G4Media.ro

VIDEO Viața sexuală în Apulum, la periferia Imperiului Roman. Istoricul Gabriel Rustoiu,…

VIDEO Viața sexuală în Apulum, la periferia Imperiului Roman. Istoricul Gabriel Rustoiu, despre artefacte descoperite și obiceiurile sociale și religioase de acum 1.800 de ani

O serie de artefacte descoperite de-a lungul anilor în siturile din zona așezărilor romane de la Apulum (Alba Iulia) îi ajută pe istorici să înțeleagă cum se raportau locuitorii acelor timpuri la sex.

Ritualurile religioase ale secolului al II-lea, dar și petrecerile se încheiau uneori cu veritabile orgii sexuale, urmând o modă venită de la Roma, consideră arheologii.

Printre descoperirile cele mai interesante se află amulete din bronz cu forme erotice, statui reprezentându-i pe zei în diferite ipostaze cu tentă sexuală, plăcuţe şi artefacte pe care sunt reprezentate scene de sex și chiar un falus de piatră, mai lung de un metru.

De exemplu, o statuetă de dimensiuni mici, aflată în colecția Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, îl reprezintă pe Priapus.

priapus descoperire muzeu g4media
Statuia lui Priapus – Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

În exteriorul castrului roman, arheologii aceștia bănuiesc existența unor bordeluri, la care se intra cu ajutorul unor jetoane pe care erau figurate 4 variante de poziții sexuale.

Fiecare client primea poziția pentru care a plătit, conform jetonului.

G4Media a discutat cu istoricul Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și totodată unul dintre cei care a studiat aspectele religioase dar și sociale ale obiceiurilor sexuale de la periferia Imperiului Roman.

Acesta a vorbit despre aspectele religioase ale ritualurilor sexuale, asemănătoare celor din Roma antică, dar și despre aspectele vieții de zi cu zi.

„Viața de zi cu zi este o reflexie a sărbătorilor religioase, adică marea majoritate a sărbătorilor religioase în epoca romană se lăsau cu orgii sexuale.

Prin urmare, aceasta s-a transpus și în viața de zi cu zi. Sexualitatea era ceva normal, existau bordeluri, zeitățile erau expuse nud în marea lor majoritate, Zeița Frumuseții nu putea fi decât nud, ceea ce astăzi de exemplu n-am putea să concepem în religia creștină”, spune Gabriel Rustoiu.

Acesta adaugă că în viața cotidiană a romanilor era absolut normal să mergi la bordel.

„Matroanele romane erau foarte respectate, aristocrații făceau sex, și era ceva normal, cu sclavii sau sclavele, pentru că existau și relații homosexuale care erau absolut normale (…) femeile aristocrate închiriau gladiatori pentru a face dragoste, era la mare cinste să poți face dragoste cu un gladiator celebru pentru că gladiatorii din vremea respectivă erau ca și sportivii de performanță din ziua de astăzi, adică închipuiți-vă că cineva care are bani îl inchiriază pe Messi… Bine, acum e cam deplasată (comparația – n. red.) pentru că Messi sau Ronaldo se pot opune, dar pe vremea respectivă sclavii aveau un numit statut.

Practic viața sexuală era prezentă în toate aspectele vieții sociale și religioase. Tabuurile au intervenit apoi odată cu religia creștină”, a mai spus Rustoiu.

Acesta a mai explicat că în cele două orașe Apulum (ambele ridicate la rang de colonie), unde se afla și un castru de regiune, existau bordeluri.

„Unde exista armata romană, existau și bordeluri. Tăblița despre care vă spuneam, cu patru scene, era un fel de jeton cu care cineva plătea la bordel și pe banii respectivi putea să practice cele patru scene, de fapt cele patru poziții”, a adăugat arheologul.

Artefactele pot fi văzute în expozițiile Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Probabil ca si din acest motiv crestinismul s-a raspandit si a avut succes.A temperat apucaturile animalice din om si l-a ajutat sa mai si cugete.
    Nu ca astazi,la noi,cand „ma îndoiesc deci”fur fur deci exist😁.

    • Întradevăr, Indignatule. Uită-te la apucăturile umane ale preoților creștini: sex cu minori, sex în afara căsătoriei, homosexualitate. Toate acestea sunt apucături cât se poate de umane, nu-i așa?

    • Nu ca pe ale noastre nu le trimitem la spovedanie!

  2. Barbatul cu fusta e viitorul.

    • E grozav sa te f… cu cine vrei. Nu trebuie sa ceri binecuvântări de la nimeni.

    • @Anca e misto? Dar, cu caii?

  3. O cercetare stiintifica profunda, importanta si de mare ajutor pentru stiinta si evolutia omenirii!
    Aferim!

  4. libertini ca lumea de astazi, si ne ntrebam de ce a picat imperiul roman

  5. civis romanvs svm

  6. Am vazut romanii erau desfranati, homosexuali, aveau bordeluri. Dacii stim ca erau betivi (vezi Burebista care le-a distrus viile), aveau si ei bordeluri ca romanii, erau homosexuali ce spun eruditii?