Viktor Orbán însărcinează trei miniștri să examineze posibilitatea de a părăsi Curtea Penală Internațională / Presă: Ungaria s-ar afla într-o situație foarte dificilă dacă președintele rus ar călători în Ungaria
La două zile după ce procurorul-șef al Curții Penale Internaționale (CPI) a solicitat un mandat de arestare pentru prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, Viktor Orbán i-a însărcinat pe cei trei miniștri ai săi să analizeze ce s-ar întâmpla dacă Ungaria – singurul membru al UE – ar părăsi CPI, relatează publicația 24.hu
CPI a emis anterior un mandat de arestare pentru Vladimir Putin, iar Ungaria s-ar afla într-o situație foarte dificilă dacă președintele rus ar călători aici din cauza unei lacune juridice.
În cadrul ședinței de guvern din 22 mai, Gergely Gulyás, ministrul însărcinat cu cabinetul prim-ministrului, Bence Tuzson, ministrul justiției, și János Bóka, ministrul pentru afaceri europene, au fost însărcinați să pregătească o notă pentru prim-ministru cu privire la posibilele consecințe ale retragerii Ungariei din Curtea Penală Internațională, în special în ceea ce privește consecințele pentru UE, informează 24.hu.
Momentul nu este deloc întâmplător: cu două zile mai devreme, procurorul-șef al Curții Penale Internaționale (CPI) de la Haga solicitase mandate de arestare pe numele prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu și al ministrului apărării Joav Galant, precum și pe numele a trei lideri ai organizației palestiniene Hamas, pentru care procurorul a declarat că sunt responsabili penal pentru crime de război și crime împotriva umanității comise începând cu 7 octombrie 2023 (atacul Hamas asupra Israelului).
De asemenea, CPI a emis un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin în martie 2023, acuzându-l de crime de război în Ucraina.
Deciziile recente ale CPI privind o serie de cazuri au fost în mod clar mai degrabă politice decât juridice, subminând autoritatea organizației. Ungaria respinge utilizarea instanțelor internaționale ca instrument politic
Mandatul de arestare este obligatoriu pentru toate statele membre ale CPI, inclusiv pentru Ungaria, dar țara noastră ar avea mari probleme dacă Putin ar veni aici, scriam anul trecut, după aflarea veștii privind mandatul de arestare emis împotriva președintelui rus, Mandiner și declarația avocatului internațional Réka Varga, decan al Universității Internaționale de Servicii Publice.
(Varga a devenit între timp judecător constituțional și chiar vicepreședinte al Curții Constituționale.) Ungaria este membră a Curții Penale Internaționale, astfel încât, dacă președintele rus ar veni aici, acesta ar fi, în principiu, arestat în conformitate cu termerenii mandatului.
(Toate tratatele internaționale trebuie să fie publicate în Monitorul Oficial al Ungariei, care este singura modalitate de a le pune în aplicare, iar în acest caz acest lucru nu s-a întâmplat. ) Dar dreptului internațional nu-i pasă dacă Ungaria a semnat sau nu un tratat internațional pe care l-a ratificat – astfel încât, în conformitate cu dreptul internațional, s-ar putea să trebuiască totuși să-l arestăm pe Vladimir Putin.
Sursa: 24.hu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.