G4Media.ro

Viktor Orban, inclus de Foreign Affairs în top cinci autocrați ai lumii

Sursa: Foreign Policy

Viktor Orban, inclus de Foreign Affairs în top cinci autocrați ai lumii

Celebra revistă de politică externă, Foreign Affairs, prezintă pe prim sa pagină a numărului din septembrie-octombrie, cinci autocrați: Xi Jinping – președintele Chinei, Recep Tayyip Erdoğan – președintele Turciei, Vladimir Putin – președintele Rusiei, Rodrigo Duterte – președintele din Filipine și Viktor Orban premierul Ungariei.

Numărul tematic al revistei tratează autocrația zilelor noastre, arătând că fiecare perioadă istorică a avut lideri cu un stil propriu de conducere. Potrivit publicației, în anii 1920 au existat democrații începători, anii 30 și 40 au adus la lumină dictatorii iar anii 50 și 60 au fost a naționaliștilor și anticoloniștilor.

În anii 70 am văzut la putere gerontocrați iar în anii 80 și 90 din nou democrați ageamii. Acum ne întoarcem la dictatori, arată în introducerea temei Gideon Rose, redactorul Foreign Affairs, după care urmează analizele despre cei 5 lideri mai sus amintiți.

Despre primul ministru al Ungariei, articolul este scris de Paul Lendvai, analist de originie maghiară, care trăiește la Viena. În materialul său cu titlul “Cel schimbă – evoluția lui Orban și moartea Ungariei”, Lendvai arată că în 30 de ani de la schimbarea de regim, asistăm la o transformare uluitoare a premierului Ungariei, „care a devenit din cel mai promițător apărător al democrației în autorul principal al morții acesteia”.

Lendvai susține că în ultimii ani, premierul Ungariei a demolat în mod sistematic instituțiile democratie, a subminat statul de drept, a eliminat frânele și echilibrele, a imobilizat mass media independentă și a creat un sistem cleptocratic.

Regimul lui Orban nu se fundamentează pe represiune, ci pe împărțirea pozițiilor de putere, astfel încât premierul maghiar este înconjurat de persoane care îi sunt fidele și îndatorate, regim numit de Orban ca fiind iliberal. Lendvai descrie îndelung evoluția FIDESZ, începând e la guvernul lui Antall, prima guvernare a acestora între 1998-2002, prezentând perioada din opoziție, evidențiind faptul că Orban a considerat responsabilă mass-media pentru pierderea alegerilor în 2002 și 2006.

Lendvai consideră că tânărul Orban din 1989-1990, care a pus în mișcare ceva acum 30 de ani în rândul maghiarilor, nu a fost un idealist. Dimpotrivă, a fost mai degrabă un oportunist, care a simțit timpuriu gustul puterii.

Articolul despre Orbán poate fi accesat aici

Analiza integrala poate fi citată aici

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Frumos ii sade

  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Autocracy

    Sistem de guvernare in care o persoana are putere absoluta.
    In China peste Xi cred ca este partidul, in Rusia serviciile, in Ungaria nu este cazul, Duterte stiu ca a bagat pedeapsa cu moartea pt cei care au treaba cu drogurile, drogurile facand prapad in acea tara, in tarile musulmane nu cred ca are vreo sansa democratia..se vad rezultatele primaverii arabe& co.

    • Sunt niște proști ăia de la Foreign Affairs. Știe mondialul mai bine, că e și trol și analfabet. Nici sandilăul ăla din Coreea nu e , că și acolo „este partidul peste”, la fel cum nu era nici Ceaușescu, ni se părea nouă, cum nu era nici Gadaffi,că peste el erau triburile samd. O fi vreunul, în mintea unui sclav iubitor de dictatură?

  3. Adica topul patriotilor care nu sug ciorapii americanilor si a transnationalelor, asa e mai corect spus!

    • Tu chiar crezi ca pacalesti pe cineva cu nationalismul tau ieftin, marca PSD?

      Seful tau, Dragnea, sluga a americanilor, a tot vrut sa se mai duca o data la Washington sa mai cerseasca ceva, dar pana la urma i-au anulat viza si s-au dezis de el.

      Asa ca poti sa lasi ipocrizia deoparte, ca macane, seful tau se inchina la americani cum te inchini tu la partid ca ti-a dat de munca.

    • Sunt unii tembeli bolnavi grav de „dragnism”, unde se uita dau de Dragnea, citesc ceva, dau de Dragnea(in capul lor tembel, desigur), daca ii calca o masina cand traveseaza ilegal, de vina clar e Dragnea, daca-i inseala nevasta, tot Dragnea e motivul, le pica copilu(tot tembel, desigur) la BAC, Dragneeea, Dragneeea, ca le-a furat banii la orfani si etc! Care era treaba cu Dragnea aici? Era pe lista sus-numita?
      Viktor Orban s-a intalnit de vreo trei ori cu trumpiță pana acum si nu i-a supt ciorapii, desi Ungaria e in NATO, ce nu e clar in propozitie?
      Esti facut din greseala, nu?

    • Și alți „tembeli bolnavi” care dorm cu poza lui sub pernă, „unde se uită dau de ” roșii cu glifosat, „citesc ceva dau de”aragaze”, „(in capul lor tembel desigur) „daca ii calca o masina cand traveseaza ilegal, de vina clar e” faptul că aveau ochii înlăcrimați cu gândul la tătuc, „daca-i inseala nevasta”, irinuca „e motivul, le pica copilu(tot tembel, desigur) la BAC”, Daddyyy, Daaaddyyy, care ” le-a furat banii la orfani si etc! ” „Treaba cu Dragnea aici” era” că progenitura de milițian de la țară tare ar fi vrut să fie si el ” pe lista sus-numita” numai că tot ce a reușit a fost să iasă din viață fix cum a zis el însuși:prost.
      Iar *Viktor Orban” si-a tremurat slănina de sub șoriciul celor 120 kg în viu pe care le posedă și a vrut să stea capră ” de vreo trei ori la trumpiță
      pana acum si nu i-a supt ciorapii, desi ” inca ii curg balele după ei. Cam asta ” e in propoziție „. E” clar” pentru cine poate să se înțeleagă nicidecum pentru postaci miclovani ” facuti din greseala”.

  4. Creşterea complexităţii lumii de azi devine chinuitoare, pentru un singur cap, şi deja sistemul scârţîie peste tot.

  5. Orban, serios? Ați fost în Ungaria?

    • Degeaba „merge” si-„n Ungaria” și oriunde, cine ” merge” dacă nu știe pe ce lume se află.

  6. Cu tot respectul pentru despotismul lui Orban, Maduro este pe ansamblu „mai despot” decit el. Orban o fi mai rafinat, despotismul sau ar putea fi mai complex, dar Maduro trebuia neaparat inclus in top 5, pentru ca, una peste alta, regimul sau autoritar este mult mai daunator decit regimul lui Orban sau Erdogan.

    • Si de unde stii tu asta mai, „desteptule”, traiesti in Venezuela, ai fost acolo macar o zi, stii macar unde se afla pe harta?
      Isi dau cu parerea toti habarnistii care nu au habar sa treaca strada singuri, se cred geostrategi, Gusa style, ha, ha, ha, vai muma ta!

    • Asta patesti cind te atingi de un despot de stinga, si nu unul oarecare, ci unul care reprezinta perfect genul, te trezesti cu Internationala proletara pe cap.

      Am citit zeci de articole obiective despre situatia din Venezuela. Nu ti-ar fi rusine sa iei apararea unui regim care a distrus o tara? (Probabil ca sustii pesedeul, deci e clar ca nu) Romania anilor ’80, a dictatorului ceausescu, era paradis pe linga Venezuela lui Maduro.

  7. Autorul articolului poate fi acuzat că simpatizează cu socialiștii maghiari
    https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Paul_Lendvai
    Curios că lipsec Maduro și al Assad și rohani. Sau poate că aia sunt deja la capitolul dictatori cu acte in regulă. Și poate că ar trebui introdus și Trump că și poate și bibi netanyahu.
    De fapt până să fie dictatori toți din lista cu excepția poate a lui Xi sunt niște lideri autoritar-nationalisti cu idei de restaurație istorică: Orban vrea să refacă Ungaria milenară, Putin vrea să refacă testamentul lui Petru cel Mare, Erdogan are ca teorie politică neootomanismul iar Duarte vrea să șteargă urmele dominației coloniale, spaniolă și americana inclusiv prin schimbarea numelui țării. Mie mi se par mai degrabă apropriate de liderii anilor 50-60 decât de dictatorii antebelici, ceva intre nasser și de Gaulle.
    Articolul trebuie privit cu oarecare rezerva având in vedere sursa, este ipocrizie sa te denumesti independent politic in ziua de azi. Inca de la afacerea Watergate e stabilit: „follow the money!”

    • Inca un geostrateg Gusa style, moamaaa cati bastarzi are piticu chelios si sasiu pe deasupra!

    • E doar un trol amărât cu simpatii pentru extreme ideologice și iubitor de dictatură. E pus să scrie la punctaj dar e tare plicticos așa că nu-i iese și se supără pe cei care scot asta în evidență.

  8. Ce mă enervează stâlcirea limbii, din lipsă de curaj.
    Tiran, Despot, apoi Dictator, devine acum, politicăly corect Autocrat.
    Hai cu mizeriile lingvistice, de gen: Iliberalism si alte infectii.

    • Mai bine decât cu perversiuni „lingvistice” gen „neomarxism”, ” leftism”, „stângism” și alte tâmpenii care există doar în mințile înfierbântate ale unor extremiști bolnavi psihic.

  9. O SIMPLA INTREBARE PENTRU CEL CARE A SCRIS ARTICOLUL: AI FOST IN UNGARIA?

    • Autorul articolului despre Orban se numeste Lendvai ,un istoric maghiar nascut in Ungaria ,care locuieste acum in Viena si care desigur , a fost in Ungaria.Articolul nu e scris de români asa ca linisteste- te!

  10. O SIMPLA INTREBARE: Gaura Curului UNGARIA a vazut-o cineva?