VIDEO Voluntari la muzeu. Tineri din Câmpulung Moldovenesc, despre o experiență inedită la un muzeu unic în țară: „Mi-am dezvoltat abilitățile de comunicare / Simți pe zi ce trece că îți dorești să cunoști mai mult” / „M-a ajutat să-mi creez un bagaj de unelte care îmi vor fi 100% folositoare”
Muzeul Arta Lemnului (MAL) din Câmpulung Moldovenesc, unic în țară, a lansat la începutul lunii noiembrie o nouă campanie de recrutare de voluntari, începând de la vârsta de 14 ani. Cei care își asumă această misiune trebuie să se angajeze că vor merge opt ore pe săptămână la muzeu, în următorul an, în funcție de programul pe care îl au, în primul rând pentru a supraveghea patrimoniul, dar și pentru a participa la evenimentele organizate aici.
Bogdan Stamatin, managerul muzeului, a declarat pentru G4Media/ENTR că peste 25 de persoane s-au înscris pentru a fi voluntari în următorul an.
Ce trebuie să facă un voluntar la Muzeul Arta Lemnului?
„Trebuie să aibă grijă de patrimoniu: să facă supravegherea în săli. Staff-ul este mic și avem nevoie ca obiectele să fie protejate. Să participe la evenimente: un voluntar poate să facă de la serviciile de primire până la activități de logistică. Pot intra în contact cu o paletă diversă de oameni. Aproape săptămânal vin participanți la programul Erasmus și ai ocazia să te întâlnești cu oameni din toată lumea. Iar apoi se conectează o dată la trecut, prin patrimoniu, și apoi la viitor. Poți să te întâlnești – așa cum mi s-a întâmplat mie recent – cu cineva care vine de exemplu de la Sydney. Practic, suntem o mini-ambasadă locală. În plus, voluntarii cu vechime devin practic membri ai echipei de la muzeu și participă la toate activitățile, de la scanări la valorizarea patrimoniului”, a explicat Bogdan Stamatin.
Voluntarii își povestesc experiența
Iulian Lucău, fost coordonator al voluntarilor MAL, în prezent student în Danemarca:
„De ce voluntar la un muzeu? Atunci când auzi cuvântul muzeu nu ești neapărat cuprins de fiori și nu ești la modul «Uau, cât de șmecher o să fie!». Dar, contrar așteptărilor, voluntariatul la muzeu a fost unul plin de experiențe definitorii pentru mine. Am ales să fac voluntariat la muzeu în primul rând pentru că îmi doream să ajut comunitatea din Câmpulung și doream să învăț mai multe. Odată ce am pătruns în aria muzeului, am început să mă dezvolt foarte mult în ceea ce privește aria de comunicare, am început să fac tururi ghidate prin muzeu, am început să mă împrietenesc cu personalul din muzeu și am început să mă simt acolo ca într-o a doua casă.
Muzeul este un loc deschis pentru cultură, este un loc care te face să vrei să cunoști mai mult. De exemplu, eu obișnuiam, în perioada de Bacalaureat, dinaintea Bacalaureatului mai bine spus, să învăț sau să citesc în muzeu, în timp ce făceam voluntariat. Lucrul acesta m-a ajutat foarte mult pentru Bacalaureat.
Recomand voluntariatul la muzeu, deoarece este o experiență inedită, care îți crește apetitul pentru cultură. Simți pe zi ce trece că îți dorești să cunoști mai mult, iar asta cred eu că e cel mai important aspect al voluntariatului la muzeu: dorința de cunoaștere.”
Teodora Bedrule, voluntar MAL, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Silvic Bucovina din Câmpulung Moldovenesc:
„Sunt voluntar la muzeu încă de la redeschiderea oficială din 2021, experiență care a fost de fapt prima mea experiență de voluntariat.
Pe parcursul anului în care am fost voluntar, am avut posibilitatea de a fi prezentă și la expozițiile temporare, cât și la evenimente de tipul lansări de carte sau concerte și proiecții de film, am avut posibilitatea de a mă apropia de toată cultura Câmpulungului și de comunitate, dar și din afara regiunii, având vizitatori din întreaga țară, dar și din afară. Am avut chiar posibilitatea de a face turul muzeului unui grup de cinci americani, astfel învățând și mai multă engleză de la ei, dar practicând și engleza mea. O experiență foarte frumoasă, care m-a dezvoltat mult în viața mea de adolescent.
Profit de faptul că ne aflăm în sala Meșteșug a expoziției, pentru a vă spune că eu în viitor doresc să mă fac avocat, iar toată experiența de voluntar la Muzeul Arta Lemnului m-a ajutat să-mi creez un bagaj de unelte care îmi vor fi 100% folositoare în viitor.
Așadar, recomand tuturor, indiferent de vârstă, să se implice în cât mai multe activități de voluntariat, fiind atât de benefice pentru dezvoltarea oricui.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii