G4Media.ro

UPDATE Ce conține raportul lui Viktor Orbán, transmis președintelui Consiliului European, legat…

Sursa foto: European Council

UPDATE Ce conține raportul lui Viktor Orbán, transmis președintelui Consiliului European, legat de vizitele pe care le-a făcut liderilor Ucrainei, Rusiei, Chinei şi Turciei, precum şi fostului preşedinte american Donald Trump

UPDATE

Prim-ministrul ungar Viktor Orbán a dat publicităţii un rezumat al vizitelor sale recente la liderii Ucrainei, Rusiei, Chinei şi Turciei, precum şi la fostul preşedinte american Donald Trump, împreună cu o serie de recomandări. Raportul  cu recomandări a fost transmis președintelui Consiliului European, Charles Michel, și însumează zece puncte. De asemenea, documentul a fost preluat și de presa din Ungaria. Orbán atenționează că „intensitatea conflictului militar va escalada radical în viitorul apropiat” și se arată convins că Trump va câștiga alegerile în SUA și va avea puterea să influențeze politica de raportare a UE la războiul din Ucraina.

„Stimate domnule PREŞEDINTE!

Mai jos este o evaluare sumară a discuțiilor mele cu liderii Ucrainei, Rusiei, Chinei și Turciei, precum și cu președintele Donald J. Trump, împreună cu câteva sugestii de luat în considerare.

1.  Este o observație generală că intensitatea conflictului militar va escalada radical în viitorul apropiat.

2.  Am văzut personal că părțile în conflict sunt hotărâte să se implice și mai profund în conflict și niciuna dintre ele nu dorește să inițieze o încetare a focului sau discuții de pace. Prin urmare, putem presupune că tensiunile nu vor scădea și părțile nu vor începe să caute o ieșire din conflict, fără o intervenție externă semnificativă.

3.  Trei actori globali pot influența evoluțiile: Uniunea Europeană, Statele Unite și China. De asemenea, trebuie să considerăm Turcia ca un actor regional important, ca singurul mediator de succes între Ucraina și Rusia de la izbucnirea ostilităților în 2022.

4.  China își continuă politica, care este menționată și în documentele internaționale, care solicită încetarea focului și negocieri de pace. Cu toate acestea, China va avea un rol mai activ doar dacă șansele sale de succes sunt aproape sigure. Potrivit evaluării lor, acest lucru nu există în prezent.

5.  În ceea ce privește Statele Unite, am văzut în cadrul summitului NATO și în discuțiile mele cu președintele Trump că Statele Unite sunt în prezent foarte preocupate de campania prezidențială. Titularul face tot posibilul pentru a rămâne în cursă. Este clar că nu poate schimba actuala politică pro-război a SUA, așa că nu se poate aștepta să înceapă o nouă politică. După cum am văzut de multe ori în ultimii ani, în aceste situații birocrația fără lideri politici continuă pe calea anterioară.

6.  În timpul discuției cu președintele Trump, am ajuns la concluzia că politica externă joacă doar un rol mic în campania sa, care este dominată de problemele interne. Prin urmare, nu ne putem aștepta la o inițiativă de pace de la el până la alegeri. Totuși, pot spune cu siguranță că la scurt timp după victoria sa electorală, el nu va aștepta până la instaurarea sa, ci va fi imediat gata să acționeze ca mediator de pace. Are planuri detaliate și bine întemeiate în acest sens.

7.   Cred cu tărie că, în rezultatul probabil al victoriei președintelui Trump, raportul sarcinilor financiare dintre SUA și UE se va schimba semnificativ în dezavantajul UE atunci când vine vorba de sprijinul financiar pentru Ucraina.

8.  Strategia noastră europeană în numele unității transatlantice a copiat politica pro-război a SUA. Până acum, nu am avut nicio strategie europeană suverană și independentă sau un plan politic de acțiune. Sugerez să discutăm dacă este rezonabil să continuăm această politică în viitor. În situația actuală, putem găsi o oportunitate bazată pe baze morale și raționale puternice de a începe un nou capitol în politica noastră. În acest nou capitol ar putea fi depuse eforturi pentru reducerea tensiunilor și/sau crearea condițiilor pentru o încetare temporară a focului și/sau începerea discuțiilor de pace.

9.  Propun să inițiem o dezbatere asupra următoarelor propuneri:

a.  o inițiativă de a purta discuții politice la nivel înalt cu China privind modalitățile următoarei conferințe de pace;

b.  menținând în același timp relațiile politice actuale la nivel înalt cu Ucraina, redeschiderea liniilor diplomatice directe de comunicare cu Rusia și reabilitarea acestor relații directe în comunicațiile noastre politice;

c.  lansarea unei ofensive politice concertate față de Sudul Global, a cărui bunăvoință am pierdut-o în scăderea poziției noastre față de războiul din Ucraina, ducând la izolarea globală a comunității transatlantice.

10.  Sper că rapoartele și propunerile mele se pot dovedi a fi o contribuție utilă la orice propuneri și inițiative pe care le puteți prezenta liderilor UE la momentul potrivit și într-o formă adecvată.

Budapesta, 12 iulie 2024.
Cu stimă,
Viktor Orbán”

Stirea inițială

Prim-ministrul ungar Viktor Orban va da publicităţii joi un rezumat al vizitelor sale recente la liderii Ucrainei, Rusiei, Chinei şi Turciei, precum şi la fostul preşedinte american Donald Trump, împreună cu recomandările sale către Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a declarat şeful biroului său de presă, Bertalan Havasi, pentru MTI.

Părţi din raport ‘au văzut lumina zilei deja’, iar premierul va publica întregul document ‘în interesul înţelegerii şi transparenţei’, a explicat Havasi.

Prim-ministrul Ungariei speră că raportul şi propunerile sale ar putea contribui la posibile viitoare iniţiative pe care Michel ‘le-ar putea înainta liderilor UE la momentul potrivit şi în formatul adecvat’, a mai spus purtătorul de cuvânt al lui Orban.

Documentul va fi disponibil pe site-ul şefului guvernului ungar, la adresa miniszterelnok.hu, precizează MTI conform Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Nu este nevoie de rapoartele sale, sa si le păstreze.

  2. Si eu sustin ‘comentariul’ lui Marionette! 🙂

  3. Un „”raport”” de doi bani, plin de platitudini.

  4. incepe cu c si se termina cu ăcat.

  5. Asteptam cu nerabdare vizitele personale la Teheran si Phenian, cu rapoartele asociate pe care nu i le cere nimeni.

  6. „împreună cu câteva sugestii de luat în considerare.”

    Bravo moșule, faci și sugestii. Chibiț de pe margine. Să-ți mai iei o pungă de semințe cât stai pe margine și te uiți, că sigur nu te ascultă nimeni.

  7. Este singurul ”om de stat”care a observat abuzul ucrainenilor care au invadat teritoriul pașnicei Rusii obligînd o luptă disperată de apărare din partyea unui neam pravoslavnic, dornic de pace. Ce obrăznicie ! Cum construiau ei pașnic capitalismul, rusnacii se văd obligați săscoată naftalină bombele nuclearte și să-i tragă de urechi pe hoholi. Rușine Dinu Patriciu.