Viktor Orban, după ce Parlamentul dominat de Fidesz l-a votat premier: Pe vremuri credeam că UE este viitorul nostru, însă azi spunem că noi suntem viitorul UE
Viktor Orbán a vorbit despre deceniul războiului și a subliniat pericolele obișnuite – Bruxelles, Soros, migranți, lobby de gen. O parte din opoziție a părăsit sala de şedinţă, relatează publicația de opoziție Nepszava, citată de Rador.
„Dat fiind faptul că Viktor Orbán anticipează „un deceniu al războiului”, știe ceva sau vede lumea destul de pesimist”, a decalarat pentru ziarul ungar „Népszava” analistul politic Attila Tibor Nagy, după ce majoritatea guvernamentală l-a reales ieri, în Parlament, pe Viktor Orbán în funcţia de premier al Ungariei, scrie Nepszava, citată de Rador.
Viktor Orbán a primit 133 de voturi pentru şi 27 de voturi împotrivă. Deputaţii Coaliţiei Democratice (DK) nu au participat la ceremonie, iar cei din partea partidului Dialog pentru Ungaria au votat împotrivă şi au părăsit sala de şedinţă în momentul în care premierul reales a ţinut un discurs.
Celelate partide de opoziţie au ascultat până la capăt discursul premierului reales. După depunerea jurământului, care a fost răsplătit cu aplauze furtunoase de deputaţii FIDESZ, vechiul-noul premier a conturat o viziune negativă pentru Europa și a adus în discuție imagini deja binecunoscute ale inamicilor.
În opinia premierului, victoria partidului său se datorează faptului că „ungurii au un simţi sofisticat al istoriei și al pericolului”, astfel au ales stabilitatea. Attila Tibor Nagy a amintit că în urmă cu patru ani, la investirea sa, Viktor Orbán a spus că până în 2030, Ungaria trebuie să facă parte printre cele mai viabile cinci țări din Europa, iar în comparație cu afirmaţia de atunci, discursul din acest an a fost mai sumbru şi s-a concentrat mai ales asupra provocărilor și amenințărilor.
Potrivit analistului politic, referirea la deceniul de război arată că premierul nu exclude posibilitatea izbucnirii celui de-al treilea război mondial. „Mă angajez că vom proteja locurile de muncă, familiile, valoarea pensilor şi reducerea cheltuielilor la utilităţi. Toată lumea va avea un loc de muncă, pensia va avea valoare, familiile vor fi în siguranţă, iar copiii vor avea un viitor. Şi vom stopa inflaţia”, a subliniat Viktor Orbán.
După care avorbit, fără a intra în detalii, despre „măsuri prudente, dar ferme de reglementare a preţurilor”, ale căror rezultate vor fi „vizibile în septembrie, iar până la sfârşitul anului va fi o situaţie suportabilă pe termen lung”.
Viktor Orbán a amintit şi de teoria conspirației „a marilor schimbări ale populaţiei”, respectiv a „schimbului mare” care este foarte la modă în rândul exponenţilor extremei drepte americane şi europene, ceea ce are un ecou și în manifestările suspectului masacru de la Buffalo, care a avut loc la sfârşitul acestei săptămâni, şi a altor câțiva ucigași rasiști în masă.
Viktor Orbán a declarat că liderii europeni ar „completa pe copiii creștini dispăruți cu imigranți”, dar ignoră faptul că şi printre imigranţii care trăiesc în UE numărul creştinilor este mare. (În Germania, de exemplu, jumătate dintre oamenii care provin din familii de imigranţi sunt creştini). Viktor Orbán a spus că Ungaria este ultimul bastion creștin-conservator din Uniunea Europeană.
„Pe vremuri credeam că UE este viitorul nostru, însă azi spunem că noi suntem viitorul UE”, a spus Viktor Orbán. Vorbind despre război, premierul nici nu l-a amintit pe preşedintele rus, Vladimir Putin, dar a subliniat: „Ucraina este cea atacată, iar Rusia este atacatorul”. „Ruşii au făcut ca războiul să fie fără sfârşit, iar americanii au decis să finanțeze războiul din Ucraina prin Legea de împrumut şi închiriere, cunoscută din timpul celui de-al Doilea Război Mondial”.
În ciuda încălcărilor drepturilor minorității maghiare și a „implicării Guvernului ucrainean în alegeri”, „Ucraina poate conta pe Guvernul ungar”, a spus Viktor Orbán. Premierul reales are în vedere transformarea Forţelor de Apărare ale Ungariei într-o armată, deoarece „NATO nu este un sprijin sigur, nu va apăra Ungaria în locul nostru. În caz de necaz, va apăra Ungaria împreună cu noi, dar nu va apăra, în mod cert, în locul nostru”.
În același timp, Orbán consideră că este o chestiune vitală ca Ungaria să fie membră a NATO, dar a avertizat cu prudenţă la efectuarea de către alianță a unor acțiuni ofensive în afara teritoriului său, „nu pentru că aceasta ar fi o posibilitate serioasă”.
Premierul a declarat că în următorul deceniu îşi imaginează Ungaria în Uniunea Europeană, dar apoi a început să o biciuiască: „Bruxelles-ul abuzează de puterea sa în fiecare zi și vrea să ne impună ceea ce este rău pentru noi”, apoi a vorbit despre „protejarea familiilor, a granițelor noastre, susținând ca tatăl este bărbat și mama femeie”.
„Singura întrebare este, ce căutăm în Uniunea Europeană?” s-a întrebat premierul, la care tot el a răspuns: „Visele noastre”. „O Europă a națiunilor libere și egale, democrația democraţiilor, o Europă cu frica lui Dumnezeu şi care protejează demnitatea oamenilor”, a subliniat în discrusul său premierul Viktor Orbán.
În imaginea inamicilor – Bruxelles, Soros, migranți, lobby de gen – nu există nicio schimbare, potrivit lui Attila Tibor Nagy, „alegătorii FIDESZ au primit hrana ideologică pe care au primit-o şi până acum”.
Sursa: Nepszava/ Rador/ Traducerea: Rozália Gănciulescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
34 comentarii