Viktor Orbán este mai singur ca niciodată pe scena europeană – dar încă mai are cărți de jucat (The Guardian)
Viktor Orbán este mai izolat ca niciodată – dar continuă să alimenteze frustrările din întreaga Europă. Liderul ungar, unul dintre cei mai proeminenți politicieni de extremă dreapta din Europa, a fost mult timp perceput ca un caz aparte pe scena europeană. Dar, când va sosi joi la Bruxelles pentru un summit al liderilor UE, el va fi și mai singur decât de obicei, scrie The Guardian.
Partidul conservator Lege și Justiție a pierdut luna aceasta alegerile cheie din Polonia, lăsând Budapesta în mare parte pe cont propriu în lupta sa cu Bruxelles-ul privind respectarea normelor democratice.
Între timp, Turcia a făcut un pas spre ratificarea candidaturii Suediei la aderarea la NATO, punând astfel în lumina reflectoarelor reticența Ungariei de a semna acordul.
Iar o întâlnire recentă între Orbán și Vladimir Putin a contribuit la creșterea nemulțumirii în rândul oficialilor europeni care consideră că legăturile prietenoase ale Ungariei cu Moscova și Beijing nu sunt în concordanță cu alianța occidentală și chiar îi dăunează.
Premierul ungar „încearcă să își mențină rolul de „cap de pod” între vest și est”, a declarat Péter Krekó, directorul institutului de cercetare Political Capital din Budapesta.
Orbán a dorit să maximizeze „beneficiile relațiilor în ambele direcții – în ciuda semnelor tot mai evidente că acest lucru este imposibil în actuala realitate geopolitică”, a adăugat el.
Dar, departe de a da înapoi, liderul ungar a intensificat retorica în ultimele zile, îndreptându-și furia spre instituțiile europene. „Moscova a fost o tragedie; Bruxelles-ul este o parodie contemporană proastă”, a declarat el într-un discurs ținut luni, în timpul comemorării revoltei din 1956 a Ungariei împotriva Uniunii Sovietice.
„Moscova a fost ireparabilă, dar Bruxelles și Uniunea Europeană pot fi reparate”, a spus el, arătând spre alegerile europarlamentare de anul viitor.
Retorica nu a trecut neobservată, înalți oficiali europeni spunând că, în opinia lor, comportamentul Budapestei devine o preocupare și mai mare.
„Recenta întâlnire a lui Orbán cu Putin la Beijing și modul în care premierul ungar a comparat UE cu Uniunea Sovietică ridică semne de întrebare dacă mai putem avea încredere în această țară ca aliat și partener”, a declarat un diplomat european de rang înalt, care a vorbit sub rezerva anonimatului.
Problemele cu Ungaria „vor deveni probabil din ce în ce mai profunde și vor pune din ce în ce mai mult în pericol deciziile comune privind chestiuni importante din punct de vedere strategic”, a spus diplomatul.
Un al doilea diplomat european de rang înalt a declarat că „Ungaria este din ce în ce mai izolată, deoarece întârzierea aderării Suediei la NATO are un impact negativ asupra securității tuturor aliaților”.
Orbán însuși a recunoscut că este adesea pe cont propriu.
„Adevărul este că aici sunt singurul șef de guvern din Uniunea Europeană”, a declarat el într-un discurs ținut săptămâna trecută la Beijing, la forumul inițiativei guvernamentale chineze “Noile drumuri ale mătăsii”.
„Având în vedere starea lumii, ar fi fost normal ca mulți lideri europeni să fie aici. Dar ei nu au venit”, a adăugat el.
Dar chiar dacă pare mai izolat, premierul ungar – unul dintre cei mai experimentați șefi de guvern din Europa – are încă cărți în mânecă.
Ungaria urmează să dețină președinția rotativă a Consiliului UE în a doua jumătate a anului viitor, iar la Bruxelles există deja îngrijorări cu privire la modul în care Budapesta va folosi acest rol.
De asemenea, guvernul ungar blochează acordarea unui nou ajutor militar al UE pentru Ucraina, iar sprijinul Budapestei va fi necesar pentru o propunere de creștere a bugetului și a ajutorului financiar al blocului pentru Kiev.
În timp ce Orbán a suferit un eșec major atunci când Bruxelles-ul a înghețat miliarde de euro alocate Ungariei din cauza unor probleme legate de statul de drept, există acum semnale că cel puțin o parte din bani ar putea fi deblocată – în parte ca o modalitate de a determina Ungaria să aprobe decizii financiare cheie pentru UE.
Unii oficiali europeni spun că nu cred că izolarea ar schimba comportamentul liderului ungar. De asemenea, s-a speculat că Robert Fico, noul prim-ministru al Slovaciei, ar putea fi un aliat al lui Orbán în unele bătălii de politică europeană.
Întrebată despre impactul alegerilor din Polonia, Judit Varga, un fost ministru care este de așteptat să conducă campania pentru Fidesz, partidul lui Orbán, în cursa pentru Parlamentul European, a declarat că alianțele partidului „rămân puternice și înfloritoare”.
Dar în spatele ușilor închise, starea de spirit este diferită.
„Există multă incertitudine cu privire la viitor”, a recunoscut un oficial maghiar de rang înalt, care a vorbit sub rezerva anonimatului.
„Dar ceea ce este sigur este că va exista un risc mai mare de a fi izolat în viitor”, a adăugat acesta.
Criticii lui Orbán, între timp, spun că nu ar trebui să existe concesii.
„El blochează aderarea Suediei la NATO. Dă mâna cu Putin. El compară UE cu dictatura criminală a Uniunii Sovietice”, a declarat europarlamentarul german Daniel Freund, membru al Verzilor.
„Orbán oferă suficiente dovezi în mai puțin de o săptămână că nu este potrivit pentru a prelua președinția UE”, a adăugat el. „Faptul că, în această situație, Comisia Europeană ia în considerare chiar și deblocarea fondurilor pentru Orbán este ridicol”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu