G4Media.ro

Viktor Orban a respins compromisul cu UE propus de Polonia și amenință…

sursa foto: Facebook

Viktor Orban a respins compromisul cu UE propus de Polonia și amenință în continuare cu veto pe bugetul de 1.800 de miliarde de euro

Premierul maghiar Viktor Orban a respins vineri soluția de compromis propusă joi seară de vicepremierul polonez în ce privește negocierea cu UE a pachetului financiar de 1.800 de miliarde de euro.

Vicepremierul polonez Jaroslaw Gowin anunțase joi seară că Varșovia ar fi gata să renunțe la veto în controversa condiționării fondurilor UE de statul de drept. Oficialul polonez a spus că guvernul său va renunța la veto-ul pe buget dacă va exista ”o declarație clară” a Consiliului European că regula condiționării fondurilor de statul de drept ”nu va fi folosită pentru a exercita presiuni nejustificate asupra statelor membre individuale în alte domenii decât utilizarea corectă a fondurilor UE”. Această declarație nu are putere juridică, iar Politico a scris că această concesie arată că ”Polonia a clipit prima” în jocul de poker cu UE.

Viktor Orban a respins însă soluția poloneză. În interviul său săptămânal de la radioul public, liderul maghiar a spus că ”adăugarea unei declarații a Consiliului European nu e valabilă pentru noi. Ungaria insistă că cele două probleme – bugetul UE și mecanismul privind statul de drept – trebuie tratate separat. Bugetul trebuie decuplat de chestiunile politice”, potrivit Telex.hu.

”Înțeleg acest joc. Eu cred într-un singur lucru: garanții legale”, a spus Viktor Orban cu referire la declarația Consiliului European cerută de Polonia în schimbul renunțării la veto și votării bugetului UE și a pachetului financiar pentru relansarea economică.

El s-a referit și la schimbarea de poziție a Poloniei, amintind că a semnat împreună cu premierul polonez un acord prin care cer decuplarea celor două teme.

Context. Polonia și Ungaria au blocat un buget de 1,1 trilioane de euro și un buget special de 750 de miliarde de euro pentru reabilitarea statelor membre după pandemia de coronavirus pentru că nu au fost de acord ca aceste fonduri să fie condiționate de respectarea statului de drept.

Ambele țări fac obiectul unor investigații UE pentru subminarea independenței Justiției, a mass-media și a organizațiilor neguvernamentale, astfel că riscă să piardă fonduri de zeci de miliarde de euro.

UE riscă să intre în noul exercițiu bugetar ce începe în 2021 atât fără bugetul multianual de șapte ani, cât și fără fondul fără precedent de relansare economică post-pandemie, ambele bugete având un total de 1.800 miliarde euro (1,8 trilioane euro) din cauza veto-ului Ungariei și Poloniei, care nu acceptă mecanismul prin care fondurile europene sunt legate de statul de drept. În fața acestei perspective sumbre pentru statele membre, Comisia Europeană și Germania, statul care deține președinția rotativă a Consiliului UE, discută deja despre decuplarea Ungariei și Poloniei de la banii europeni, prin mecanisme prevăzute în Tratatul UE, scriu Financial Times, Euractiv și agenția spaniolă EFE.

„Cu toții ne dăm seama că, în cazul unui veto polonez sau maghiar, ar exista un buget provizoriu care, spre deosebire de unele voci din dezbaterea publică poloneză, nu ar fi bun pentru Polonia și nu ar fi bun pentru toate celelalte 26 de state membre”, a spus joi vicepremierul polonez, motivând schimbarea radicală de poziție a Varșoviei.

România ar urma să primească circa 80 de miliarde de euro din bugetul multianul al UE și din pachetul de relansare economică Next Generation EU. (Foto: Viktor Orban / Facebook)

Citește și:

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. Mda, Orban e pregatit sa „faca sacrificiile necesare” pentru a apara pozitia lui. Atat doar ca nu el face sacrificiile ci oamenii pe care ii conduce. Ungaria la fel ca restul tarilor UE are mare nevoie de fondurile respective. Pentru polonezi se mai intrevad inca sanse, insa Ungaria e deja pe o panta periculoasa de pe care cu greu se mai poate intoarce.

  2. Si cand te gândești ca in anii 90 pe noi ne tinea Occidentul pe coji de nuca, iar Polonia și Ungaria erau premianții clasei. Au intrat înaintea noastră in NATO si UE, noi eram capra raioasa. Bani ghiotura la ei, la noi venea FMI si ne perpelea ca pe hotii de cai… Sa i-a cu paine acum UE de la Polonia și Ungaria.

  3. Are dreptate si Orban cata vreme impostorul Iohannis nu este conditionat sa respecte statul de drept nici pentru coruptie, talharie si distrugere.
    https://www.capital.ro/iohannis-minte-romanii-este-facut-praf-de-la-bruxelles.html

  4. Cei 2 premieri au discutat si in aceasta saptamana, si au ajuns la o solutie de compromis.
    Prezentata de Polonia.
    Adica se cere garantie ferma din partea UE:
    ”o declarație clară” a Consiliului European că regula condiționării fondurilor de statul de drept ”nu va fi folosită pentru a exercita presiuni nejustificate asupra statelor membre individuale în alte domenii decât utilizarea corectă a fondurilor UE”.

    Mingea acum e ridicata la fileul UE, sa vedem daca va refuza sau nu solutia de compromis.

    Daca va fi acceptata si CE va acorda garantii solide in scris, pe pariu ca si V. Orban va renunta la opozitia lui, care…, acum e cealalta arma politica, in cazul in care UE refuza propunerea Poloniei.
    Joaca bine baietii, au stofa de om de stat, ce mai!

    • orban e doar un dictatoras care crede ca e smecher cu banii altora (UE)

    • Pentru andrei

      Nu. E smecher fara banii altora

  5. Cei 2 premieri au discutat si in aceasta saptamana, si au ajuns la o solutie de compromis.
    Prezentata de Polonia.

    Adica se cere o garantie ferma din partea UE:
    ”o declarație clară” a Consiliului European că regula condiționării fondurilor de statul de drept ”nu va fi folosită pentru a exercita presiuni nejustificate asupra statelor membre individuale în alte domenii decât utilizarea corectă a fondurilor UE”.

    Mingea acum e ridicata la fileul UE, sa vedem daca va refuza sau nu solutia de compromis. 🙂

    Daca va refuza, poate fi aratat cu degetul: si anume ca se face vinovata de blocarea acordului si ca forteaza in continuare o chestie ilegala, constata insasi de juristii Consiliului European intr-o nota interna din luna octombrie.

    Daca va fi acceptata si CE va acorda garantii solide(sa fie in scris!), pe pariu ca si V. Orban va renunta la opozitia lui, care…, acum e cealalta arma politica (de rezerva), perfect legala, in cazul in care UE refuza solutia de iesire din blocaj prezentata de Polonia.
    Joaca bine baietii, au stofa de om de stat, ce mai!

    Postati comentariul?

    • amice nu prea intelegi ce se intimpla este ?

    • ce inseamna „utilizare corecta a fondurilor UE?”
      – de exemplu X face un proiect in Ungaria, sa cumpere un pix , la pret corect, respectand orice norma UE
      – X cumpara corect pixul si respecta orice
      pana aici e utiliare corecta , nu? continuam scenariul plauzibil
      – X e de fapt acolit a lui Orban, si doar acolitii lui Orban primesc fondurile
      – Y e o televiziune anti-Orban si nu poate accesa fonduri UE, desi are nevoie pentur un proiect

      este respectat statul de drept?

    • @m, nu oricine se poate ridica la nivelul tau, fii mandru
      scum du-te si da de mancare la cainii de la stana

      propunerea perezentata doar de vicepremierul (!) polonez este: conditia statului de drept se poate utiliza doar la felul cum sunt cheltuiti banii comunitari
      adica nu migranti, nu prostii lgbtq, nu restrangerea suveranitatii nationale etc., chestii inventate cu ziua de majoritatea progresist liberala bruxelleza

      ce nu e de inteles, aici, amice?

