VIDEO Vizita Regelui Charles al III-lea, un moment bun pentru a aminti abandonarea Palatului Reginei Maria din Mamaia/ Revenit la Stat după o campanie de presă, monumentul ruinat a fost uitat între betoanele din stațiune/ Charles a amintit de Regina Maria și legătura cu Casa Regală britanică
Vizita Regelui Charles al III-lea este un moment bun pentru a aminti de abandonarea Palatului Reginei Maria din Mamaia de către Statul român. Vândut ilegal în 2003 de o companie din subordinea ministerului Turismului, Palatul Regal a revenit în patrimoniul Statului în martie 2022, în urma unei campanii de presă a Info Sud-Est. La mai bine de un an de la revenirea în patrimoniul societății Mamaia SA, monumentul istoric aflat în ruină a fost uitat de autorități între betoanele din stațiune. Sosit în România vineri, Regele Charles al III-lea a amintit în discursul său de la Palatul Cotroceni de Regina Maria și legătura acesteia cu Casa Regală britanică (min 14:10), dar și de tatăl său, Prințul Philip, care era văr și prieten apropiat cu Regele Mihai. De altfel, cei doi au petrecut veri la Palatul Reginei Maria din Mamaia, celebră fiind poza în care, copii fiind, călăreau pe plaja din fața clădirii.
- „Când am venit aici am ținut o legătură profundă cu România. Regele României era vărul regelui Marii Britanii, iar regina Maria era, de asemenea, descendentă a familiei regale britanice (…). Întotdeauna m-am simțit acasă în România. Am avut bucuria de a putea călători prin toată țara și am întâlnit români din toate domeniile”, a transmis, printre altele, Regele Charles al III-lea al Marii Britanii.
Palatul Regal din Mamaia (Kara Dalga, „Valul Negru”) a fost ridicat de Regina Maria, în perioada 1924-1926, înainte de cel din Balcic, după planurile arhitectului italian Mario Stoppa. „Casa este o frumuseţe. Este splendid construită, cu acoperişul potrivit, cu ţiglele potrivite şi fără detalii nereuşite”, scria Regina Maria în vara anului 1927.
Vânzarea ilegală a Palatului Reginei Maria
Palatul Reginei Maria a fost vândut ilegal în 2003, la prețul unui apartament de lux din stațiune. Pentru clădirea de aproape 5000 de mp desfășurați, SC Mamaia SA, condusă la acea vreme de Dan Lucian Victor, a primit 180.000 de euro, din care 90.000 de euro era doar valoarea inventarului din interiorul Palatului.
Și curtea Palatului, de 1,5 hectare, a fost vândută la preț derizoriu, de data aceasta de fostul primar Radu Mazăre, în 2004. Fostul primar a fost condamnat în primă instanță la 6 ani de închisoare cu executare pentru că a vândut subevaluat curtea, cu 23 de euro/mp, dar primarul a fost ulterior achitat definitiv, cu mențiunea că ”fapta nu este prevăzută de legea penală”.
Dan Lucian Victor este finul lui Bartolomeu Finiș – un apropiat al lui Adrian Năstase și al trioului Dorin Cocoș-Alexandru Bittner-Adrian Petrache, iar prin conducerea firmei la care au ajuns palatul și curtea au trecut apropiați și asociați ai aceluiași grup.
În toată această perioadă, Palatul a fost exploatat economic fără acordul Ministerului Culturii, a fost transformat în club, apoi a fost vandalizat și incendiat, iar astăzi, structura interioară este în pragul prăbușirii.
Info Sud-Est a scris în premieră despre vânzarea Palatului Regal din Mamaia în 2014 și a militat pentru anularea contractelor de vânzare-cumpărare, prin conferințe și campanii de presă de-a lungul anilor.
Abia în 2018 ministerul Culturii, condus la acea vreme de George Ivașcu, a atacat în instanță contractul prin care Vila Reginei Maria a fost privatizată în anii 2000.
Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție din România au decis, la mijlocul lunii martie 2022, că Palatul Regal din Mamaia a fost privatizat ilegal și că monumentul istoric trebuie să se întoarcă în patrimoniul statului român.
Conform deciziei instanței, monumentul istoric a fost vândut de societatea de stat Mamaia SA către compania SC Light System SRL fără respectarea dreptului de preempțiune al statului, o decizie în premieră dată de instanțele din România.
Decizia Curții Supreme a validat hotărârea dată de Tribunalul Constanța în anul 2020 prin care contractul de vânzare cumpărare a fost anulat.
În august 2022, societatea Mamaia SA a semnat procesul de predare-primire a monumentului iar din acel moment au început procedurile de tranzacționare și repunere în valoare între Ministerul Turismului și cel al Culturii. Însă la mai bine de jumătate de an distanță, lucrurile bat pasul pe loc între autoritățile statului, în timp ce Palatul Regal continuă să se degradeze.
Relațiile dintre Casele regale britanică și românească
Regina voastră mult iubită Maria a fost, după cum bine știți, verișoara primară a străbunicului meu, regele George al V-lea, în timp ce Regina Mary, străbunica mea – de care îmi amintesc bine – era descendentă a contesei Claudia Rhedey, cu legături care merg în urmă în adâncul istoriei României. Și, bineînțeles, tatăl meu a fost văr primar al Regelui Mihai și a păstrat amintiri despre cum se jucau împreună aici când erau copii. Deci, dacă pot să spun așa, m-am simțit întotdeauna mai degrabă acasă în România”, a spus Regele Charles, citat de Radio Europa Liberă.
Ducele Philip de Edinburgh a fost văr primar al Regelui Mihai al României (1927-1930 şi 1940-1947) şi este naşul de botez al Majestăţii Sale Margareta, fiica cea mare a Regelui Mihai şi a Reginei Ana.
La mijlocul lunii august 1928, la Palatul Regal din Mamaia au sosit, ca oaspeţi ai Regelui Mihai (născut în 1921), ai Reginei Mamă Elena şi ai Reginei Maria o parte a Familiei Regale a Greciei, atunci aflată în exil.
Regina Greciei, Sofia, împreună cu cele două surori ale Reginei Mamă a României, Principesele Ecaterina şi Irina. Alături de ele, micul principe Filip, născut cu patru luni mai devreme decât Regele Mihai. Fotografia cu cei doi veri, călărind pe plaja din fața Palatul Reginei Maria din Mamaia, a rămas în memoria colectivă.
Cum arăta Palatul Reginei
Heritageconstanta.com, prima arhivă digitală a monumentelor istorice din Constanța, a refăcut istoria Palatului Regal din Mamaia și modul în care acesta a fost adus în prag de ruină:
„Odinioară, fiecare cameră avea culori diferite pentru draperii, sticlăria de epocă şi mobilier (în saloanele regelui Ferdinand domina stilul Biedermaier de cea mai bună calitate). Pereţii erau împânziţi cu tapiserii vechi, englezeşti, de in şi, în special, cu impresionanta colecţie de acuarele a împărătesei Maria a Rusiei, soţia ţarului Alexandru al II-lea şi bunica reginei Maria. Dominau, în încăperi, vasele veneţiene de porţelan albastru cu alb, sobele din teracotă olandeză, mobila veche italiană, simplă iar sufrageria, imensă, se deschidea spre balconul din care, atunci, se vedea marea.
„Kara Dalga” se deschidea spre un parc mare, cu gazon tuns şi tufe de trandafiri, unde domneau un bazin cu apă dulce, captată din Siutghiol, o fântână şi multe alei din piatră, operele arhitecţilor italieni Antonio Moraldo şi Carlo Actis.
Clădirea avea iniţial 35 de camere: 16 la subsol, 12 la parter şi 7 la mansardă, alături de sălile de serviciu. În Palatul acesta au locuit Regele Ferdinand, Regina Maria, Regele Mihai, Regina mamă Elena. Au venit mereu în vacanţe, aici, la plajă, Regina Sofia a Greciei, fiul ei, viitorul Rege Paul (1947- 1964), Regina Marioara a Iugoslaviei sau Philip, ducele de Edinburgh, soţul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Şi-a petrecut zilele în camerele Palatului, în lunile de vară, mareşalul Józef Piłsudski, conducătorul Poloniei interbelice.
Din decembrie 1927, clădirea a trecut în proprietatea principesei Elena, mama Regelui Mihai pentru ca, la 6 iunie 1932, Regele Carol al II-lea să decidă predarea ei către Flotila de Hidroaviaţie (care funcţiona pe lacul Siutghiol) şi transformarea în Cazino al Ofiţerilor Aviatori, menire pe care a îndeplinit-o până la naţionalizarea din 1948.
În perioada comunistă, clădirea a funcționat ca restaurant-club pentru turiștii străini, iar în anul 2003 a fost privatizată. În ultimele două decenii a fost devastată constant și lăsată să se degradeze.
În anul 2022, statul român a recâștigat în instanță dreptul de proprietate asupra monumentului istoric, după ce s-a dovedit că tranzacția din anul 2003 a fost ilegală”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii