VIDEO Vor ajunge vapoarele să fie „trase” de zmeie? O companie franceză dezvoltă super-kiteurile pentru a reduce emisiile de carbon
Este posibil să fi văzut kitesurferi în acțiune, folosindu-se de puterea vântului pentru a se ridica deasupra mării. Acum, imaginați-vă același concept aplicat unui zmeu de 1.000 de metri pătrați, care zboară la 300 de metri deasupra apei – numai că, în loc să tracteze un surfer peste valuri, acesta ajută la propulsia unei nave de marfă colosale peste ocean.
Aceasta este ideea de bază din spatele Seawing, o tehnologie dezvoltată de compania franceză Airseas, care, potrivit acesteia, ar putea ajuta navele de marfă să își reducă consumul de combustibil și emisiile de carbon cu o medie de 20%, transmite CNN.
Doi ingineri de la compania aerospațială franceză Airbus au venit cu această idee în 2016, lansând Airseas pentru a dezvolta în continuare această tehnologie. După ani de cercetare, aceștia testează în prezent zmeul pe o navă cargo care călătorește între Franța și SUA.
Alimentată preponderent cu combustibili fosili, industria navală este responsabilă pentru aproximativ 3% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, potrivit Organizației Maritime Internaționale – motiv pentru care există o nevoie urgentă de schimbare, spune co-fondatorul și directorul general al Airseas, Vincent Bernatets.
Combustibilii alternativi, cum ar fi amoniacul ecologic, sunt în curs de dezvoltare, dar sunt scumpi și Bernatets susține că vor trece decenii până când va exista infrastructura necesară pentru implementarea lor la scară largă. „Între timp, ce putem face?”, se întreabă el. „Aici utilizarea vântului este absolut primordială”.
În timp ce bărcile au fost propulsate de vânt de milenii, Seawing folosește o tehnologie de ultimă oră pentru a o face potrivită pentru secolul XXI. Zmeul este asemănător cu cel al unui kitesurfer și este lansat prin intermediul unui catarg pliabil, care este, de asemenea, folosit pentru a recupera zmeul și a-l depozita atunci când nu este necesar.
Zborul său este controlat de un software de pilot automat care funcționează de la o cutie aflată sub zmeu, care, la rândul său, este legat de navă printr-un cablu lung de 700 de metri care furnizează energie și trimite date către și de la navă.
„Ceea ce o diferențiază de alte soluții eoliene”, spune Bernatets, „este faptul că aripa nu este doar trasă de vânt și contracarată de navă”. În schimb, aceasta zboară în bucle în formă de opt, care multiplică efectul de tracțiune al fluxului de aer pentru a oferi ceea ce el numește „putere nebună”.
„În plus, aducem vântul la 300 de metri deasupra suprafeței mării, unde este cu 50% mai puternic”, adaugă Bernatets. Această combinație „explică de ce puterea este extraordinară pentru un sistem foarte compact, simplu pe prova navei și care poate fi montat ulterior pe orice navă, nu doar pe navele noi”, spune el.
Compania a primit o finanțare de 2,5 milioane de euro din partea UE și spune că are deja comenzi de la Airbus și de la compania maritimă japoneză „K” Line. Compania speră ca tehnologia să fie complet operațională până la sfârșitul anului 2025.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii