Viktor Orban poate avea grup politic în Parlamentul European: ”Patrioți pentru Europa” a strâns suficiente partide pentru a fi reprezentat, majoritatea de extremă dreapta / Calul troian al Rusiei în UE
Viktor Orban poate obține pentru polul său radical statutul de grup în viitorul Parlament European: ”Patrioți pentru Europa” a strâns suficiente partide, majoritarea de extremă dreapta, transmite agenția dpa duminică după-amiază.
- Notă: Conform legislației UE, europarlamentarii se constituie în grupuri politice, dar aceștia nu se grupează în funcție de țara din care provin, ci în funcție de afinitățile lor politice. Numărul minim de deputați necesar pentru a constitui un grup politic este de 23. Cel puțin un sfert din statele membre UE trebuie să fie reprezentate în cadrul unui grup politic. Un deputat poate aparține unui singur grup politic. În prezent, există 7 grupuri politice în cadrul Parlamentului European.
Premierul Ungariei, care deține și președinția Consiliului Uniunii Europene de la 1 iulie, a anunțat la finalul lunii trecute că vrea să înființeze un nou pol politic în Legislativul UE împreună cu extrema dreaptă din Austria (Partidul Libertății, FPÖ) și formațiunea politică a fostului premier al Cehiei Andrej Babis (ANO, centrist).
Ulterior au aderat partidul de extremă dreapta din Portugalia, Chega! (Ajunge!), urmată de VOX (extremă dreapta Spania, care a părăsit grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) condus de premierul italian Giorgia Meloni), Partidul Popular din Danemarca și Partidul pentru Libertate din Olanda (ambele extremă dreapta).
Cel mai recent și-a anunțat susținerea și aderarea la polul lui Orban partidul de extremă dreapta separatist flamand din Belgia, Vlaams Belang (VB), conform AFP.
De precizat că europarlamentarii FIDESZ, partidul lui Viktor Orban, sunt neafiliați din 2021, de când au părăsit Partidul Popular European (PPE), ceea ce înseamnă că au o relevanță scăzută și nu au capacitate de negociere.
G4Media a arătat în mai multe rânduri de ce Viktor Orban este calul troian al Rusiei în Europa. Premierul Ungariei vrea ca prin acest nou pol politic să se facă auzit ca voce diferită de politica UE privind, în principal, războiul din Ucraina și migrația: ”Începe o nouă eră”, a proclamat el, adăugând că noul grup „va schimba politica europeană”, a declarat Orban citat de dpa.
Orban a fost recent în Rusia în ”căutarea păcii” și a fost criticat de oficialii europeni și comunitatea internațională pentru că a validat regimul criminal al dictatorului de la Kremlin, izolat pe scena internațională și supus sancțiunilor europene și americane.
Putin a profitat de prezența celui care deține și președinția UE și a subliniat în conferința comună că a venit la el, în Rusia, și în calitate de reprezentant al UE: „Înțeleg că ați venit aici nu doar ca partener al nostru, ci și ca reprezentant al președinției dumneavoastră a UE”.
Premierul Ungariei refuză să trimită arme în Ucraina şi a păstrat relații solide cu Moscova după ce Putin a invadat Ucraina în 24 februarie 2022. Budapesta caută de asemenea să nu se implice în planul NATO de asistenţă pe termen lung pentru Ucraina, calificat de ministrul de Externe ungar drept „misiune nebunească”.
În urmă cu o lună, Orban a organizat un miting cu mii de participanți în centrul Budapestei pentru a cere ”pace” și a reitera ideea că se opun oricărui ajutor pentru Ucraina. Mai mult, Orban are același discurs despre război precum al Dianei Șoșoacă, șefa partidului extremist pro-rus S.O.S România: ”Vrem pace” și ”UE/NATO ne bagă în război”:
- „Niciodată până acum nu s-au strâns pentru pace atât de mulţi oameni. Suntem cel mai mare corp al păcii, cea mai mare forţă de menţinere a păcii din Europa (…) Europa trebuie împiedicată să se îndrepte rapid spre război, spre propria sa distrugere. Europa se pregăteşte astăzi de război, cu anunţuri zilnice despre inaugurarea unui nou tronson de drum către iad (…) Vrem să vărsăm sânge maghiar pentru Ucraina? Nu! Nu vom merge la război, nu vom muri pentru altcineva pe pământ străin”, a declarat Orban în discursul său de la mitingul ”pentru pace” din 1 iunie.
Un alt exemplu este din decembrie 2023 când premierul ungar i-a scris președintelui Consiliului European de la acea vreme, Charles Michel, pentru a cere ca aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană să fie scoasă de pe agenda Consiliului.
Mai mult, imediat după ce a preluat președinția UE la începutul lunii iulie, Viktor Orban a dat fuga în Rusia, la doar câteva zile de la rotativa politică. Șeful guvernului ungar a fost informat de liderii UE că nu poate negocia în numele UE, dar Orban a insistat să plece într-o „misiune de pace”.
- „Mă aștept să împărtășiți cu mine poziția dumneavoastră și poziția europeană”, i-a spus Putin lui Orban. Relațiile bilaterale au cunoscut o scădere importantă, comerțul cu bunuri între cele două țări scăzând cu peste 35 %, „dar avem de lucru și implementăm proiecte”.
Orban a spus că aceasta a fost cea de-a 14-a întâlnire bilaterală din 2009, „dar aceasta este într-adevăr mai specială decât celelalte”. De asemenea, pentru că Ungaria a preluat președinția rotativă a UE la 1 iulie, iar ultima dată când s-au întâlnit a fost înainte de război, în februarie 2022.
- „Aceste două circumstanțe fac ca această întâlnire să fie specială”, a spus Orbán, mulțumindu-i lui Putin pentru că l-a găzduit în astfel de circumstanțe dificile.
știre în curs de actualizare
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii