G4Media.ro

Viktor Orban: NATO este foarte importantă, dar nu cred că securitatea militară…

Sursa: Facebook

Viktor Orban: NATO este foarte importantă, dar nu cred că securitatea militară a Ungariei trebuie să se bazeze pe NATO

Premierul ungar, Viktor Orban, a afirmat joi că doreşte să accelereze dezvoltarea armatei ungare pentru ca aceasta să se poată apără împotriva unui atac venind „din orice direcţie”, subliniind că nu consideră suficiente garanţiile oferite de NATO, relatează AFP, citată de Agerpres.

„NATO este foarte importantă, dar nu cred că securitatea militară a Ungariei trebuie să se bazeze pe NATO”, a declarat liderul naţionalist conservator într-un interviu acordat săptămânalului Figyelo.

Ungaria este membră a NATO din 1999 şi se bucură astfel de protecţia alianţei militare occidentale care, în această săptămână, ţine o reuniune ministerială la Bruxelles.

Budapesta s-a angajat „de mai mulţi ani într-un proces de dezvoltare militară, la finalul căreia Ungaria va dispune de o forţă militară importantă cu ajutorul căreia se va putea apăra împotriva unui atac venind din orice direcţie”, a subliniat Viktor Orban.

Şeful cabinetului de la Budapesta a deplâns lipsa de solidaritate a aliaţilor săi cu ocazia unui incendierii unui centru cultural maghiar, în februarie 2018, în Ucraina vecină, o ţară care aspiră la integrarea în NATO.

„O bombă explodează într-un centru al ungurilor din Ucraina, la câţiva kilometri de frontierele NATO şi nimeni nu zice nimic, inclusiv Statele Unite”, a subliniat el.

Acest interviu a fost publicat la trei zile după vizita la Budapesta a secretarului de stat american, Mike Pompeo, în cursul căreia Ungaria şi Statele Unite au anunţat un acord de cooperare în domeniul apărării destinat să faciliteze desfăşurarea forţelor americane pe teritoriul ungar.

Cu acelaşi prilej, Mike Pompeo a îndemnat Budapesta să se distanţeze de Moscova, în timp ce Ungaria este considerată ca una din ţările cele mai permeabile la interesele Rusiei în Europa.

Subliniind că este un susţinător fervent al unei forţe militare europene, Viktor Orban a mai afirmat joi că îşi asumă „cooperarea fructuoasă cu Rusia”, notează AFP.

(Sursa Foto: Facebook)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. „se va putea apăra împotriva unui atac venind din orice direcţie”

    pfeeeew mare ti-e gradina….
    kimirsenule

  2. Cu alte cuvinte Ungaria va provoca un război ! Prima atacată va fi România după ultimele mișcări ale ungurilor.
    Ungurica nu își are locul în Europa. Este un stat artificial.

  3. Or intelege politicienii români acest mesaj?
    Dar guvernantii?

  4. Cata vreme Ungaria e aliata Rusiei, Orban poate sa-si desfiinteze armata de tot, pt ca nu are de ce sa-si faca griji. Mai ales dupa ce Chuck Norris s-a inrolat in armata ungurilor.

    • Ungaria nu e ,,aliata Rusiei”. Pai atunci dupa rationamentul asta si Suedia este ,,aliata Rusiei” pentru ca nu e in NATO.
      Desigur ca asa si Finlanda e ,,aliata Rusiei” pentru ca nu a vrut sa intre in NATO si e vecina cu Rusia pe mai multe sute de km. Iar finladezii, fata de alte popoare din Europa chiar s-au batut cu rusii in secolul 20 de cel putin 2 ori. Romania s-a batut numai o data cu rusii (din 1941 pana in 1944)
      De fapt ungurii sunt inruditi cu finlandezii. Iar daca pentru finladezi nu e important NATO asta explica de ce nici pentru Ungaria nu este asa de important NATO.

    • @Rahan5

      Cand rationezi la modul ca „cine nu e in NATO e cu rusii”, inseamna ca ai mari carente in domeniu.
      Aici este vorba de stransa prietenie dintre Orban si Putin si de sustinerea reciproca dintre regimurile politice care conduc actualmente Ungaria si Rusia.

    • Catre @ Lana .
      De fapt e vorba de prima ta afirmatie ca ,,Ungaria este aliata Rusiei”. Care nu e acelasi lucru cu a doua ta afirmatie : ,, Aici este vorba de stransa prietenie dintre Orban si Putin”
      Victor Orban, cu mama tiganca, nu reprezinta interesele Ungariei pentru ca tiganii din Ungaria si Romania sunt in general aliati cu Putin. Si pentru ca Putin isi doreste regimuri de stanga in aceste tari, iar tiganii se inghesuie ca membrii de partid in partidele se stanga.

    • Bine @ Rahan5

      Sa fie cum zici matale.
      Nu ma intereseaza polemicile despre etnii.

  5. Haha hai ca asta e tare! Armata ungara!
    Bine ca nu zic si marina ungara!
    In afara de perioada in care au fost in imperiu si erau struniti de austria ,armata ungara nu a contat!
    In cate ore a fost ocupata budapesta de armata romana ?

    • ungurii au fost buni pe post de cotropitori in imperiu, erau violatori, tortionari, ucigasi, asa au fost de la atila, asa s-au comportat cand au venit peste noi
      dar na, ca mesaj nationalist, ei contra lumii, rasa cea mai pura prinde la prosti, doar a fost votat cu aplauze

  6. Hai să ne păstrăm calmul. În prezent Ungaria are un efectiv de 24000, față de 45000 în 2002. După cum se știe, după detensionările aduse de sfârșitul războiului rece, toate țările au lăsat-o mai moale cu cheltuielile de înarmare, astfel că – în prezent – politicieni ca Macron sau Merkel sunt de părere că Uniunea insăși trebuie să facă eforturi serioase pentru modernizarea armamentului și capacității de apărare. Cheltuielile pentru tehnică militară începute de Ungaria deja anul trecut au în primul rând scopul de a moderniza dotările foarte rămase în urmă, astfel că după acestea, în cel mai bun caz, va avea dotări modernizate dar nu de vârf și de capacitate modestă. Este, deasemenea important a se vedea dacă ”înarmarea” este de tip ofensiv sau de apărare. După experți, rezultatul actual va fi o dotare dedicată mai ales rezolvării unor situații deosebite, de criză sau de misiune. Să nu uităm apoi faptul că și Ungaria are obligația de a se dota și a-și dimensiona bugetul la nivelul de 2 % din PIB, solicitat de americani. De menționat, că eforturile făcute de celelalte țări : România, Bulgaria, Polonia, Ucraina sunt mult mai mari și sunt făcute față de un pericol potențial din Rusia. În general toate țările din Europa au început să-și crească bugetul de apărare. În prezent Franța este cel mai bine dotat din Europa. Oricât de antipatic ar fi,este ridicol să ne exprimăm temeri față de recentele cheltuieli făcute de Orban pe linie de ”înarmare”. În treacăt fie zis, prin noile achiziții vor scăpa de dotările rusești foarte vechi și uzate moral, deoarece majoritatea sunt din surse vesteuropene.

  7. Intotdeauna mi s-a parut Orban asta un pacalici, o mazeta. Cu declaratia asta(insotita de poza) sunt convins ca asa e.

  8. „O bombă explodează într-un centru al ungurilor din Ucraina, la câţiva kilometri de frontierele NATO şi nimeni nu zice nimic, inclusiv Statele Unite”, a subliniat el.

    Pai dupa ce Ungaria zice vrute si nevrute despre toti si enervand pe toti cu infantilismul lor agresiv, ce-ar fi trebuit sa faca ceilalti, „inclusiv Statele Unite”? Din primii bani pentru dotari, Ungurii ar trebui sa-si cumpere niste oglinzi si vizite la psiholog.

  9. Marele Licurici nu comentează.
    NATO nu comentează.
    Politicienii români nu-s interesati de declarațiile războinice ale maghiarilor.
    Chiar daca zic unii ca nu stiu de cate au cucerit românii Budapesta, problema trebuie discutată si lămurită de guvernanți.
    Un atac fulger ar prinde Romania nepregătită ca de fiecare data in cursul istoriei.
    Pana la urma incertitudinile din fosta Iugoslavie sunt in crestere, cu Ukraina sunt tensiuni, cu Romania sunt tensiuni Si lista poate continua cu spatiul slovac sau austriac .
    Peste tot tensiuni generate de conducătorii Ungariei.
    Si nu e drobul de sare
    E o realitate de care nimănui din conducerea statului roman nu-i -pasă.
    Vedeti si vizita Papei in zona Harcov unde va fi primit de conducătorii Ungariei.
    In mod cert sunt si alte interese.

    • In caz de la o adica se baga si garzile venetiene de la vatican; asta se va parafa la intalnirea din Harcov.

  10. foarte bine, acuma sa faca pasul 2 si sa iasa din NATO, sa vedem ce vor face investitorii dupa aceasta. inca o dovata ca urmasii tataro-mongolilor lucreaza cu rusii pentru a slabi NATO. in Ucraina lucreaza oamenii lui Putin si plaseaza bombe sau distrug cimitire poloneze, evreiesti. etc, serviciile secrete ale Ucrainei demult au demonstrat asta