Viktor Orban, criticat dur după ce a declarat că aderarea Bosniei la UE ar fi o provocare din cauza populației sale musulmane: „Rușinos și grosolan” / „Declarații xenofobe și rasiste”
Premierul ungar Viktor Orbán a fost criticat de oficiali și lideri religioși bosniaci după ce a susținut că integrarea Bosniei în Uniunea Europeană ar fi o provocare din cauza populației sale musulmane, relatează Euronews.
Orbán a ținut un discurs marți la Budapesta, iar ulterior au fost postate fragmente din declarațiile sale pe Twitter, în limba engleză, de către purtătorul său de cuvânt. Întrebat despre cererea Bosniei de a adera la UE, purtătorul de cuvânt al său Zoltán Kovács a postat pe Twitter răspunsul premierului: „Provocarea cu Bosnia este cum să integrăm o țară cu 2 milioane de musulmani”.
Orbán, în timpul discursului său, a spus că Ungaria sprijină efortul Bosniei de a adera la UE, dar a ridicat întrebarea „cum gestionăm securitatea unui stat în care trăiesc 2 milioane de musulmani este o problemă cheie și pentru securitatea lor”, referindu-se la alte state UE.
Oficiali din Bosnia au răspuns cerând anularea vizitei oficiale a lui Orbán la Sarajevo. Șeful Comunității Islamice a țării, marele muftiu Husein Kavazović, a numit declarația sa „xenofobă și rasistă”.
„Dacă astfel de ideologii devin fundamentul pe care se bazează politicile unei Europe unite, atunci ne duce înapoi la vremurile când unitatea europeană urma să fie construită pe ideologii similare fasciste, naziste, violențe și genocide care au dus la Holocaust și alte crime oribile”, a spus Kavazović într-un comunicat.
Membrul bosniac al președinției tripartite a țării, Šefik Džaferović, a numit declarația lui Orbán „rușinoasă și grosolană”.
„Nu este o provocare pentru UE să integreze 2 milioane de musulmani (bosniaci) pentru că suntem un popor european autohton care a trăit întotdeauna aici și suntem europeni”, a spus el.
Bosnia, cu cele trei grupuri etnice principale ale sale – bosniaci (musulmani), sârbi și croați – trece prin cea mai gravă criză politică de la sfârșitul războiului civil din anii 1990.
Cu sprijinul tacit din partea Rusiei și Serbiei, sârbii bosniaci amenință să își formeze propria armată, justiție și autoritate fiscală, care ar reduce puterile statului, în timp ce le-ar întări pe cele ale Republicii Srpska, o entitate sau unitate administrativă dominată de sârbi, alimentând temerile privind nou conflict violent.
Peste 100.000 de oameni au fost uciși și milioane au rămas fără adăpost în timpul războiului din 1992-1995 din Bosnia, când sârbii bosniaci au creat un regiune autonomă curățată etnic, cu scopul de a se alătura Serbiei vecine.
Acordurile de pace de la Dayton din 1995, sponsorizate de SUA, fiind considerate drept constituția de facto a țării, au pus capăt războiului dintre cele trei părți, dar au creat și un sistem politic complex considerat a fi unul dintre cele mai complicate din lume.
Cele mai recente mișcări ale lui liderului sârb bosniac Milorad Dodik sunt văzute de mulți ca o încercare de separare a Republicii Srpska prin încetarea controalelor și echilibrelor instituite de acordul de pace.
În timpul discursului său de marți, Orbán a mai spus că Ungaria nu va sprijini sancțiunile UE împotriva liderului sârb bosniac și membru al președinției tripartite la nivel de stat, Milorad Dodik, așa amenință Germania și alte state membre, din cauza pozițiilor sale separatiste.
„Sarajevo și-a pierdut nervii, atacă pe toată lumea – Serbia, Croația, Slovenia, acum Ungaria. Ca să nu mai vorbim de Rusia”, a spus Dodik miercuri, referindu-se la sprijinul pe care se presupune că l-a primit din partea acelor țări.
Un populist de extremă dreaptă, Orbán a fost cunoscut pentru politicile sale anti-migrație, susținând că migranții musulmani sunt cea mai mare amenințare la adresa valorilor creștine ale Europei.
Afirmațiile privind practicile îndoielnice ale lui Orbán și ale guvernului său au dus la decizia Comisiei Europene de a trimite o scrisoare oficiale Ungariei în luna noiembrie, în încercarea de a investiga în continuare preocupările crescânde ale UE privind statul de drept.
Sursa foto: Twitter/ Viktor Orban – @OrbanPl
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii