Viena abordează problema fostului primar antisemit Karl Lueger prin înclinarea statuii cu 3,5 grade. Nu există planuri similare pentru monumentele dedicate lui Karl Marx și Che Guevara
Timp de decenii, Viena s-a chinuit cu moștenirea lui Karl Lueger, primarul de la începutul secolului al XX-lea, care a contribuit masiv la modelarea orașului modern, dar care a fost, de asemenea, un antisemit proeminent și o sursă de inspirație pentru compatriotul său Adolf Hitler, relatează The Times.
Deși numele său a fost șters de mult timp de pe strada de lângă Universitatea din Viena, statuia triumfală de bronz pe care a comandat-o pentru a-și proclama propriul cult al personalității încă se află pe Dr. Karl Lueger Platz, piața de lângă muzeul de artă și artizanat al capitalei.
De-a lungul anilor, statuia a fost denunțată de supraviețuitori ai Holocaustului, a fost ascunsă cu o fotografie uriașă a unui activist pro-refugiați, flancată de decupaje din lemn ale altor monumente vieneze și a fost în mod repetat murdărită cu vopsea și graffiti.
Un juriu desemnat de consiliul municipal a ajuns în cele din urmă la o soluție menită să meargă pe o linie fină între recunoașterea realizărilor civice ale lui Lueger și condamnarea discursului său antisemit: statuia va fi înclinată cu 3,5 grade spre dreapta.
Ideea, propusă în 2010 de Klemens Wihlidal, un student la arte, ar trebui să dea privitorului un sentiment de dezorientare, deoarece se crede că unghiul de înclinare este punctul în care ochiul uman începe să observe că ceva nu este în regulă.
Statuia de 4,5 m înălțime și soclul acesteia vor fi lăsate intacte. Singura schimbare va fi un strat de beton adăugat pe o parte a fundațiilor sale, la un cost de aproximativ 150.000 de euro. Juriul a descris conceptul ca fiind o „perturbare a spațiului public”. „Abordarea artistică ridică întrebări și le menține deschise”, a spus acesta. „Prin înclinare, pretenția statuii la statutul de monumentală este încălcată. Acest mesaj vizual este evident chiar și fără nicio informație prealabilă.”
Lueger, care a condus orașul din 1897 până la moartea sa în 1910, a aruncat o vrajă populistă asupra Vienei. Cu toate acestea, retorica sa antievreiască a servit drept model pentru viitorii demagogi germani de extremă dreapta.
Decizia de a înclina statuia a fost lăudată de cotidianul vienez Die Presse care a scris: “La Viena există dezacorduri cu privire la faptul dacă Monumentul Lueger va înclina în viitor spre stânga sau spre dreapta. Și, de asemenea, dacă bustul lui Che Guevara sau Curtea Karl Marx nu ar trebui atunci să fie tratate în mod similar.
Este într-adevăr confuz: va înclina Monumentul Lueger acum spre stânga sau spre dreapta în viitor? Depinde, am vrea să spunem cu lașitate, de perspectiva observatorului. Dacă îl privești în ochi pe fostul primar vienez, care a fost atacat monumental pentru antisemitismul său populist timpuriu, acesta se înclină spre dreapta. Dacă te apropii de el din spate, ceea ce nu este cu adevărat posibil din cauza platanului mare, acesta s-ar înclina cu 3,5 grade spre stânga, conform proiectului câștigător al lui (acum muzician pop, nu atât de artist) Klemens Wihlidal. Dar dacă îl privești din punctul de vedere al istoricului de artă, atunci este complet clar – pentru că atunci vezi cu ochii însuși a celui care stătea în fața lui. Și asta înseamnă: Lueger este înclinat spre stânga. Din punct de vedere artistic, ar fi fost în mod clar mai deliberat, adică mai răutăcios, să îl lași pe populistul atât de admirat de Hitler să penduleze spre stânga ideologică.
Apropo de stânga. Imediat după anunțarea intervenției lui Lueger, care acum a fost în sfârșit pusă în aplicare definitiv de către oraș – în locul graffiti-ului în curs de desfășurare -, s-au ridicat primele voci indignate ale cititorilor: De ce să „contextualizăm” și să „intervenim” doar cu Lueger, el nu omorâse „direct” pe nimeni, murise cu mult înainte de epoca nazistă (1910). Atunci cum rămâne cu toate busturile și monumentele din Viena care glorifică figuri comuniste discutabile precum Che Guevara sau Karl Marx.
Ar trebui să se țină cont de faptul că ar fi probabil prea costisitor să înclinăm întregul Karl Marx Hof cu 3,5 grade. În acest caz, s-ar pune din nou întrebarea: la stânga sau la dreapta și de unde? Și dacă, după spusele lui Ernst Jandl, se schimbă și stânga și dreapta? Poate că, în acest caz, ar fi mai bine să se privească în față sau în spate?
Dar nu ar trebui să se glumească pe această temă. Lueger a fost un populist antisemit venerat de Hitler. Marx nu este comparabil în mod direct, ci indirect. Ceea ce face o mare diferență este punctul nostru de vedere. Și asta în Austria, cu istoria noastră în spate și cu responsabilitatea noastră. Așa că este bine să începem cu acesta, cu Lueger. La locul proeminent unde se află această statuie monumentală de la Stubentor, creată de un sculptor nazist ulterior.
Cu toate acestea, am întrebat dacă există în acest moment planuri pentru monumente comuniste. Nu, spune consilierul municipal pentru cultură Veronica Kaup-Hasler. Și dintr-un motiv foarte simplu: Lueger a dus la „proteste continue”, ceea ce nu s-a întâmplat în niciun alt caz. Deci, ce rost are să acționezi în baza propriei autorități? Voința cetățenilor contează. De asemenea, oarecum liniștitor.” conchide Die Presse.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii