Videoclipul folosit de Tesla pentru a promova mașinile care se conduc singure a fost înscenat, mărturisește un inginer al companiei
Un videoclip din 2016 pe care Tesla l-a folosit pentru a-și promova tehnologia de autoconducere a fost regizat pentru a arăta capacități pe care sistemul nu le avea, precum oprirea la culoarea roșie a semaforului și accelerarea la culoarea verde, potrivit mărturiei unui inginer al companiei, citat de Reuters.
Videoclipul a fost lansat în octombrie 2016 și promovat pe Twitter de directorul executiv Elon Musk ca dovadă că „Tesla se conduce singură”.
Dar Model X nu se conducea singur cu tehnologia pe care Tesla o implementase, a declarat Ashok Elluswamy, director al software-ului Autopilot la Tesla, în transcrierea unei depoziții din iulie, luată ca probă într-un proces împotriva Tesla pentru un accident mortal din 2018 în care a fost implicat un fost inginer Apple.
Este prima dată când un angajat al Tesla a confirmat și a detaliat modul în care a fost produs videoclipul.
Videoclipul poartă un slogan care spune: „Persoana de pe scaunul șoferului este acolo doar din motive legale. El nu face nimic. Mașina se conduce singură”.
Elluswamy a declarat că echipa Autopilot de la Tesla a pornit să creeze și să înregistreze o „demonstrație a capacităților sistemului” la cererea lui Musk.
Elluswamy, Musk și Tesla nu au răspuns la o solicitare de comentarii.
Cu toate acestea, compania i-a avertizat pe șoferi că trebuie să țină mâinile pe volan și să păstreze controlul asupra vehiculelor lor în timp ce folosesc Autopilotul.
Tehnologia Tesla este concepută pentru a asista la direcție, frânare, viteză și schimbarea benzii de rulare, dar funcțiile sale „nu fac ca vehiculul să fie autonom”, precizează compania pe site-ul său.
Pentru a crea videoclipul, Tesla a folosit cartografierea 3D pe un traseu prestabilit, de la o casă din Menlo Park, California, până la sediul Tesla de atunci din Palo Alto, a declarat el.
Șoferii au intervenit pentru a prelua controlul în timpul testelor, a spus el. Atunci când a încercat să demonstreze că Model X se poate parca singur fără șofer, o mașină de test s-a izbit de un gard din parcarea Tesla, a spus el.
„Intenția videoclipului nu a fost de a prezenta cu exactitate ceea ce era disponibil pentru clienți în 2016. A fost de a înfățișa ceea ce era posibil de construit în sistem”, a spus Elluswamy, potrivit unei transcrieri a mărturiei sale consultate de Reuters.
Când Tesla a publicat videoclipul, Musk a scris pe Twitter: „Tesla se conduce singură (fără nicio intervenție umană) pe străzile urbane, de la autostradă la străzi, apoi găsește un loc de parcare”.
Tesla se confruntă cu procese și controale de reglementare în legătură cu sistemele sale de asistență pentru șoferi.
Departamentul de Justiție al SUA a început o anchetă penală privind afirmațiile Tesla potrivit cărora vehiculele sale electrice se pot conduce singure în 2021, după o serie de accidente, unele dintre ele mortale, în care a fost implicat Autopilot, a relatat Reuters.
New York Times a relatat în 2021 că inginerii Tesla au creat videoclipul din 2016 pentru a promova Autopilotul fără a dezvălui că traseul fusese cartografiat în prealabil sau că o mașină s-a prăbușit în încercarea de a finaliza filmarea, citând surse anonime.
Când a fost întrebat dacă videoclipul din 2016 arată performanța sistemului Tesla Autopilot disponibil pe o mașină de serie la acel moment, Elluswamy a răspuns: „Nu o arată”.
Elluswamy a depus mărturie într-un proces împotriva Tesla în legătură cu un accident produs în 2018 în Mountain View, California, în care a murit inginerul Apple Walter Huang.
Andrew McDevitt, avocatul care o reprezintă pe soția lui Huang și care l-a interogat pe Elluswamy în iulie, a declarat pentru Reuters că a fost „în mod evident înșelătoare prezentarea acelui videoclip fără nicio clauză de renunțare sau asterisc”.
Consiliul Național pentru Siguranța Transporturilor a concluzionat în 2020 că accidentul fatal al lui Huang a fost probabil cauzat de distragerea atenției sale și de limitările Autopilotului. Aceasta a declarat că „monitorizarea ineficientă a implicării șoferului” de către Tesla a contribuit la accident.
Elluswamy a spus că șoferii ar putea „păcăli sistemul”, făcând ca un sistem Tesla să creadă că sunt atenți pe baza feedback-ului de la volan, atunci când nu erau. Dar el a spus că nu vede nicio problemă de siguranță cu Autopilot dacă șoferii sunt atenți.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii