont exact de acest fapt, că vom vedea tot mai multă decarbonare, descentralizare și digitalizare. (Sursa foto: Pixabay)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii