G4Media.ro

Viktor Orban, mai aproape de a-l susține pe Rutte la conducerea NATO…

Sursa foto: European Council

Viktor Orban, mai aproape de a-l susține pe Rutte la conducerea NATO / Ambasadorul SUA, „convins” că un acord este aproape

Premierul ungar Viktor Orban se apropie de o susținere pentru premierul olandez Mark Rutte ca viitor secretar general al NATO, în urma unei întâlniri între Orban și actualul lider NATO, Jens Stoltenberg. Separat, miercuri, ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat că este „absolut convinsă” că alianța militară occidentală va ajunge la un acord privind un nou secretar general înainte de summitul de luna viitoare de la Washington D.C., scrie nltimes.nl.

În cadrul întâlnirii de miercuri cu Stoltenberg, Orban a primit asigurări că Ungaria nu va fi obligată să trimită trupe în Ucraina și nici să contribuie la finanțarea apărării militare a țării împotriva Rusiei. Ungaria nu a fost obligată să facă acest lucru, dar Orban a dorit să vadă acest lucru subliniat în termeni cât mai clari înainte de a-i putea acorda sprijinul lui Rutte ca succesor al lui Stoltenberg.

„Prin aceasta, Ungaria a primit asigurările de care are nevoie”, a declarat Orban. După vizita de la Budapesta, Stoltenberg a declarat că acceptă faptul că Ungaria nu dorește să facă parte din sprijinul NATO pentru Ucraina. Țările NATO sunt obligate să se ajute reciproc atunci când sunt atacate.

Orban a dat asigurări că Ungaria nu va bloca nicio decizie a NATO care are sprijinul celorlalte state membre. Țara va continua să spună atunci când nu este de acord cu astfel de decizii, dar liderul ungar a mai spus că își dă seama că încercările de a-i convinge pe ceilalți nu vor avea succes.

În afară de Ungaria, România și Slovacia nu și-au anunțat încă sprijinul pentru Rutte. România are propriul candidat în cursă cu președintele Klaus Iohannis.

Între timp, Statele Unite văd „un impuls tot mai mare” pentru numirea lui Rutte, care rămâne favoritul evident pentru acest post. Ambasadoarea americană la NATO, Julianne Smith, a precizat că problema înlocuirii lui Stoltenberg a fost „un subiect de discuție în cadrul NATO de ceva timp”. Ea este încrezătoare că va putea fi anunțat noul șef al NATO până la începerea summitului din 9 iulie.

Smith a precizat că toate țările NATO trebuie să fie de acord cu numirea lui Rutte. Dar „am ajuns la un punct în care începem să vedem un anumit impuls”. Un diplomat NATO, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a declarat că se așteaptă ca Iohannis să-și retragă în curând candidatura.

Ungaria s-a pronunțat anterior în favoarea lui Iohannis și a impus două condiții pentru orice sprijin pentru Rutte. Acesta trebuie să își ceară scuze pentru comentariile sale despre Ungaria, care au fost considerate lipsite de respect, iar NATO trebuie să se asigure că Ungaria nu trebuie să participe la sprijinul militar pentru Ucraina.

De asemenea, Ungaria a promis că nu se va opune ajutorului financiar pe termen lung pentru Ucraina, asupra căruia NATO vrea să decidă la summitul de luna viitoare, a mai spus Stoltenberg. De asemenea, el nu va pleda pentru ca țările NATO să stabilească doar pentru ele însele modul în care vor participa la sprijinirea Ucrainei, ci mai degrabă să accepte că este posibil ca coordonarea și planificarea să trebuiască să aibă loc în cadrul alianței. „Aceasta este o modalitate care va funcționa”, crede Stoltenberg.

În loc să continue să se certe în legătură cu opiniile lor diferite, Stoltenberg și Orban și-au transformat acum diferențele într-un acord. La summitul NATO din iulie, Stoltenberg dorește să inițieze un nou ajutor financiar pentru Ucraina. De asemenea, el dorește ca NATO să coordoneze în viitor furnizarea de arme și instruirea armatei ucrainene. Până în prezent, acest lucru a fost făcut de SUA. Ambele planuri nu au fost încă finalizate, dar Stoltenberg și Orban au ajuns la un acord pentru a împiedica cel puțin Ungaria să blocheze deciziile. Secretarul general al NATO a explicat că niciun membru al personalului ungar nu va participa la activități și că acestea nu vor fi susținute din bani ungari, în timp ce Orban l-a asigurat că Ungaria nu se va opune acestor eforturi. În acest fel, le-ar permite tuturor celorlalți aliați să avanseze, scrie și tagesschau.de.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. „În cadrul întâlnirii de miercuri cu Stoltenberg, Orban a primit asigurări că Ungaria nu va fi obligată să trimită trupe în Ucraina” daca nu trimit americanii si cei din uk trupe… Nu o sa trimita nimeni.

  2. Nu-i nimic, România îl susține tot pe Iohannis.

    Dacă susțineam de la început pe altcineva, cu șanse reale, poate măcar nu era numit Rutte, care a fost mereu ostil față de România.

  3. Urmeaza ultimul episod din serialul penibil „Singur impotriva tuturor”

  4. Si cu ficusul cum rămâne??? 😅