Viena este, din nou, cel mai bun oraș din lume pentru locuit, potrivit clasamentului Economist Intelligence Unite/ Bucureștiul intră în Top 100, după un salt de 21 de poziții
Viena, capitala Austriei, a ajuns din nou pe primul loc în topul celor mai bune orașe în care se poate trăi la nivel mondial., conform unui raport realizat de Economist Intelligence Unit (EIU).
Indexul Global Liveability Index 2023 a atribuit succesul Vienei „combinației câștigătoare” de stabilitate, cultură și divertisment de calitate, infrastructură fiabilă, educație și servicii de sănătate exemplare, scrie CNBC.
„A ocupat această poziție în mod regulat în ultimii ani, doar pandemia Covid-19 determinând orașul să părăsească locul de pe primul loc”, se mai arată în raport.
Copenhaga își păstrează, de asemenea, poziția de al doilea cel mai locuibil oraș din lume, în timp ce orașele australiene Sydney și Melbourne au intrat în top cinci.
„Aceste țări și-au văzut scorurile la categoria asistență medicală îmbunătățite față de anul trecut, când erau încă afectate de valurile de Covid, care au tensionat sistemele lor de sănătate”, a declarat firma de cercetare.
Raportul anual a evaluat 172 de orașe în aceste categorii care definesc locuibilitatea: stabilitate, asistență medicală, cultură și mediu, educație și infrastructură.
Indicele a crescut anul trecut pentru a atinge un maxim al ultimilor 15 ani, pe măsură ce lumea și-a revenit după pandemie, a precizat EIU. Scorul mediu al indicelui este acum de 76,2 din 100, în creștere de la 73,2 în urmă cu un an.
Top 10 orașe în care să trăiești
- Viena (Austria)
- Copenhaga (Danemarca)
- Melbourne (Australia)
- Sydney (Australia)
- Vancouver (Canada)
- Zurich (Elveția)
- Calgary (Canada)
- Geneva (Elveția)
- Toronto (Canada)
- Osaka (Japonia), Auckland (Noua Zeelandă) – egalitate
În clasament este menționat și Bucureștiul, care apare la poziția 99, după ce a urcat 20 de poziții.
„Cele mai mari două orașe non-asiatice care au înregistrat cele mai mari creșteri sunt capitala României, București, și Stuttgart din Germania, care au înregistrat îmbunătățiri la categoria asistență medicală în urma eliminării ultimelor restricții legate de Covid.”, scrie raportul Economist Intelligence Unit.
Potrivit EIU, orașele din Asia-Pacific au înregistrat unele dintre cele mai mari creșteri în clasamentul din acest an – reprezentând opt dintre primele 10 clasate.
Acest lucru poate fi atribuit „unei schimbări spre normalitate” după pandemie, a adăugat raportul.
În special, Wellington, din Noua Zeelandă, a urcat 35 de poziții, ajungând pe locul 23, în timp ce Auckland a urcat 25 de poziții, ajungând pe locul 10 în index – după ce anul trecut a înregistrat scăderi în clasament, când Covid-19 a forțat închideri intermitente.
De asemenea, Hong Kong a urcat 13 locuri în clasament, ajungând pe locul 61 în topul celor mai locuibile orașe din lume.
În timp ce scorurile din domeniul sănătății, educației, infrastructurii, culturii și divertismentului au înregistrat îmbunătățiri în ultimul an, stabilitatea a înregistrat un „declin marginal”, a precizat EIU.
Acest lucru se datorează unor cazuri de tulburări civile în multe orașe, pe fondul crizei legate de costul vieții și a creșterii numărului de infracțiuni în unele orașe.
Cele din Europa de Vest, în special, au coborât în clasament din cauza creșterii numărului de cazuri de greve ale muncitorilor – nereușind să „egaleze câștigurile” realizate de orașele din Asia și Orientul Mijlociu, a adăugat EIU.
De exemplu, Frankfurt din Germania și Amsterdam din Olanda au ieșit din top 10.
Orașul sirian Damasc, devastat de război, continuă să fie cel mai slab clasat oraș din sondaj, pe locul 173, cu „nicio îmbunătățire” în ceea ce privește scorurile sale de locuibilitate.
Războiul din Ucraina a afectat, de asemenea, în mod nesurprinzător, locuibilitatea multor orașe europene, inclusiv a capitalei ucrainene Kiev.
Orașul devastat de război a revenit în sondaj în acest an, după ce a fost exclus în 2022 din cauza invaziei Rusiei, a precizat EIU.
Cu toate acestea, scorul său a scăzut cu aproape 6 puncte procentuale din 2021, din cauza „daunelor pe care războiul le-a adus stabilității, infrastructurii și locuibilității generale”.
„A devenit acum unul dintre ultimele zece orașe din indicele nostru”, a adăugat raportul, care plasează capitala Ucrainei pe locul 165 din cele 173 ale clasamentului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii