G4Media.ro

Viktor Orban, la întâlnirea cu Vladimir Putin: Apartenența Ungariei la UE și…

Viktor Orban, la întâlnirea cu Vladimir Putin: Apartenența Ungariei la UE și NATO nu exclude cooperarea cu Rusia

Premierul ungar Viktor Orban a pledat miercuri la Budapesta, în faţa preşedintelui rus Vladimir Putin, pentru o îmbunătăţire a relaţiilor între NATO şi Rusia, subliniind că pentru Ungaria apartenenţa la UE şi NATO nu exclude cooperarea cu Rusia pe anumite teme, consemnează agenţiile EFE şi MTI, citate de Agerpres.ro.

”Ungaria este interesată ca relaţiile dintre Rusia şi NATO să se îmbunătăţească. Experienţa istorică şi politică a Ungariei arată că atunci când relaţiile sunt proaste şi există tensiuni, Ungaria pierde”, a spus premierul Orban la o conferinţă de presă comună cu preşedintele Putin.

Şeful guvernul ungar a justificat cooperarea cu Rusia prin faptul că Budapesta se află între trei poli de atracţie, reprezentaţi de Berlin, Moscova şi Istanbul.

El a subliniat că ”Ungaria este parte a NATO şi UE şi va continua să fie, dar aceasta nu exclude ca pe anumite teme politice să coopereze cu Rusia”.

Orban a mai precizat că a discutat cu Putin diferite teme, precum extinderea centralei nucleare de la Paks şi achiziţia de petrol şi gaze din Rusia.

La rândul său, preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia consideră Ungaria ca fiind un partener important pentru furnizarea gazelor ruseşti către Europa. Cele două ţări doresc acum să-şi diversifice relaţiile, a mai spus liderul de la Kremlin, adăugând însă că sectorul energetic rămâne principala prioritate.

Putin a menţionat de asemenea că a discutat cu Orban despre situaţia comunităţilor creştine din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Preşedintele rus a calificat persecuţiile religioase drept ”inacceptabile” şi a transmis că Rusia este gata să coopereze în sprijinirea creştinilor din acea regiune. Protejarea comunităţilor creştine persecutate şi problema migraţiei au fost evocate şi de Viktor Orban printre capitolele principale de cooperare cu Rusia.

În ultimii nouă ani Viktor Orban şi Vladimir Putin s-au întâlnit cel puţin o dată pe an, premierul ungar fiind liderul european care păstrează cele mai bune relaţii cu Moscova.

Ei au căzut de acord în 2014 asupra unui proiect de construire a două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks cu ajutorul unui împrumut rusesc de 12,5 miliarde de euro. Însă unii observatori se tem că acest contract va mări şi mai mult dependenţa energetică a Ungariei faţă de Rusia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Amândoi niște javre ordinare!

    • Alte stiri din Ungaria: in topul Forbes al celor mai bogati oameni din tara a intrat acum oficial si tac’su lui Orban, pe langa ginerica, om bazat si alimentat bine cu bani furati din fonduri europene. Seniorul e pe locul 88, ala micu pe 30 si ceva. Chestii foarte normala intr-o tara normala si neacaparata de loc de o mafie de familie.

      Azi a mai trimis si corpul de control al fiscului la o razie la sediul partidului de opozitie Momentum, cei care i-au administrat bataia electorala in Budapesta. Ca sa-i arate lui Volodya cat de bine stie Viktor sa o suga si sa-l faca sa se simta ca acasa.

  2. OK! Pot sa accept aprecierea dvs , si chiar o respect in mod real .
    Dar nu pomeniti nimic despre Angela Merkel , si guvernul Germaniei , care are are super contracte cu Rusia , cat despre relatiile economice cu China ce sa spun .

    • Germania are contracte cu Rusia, si asta nu ajuta la o pozitionare obiectiva pe politica UE fata de Rusia. Probabil ca marirea dependentei Germaniei de Rusia va inclina balanta si mai mult in favoarea punerii „batistei pe tambal” in ce priveste sanctiunile pentru anexarea Crimeei, de ex.
      Tarile mai mici nu au luxul de a fi atat de puternici economic incat sa reziste presiunilor Rusiei. Ungaria va sta in genunchi fara probleme ca sa primeasca gaz si finantare pentru centralele atomice. Si este si va fi fatis in favoarea ridicarii oricaror sanctiuni impotriva Rusiei.
      Tinand cont de veto-ul pe care orice tara il poate avea in anumite organisme comune ale UE, e relativ simplu pentru Rusia sa gaseasca o tara mica care sa joace pe „Gigi contra”.

  3. „a discutat cu Orban despre situaţia comunităţilor creştine din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.”
    Ce ii mai abureste si Orban asta pe maghiari! Nu mi se pare diferit de dragnea decat prin faptul ca e mai abil, dar la corectitudine si moralitate sunt tot pe-acolo.

  4. au discutat si despre autonomia tinutului secuiesc.

  5. Orbán , mielutul care suge la trei -patru oi dar visează sa pasca iarba din Ardeal !

  6. NATO e compromisă….. Cel puțin Turcia și Ungaria joacă cartea lui Putin…… Că să nu mai vorbim de Trump care aproape că-l încurajează pe Putin pentru a pune presiune pe Europa…. Ganditi-va, trei dintre conducătorii unora dintre cele mai sălbatice și sângeroase nații la aceeași masă: Putin, Erdogan și Orban!!! De când ne știm noi, am avut de suferit de pe urma ăstora: invazii, ocupații, represalii, genocid!!! Din păcate România e înconjurată de hienele astea….

  7. Cind Rusia ocupa teritorii straine si sprijina agresiunea impotriva vecinilor (nu mai vorbesc de chestii neserioase precum democratie, libertati) colaborarea cu ea este exclusa. Pentru cei pentru care principiile valoreaza mai mult decit banii. Pentru ceilalti, sigur, e chiar cautata.

    • Acum, am putine indoieli asupra faptului, cei care pretuiesc banii mai mult se vor impune, asa functioneaza lumea.

  8. Deocamdata Rusia isi arata forta militara de cite ori are ocazia si incet , incet daca ne uitam bine pe harta lumii inconjoara Turcia .America isi securizeaza militar asa zisul culoar de la marea Baltica- la marea Neagra si impreuna cu sistemele de avertizare timpurie si sistemele de rachete gen DEVESELU si cu trupe pozitionate in Polonia formeaza un scut militar ce protejeaza EUROPA. Occidentul este la portile RUSIEI, niciodata nu a fost atit de aproape de MOSCOVA. UE trece peste puterea sa economica si isi instituie un nou concept militar ca parte a NATO ,preluind atributii militare pe care NATO nu le poate dezvolta. Germania deja mareste contributia sa la NATO si egaleaza contributia SUA la NATO in viitorul imediat . Sumele de bani , ca parte a contributiei statelor UE la NATO ,vor dezvolta industria Europeana de armament si vor determina in timp formarea unei armate Europene, ce evident va fi din punct de vedere a laturii tehnologice- de ultima generatie . Nici o mare forta economica , asa cum este UE acum , nu poate sa ignore necesitatea detinerii unei forte militare pe masura . Ungaria are rolul ei bine stabilit in acest joc geopolitic si este doar puntea de legatura (posibil viitoare ,functie de ceea ce se intimpla in lume )intre UE si RUSIA. Locul Ungariei nu putea fi luat de Romania (ca exemplu ) Sutele de ani de impotrivire romaneasca , fie atasata RUSIEI fie atasata TURCIEI , nu permiteau asumarea rolului UNGARIEI. Latura asiatica a poporului ungar face posibil astazi cind vorbim (ca o necesitate )o apropiere de RUSIA si TURCIA. Poporul roman nu ar fi acceptat ceea ce face astazi Ungaria in veci .UE are toate solutiile problemei in mina ei (ca sa zic asa ). Rusia fara UE nu reprezinta nimic , cum si America fara UE nu reprezinta nimic (sa nu uitam cine sunt popoarele ce au facut America pe care noi o stim azi ).Globalizarea si transparentizarea deciziilor atasate celor care conduc statele lumii este viitorul omenirii . Cele sapte capete ale balaurului din poveste ,deja cad unul cite unul .Doar trebuie sa privim si in Romania acest nou inceput de drum, drum ce daca privim cu atentie scena politica romaneasca, deja este pus in practica . Nu cred ca cineva dintre noi nu intelege ceea ce se intimpla la nivel politic in TARA.

  9. Comportament de târfă, să mori pe ușile bisericii, dar cu teșchereaua plină/ cu sula- n funnd și cu sufletu- n rai