  6. Bine asa Viktorash, joaca-ti rolul pana la capat.

    Vrem sa devii un exemplu pentru altii care se vor dictatori in interiorul Europei , sa vedem cand ti se termina clepsidra daca vei avea aceeasi soarta cu Gaddafi atinci cand te paraseste armata si te prind conationalii tai pe care i-ai asuprit atata vreme.

    Desi eu personal ma astept ca Orban sa o dea la intors in ultimul moment, atunci cand e clar ca Ungaria ramane fara bani si Polonia ii primeste.

    • Ungaria si Polonia au declarat ca NU au nevoie de banii luati imprumut de UE, spre deosebire de RO, Italia, Spania, Grecia etc., dpdv financiar cele 2 ”dictaturi corupte” sunt in regula.
      Pt ei nu e vorba de banii imprumutati de UE, si care trebuie platiti inapoi, ci e vorba de chestii ideologice impuse cu forta si ilegal, de majoritarii progresisti si liberali, unor guverne de dreapta.
      Ungaria si Polonia oricand se pot imprumuta pe piata internationala de capital, daca e necesar, in aceleasi conditii ca si imprumutul UE.
      Daca insa se folosesc de dreptul de veto, UE va merge pe executia bugetara anterioara, asa cum s-a mai intamplat si alte dati. Care-i problema?
      Mare paguba :), oricum nimeni nu ramane fara bani, poate doar cu datorii mai mici 🙂

    • tree fifty, eu personal ma bucur ca ai inteles partial ce am scris:

      daca propunerea comuna prezentata de Polonia va fi acceptata, evident ca si Ungaria va vota pentru,

      NU e vorba ca Orban face cale intoarsa, pt ca tocmai asta este strategia celor 2 tari pentru a scoate din impas situatia

      (cu toate ca ma indoiesc ca se vor folosi de banii luati cu imprumut de UE, poate doar Catu se va bucura pe moment, restul romanilor vor trage din greu in urmatorii 20-30 de ani sa restituie imprumutul tocat dambovitaneste. iar daca vreun stat nu va reusi sa plateasca, vor plati ceilalti in mod solidar, capisci?)
      daca bruxellistanul va refuza oferta, se va ajunge la veto, si se va merge pe executia bugetara anterioara

    • @econom
      Nici macar Orban n-ar putea sa vorbeasca serios si sa spuna fara sa rada propriului popor ca nu au nevoie de banii de la UE.
      Economia Ungariei s-ar prabusi peste noapte, nici un fond de investitii din lume nu i-ar imprumuta ( poate doar Putin dar ar iesi scandal si mai mare)

      @bastien
      Argumentul tau e coerent dar pleaca de la o premiza falsa, si anume ca asta ar fi vreo tactica de negociere inteligenta cand e doar o forma de face-saving ca sa nu para ca cedeaza imediat.

      Li s-a aratat pisica, dreptul ala de veto poate fi scurtcircuitat printr-un buget comun EU25 ceea ce ar insemna o excludere de facto a Poloniei si Ungariei din EU – cel putin la bani, la partea financiara ca la asta se rezuma totul pana la urma.
      Si Polonia a inteles mesajul, Orban inca face pe durul.

  7. Succesuri* le dorim. Nimeni nu forteaza pe nimeni. Restul tarilor, avanseaza.

  8. Si cum se face ca o intreaga Europa cu un buget urias este „ostatica” unei persoane anti UE ? Dreptul de VETO trebue schimbat, sa fie o cerinta ca minimum 3 tari sa fie contra dar nu numai una. O alta solutie e ca Ungaria sa ramina in afara UE deoarece sistematic incalca regulamentul.

  9. Astazi purtatorul de cuvant al Guvernului Polonez, Piotr Muller, a declarat sustinerea fara rezerve a acordului bilateral cu privire la fondurile europene.
    V-ati linistit?

    🙂

  10. Troian! Putin! Ring a Bell??? Panemaiu????

  11. Bravo Viktor Orban. Fii tare !

  12. Actual : Este gata mecanismul de deblocare a vetoului dat de Polonia și Ungaria. Mecanismul statului de drept rămâne în vigoare dar se va întârzia aplicarea lui. Concret, celelalte țări ”promit” că nu vor presa aprobarea căsătoriei între persoane de același sex ( în Polonia ) și primirera de emigranți ( de către Ungaria ) .