Viktor Orban preia din practicile lui Vladimir Putin. Înainte de alegeri, premierul Ungariei oferă maghiarilor facilități fiscale, de la reducerea impozitelor până la suplimentarea plăților pentru pensii
Premierul ungar Viktor Orban a declarat, vineri, că intenționează să ofere maghiarilor mai multe facilități fiscale, în timp ce perioada de cheltuieli pre-electorale se apropie, relatează Reuters.
Înainte de ceea ce se așteaptă a fi alegeri strânse la începutul anului viitor, Orban le-a oferit maghiarilor pomeni electorale, inclusiv o reducere de 2 miliarde de dolari a impozitului pe venit pentru familii, renunțarea impozitului pe venit pentru tinerii muncitori, subvenții pentru renovarea locuințelor și plăți suplimentare pentru pensii.
Aproximativ 2,5 milioane de pensionari din Ungaria reprezintă aproape o treime din voturile țării central-europene cu o populație sub 10 milioane de persoane.
Potrivit planurilor actuale, pensionarii vor primi încă două săptămâni de plată anul viitor, modificând parțial decizia guvernului anterior de stânga înainte ca Orban să preia puterea în 2010, de a acorda o a 13-a lună de pensie.
„De la 1 ianuarie, vrem să restabilim valoarea plății celei de-a doua săptămâni, dar mă lupt pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai rapid”, a declarat Viktor Orban, într-un interviu pentru radioul public. „Așa că nu este doar al doilea, ci al treilea și probabil chiar al patrulea.”
„Pentru a putea să mă prezint în fața alegătorilor care vor veni următoarele alegeri și să spun că ceea ce guvernul Gyurcsany-Bajnai (n.r. – de stânga) a luat de la pensionari, noi vom restitui până la ultimul bănuț”.
Rambursarea unei săptămâni de pensii suplimentare în acest an va costa Ungaria 77 de miliarde de forinți (216.031,20 de milioane de euro).
Orban a spus că orice creștere a salariilor și a pensiilor ar trebui finanțată de creșterea economică determinată în primul rând de investiții, nu de împrumuturi mai mari.
Pe măsură ce liderul de la Budapesta și-a intensificat cheltuielile, în ciuda apelurilor băncii centrale de a restrânge mai repede deficitul bugetar al Ungariei, alianța de opoziție maghiară formată din șase partide a organizat un prim tur de alegeri primare pentru a-l alege pe principalul contracandidat al lui Orban.
Un amestec de partide care include fosta extremă dreaptă Jobbik, care s-a redefinit ca un grup de centru-dreapta, precum și socialiștii, liberalii și verzii, au învins partidul lui Orban, Fidesz, la alegerile locale din 2019.
Opoziția speră că acest lucru poate servi drept model pentru a-l elimina pe Orban anul viitor, aflat la putere de mai bine de un deceniu.
Un sondaj din luna august realizat de grupul de reflecție Zavecz Research a indicat că 37% dintre alegători ar vota Fidesz, în timp ce 39% ar vota coaliția celor șase partide aflate în opoziție.
Măsuri similare, luate de Putin înainte de alegerile parlamentare
Președintele rus Vladimir Putin a aprobat creșterea salariilor pentru forțele de ordine și personalul militar cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare (pe care le-a și câștigat), una dintre numeroasele măsuri despre care criticii săi spuneau că este menită să sporească sprijinul pentru partidul de guvernământ.
Legea, care indexa compensația acestora cu o cifră mai mare decât inflația, venea cu câteva zile înainte ca rușii să meargă la urne în perioada 17-19 septembrie pentru alegerile parlamentare pe care partidul pro-Putin, Rusia Unită (Edinaya Rossiya – ER), le-a câștigat cu 49,85% din voturi (față de 54,2% la precedentul scrutin din 2016), obținând astfel 2/3 din mandate disponibile în Parlamentul de la Moscova.
Ordinul lui Putin, publicat pe site-ul Kremlinului, precizează că salariile personalului militar și al forțelor de ordine vor fi ajustate la o cifră mai mare decât inflația în 2022 și 2023.
Creșterea, ale cărei detalii precise nu au fost dezvăluite în ordin, se bazează pe promisiunile făcute de Putin la o reuniune din Rusia Unită din august.
Inflația în Rusia luna trecută s-a situat la 6,7%, cu mult peste obiectivul de 4% al băncii centrale.
Luna trecută, Putin a aprobat, de asemenea, plăți unice de câte 15.000 de ruble (200 de dolari) către fiecare pompier, ofițer de poliție, procuror și soldat din Rusia.
Kremlinul a susținut că măsura a fost concepută pentru a proteja nevoile sociale ale celor care le primesc.
De asemenea, el a promis plăți similare pensionarilor, dintre care mulți au fost afectați de creșterea prețurilor la alimente și de inflație.
Criticii Kremlinului spuneau la acel moment că astfel de măsuri reprezintă o formă de mită țintită asupra unor grupuri de alegători-cheie pe care se bazează Putin pentru a rămâne la putere. Kremlinul neagă că plățile sunt legate în vreun fel de alegeri.
Putin a fost la putere fie ca președinte, fie ca prim-ministru din 1999. El a contribuit la înființarea partidului de guvernământ Rusia Unită, deși nu este membru.
Sursa foto: Facebook/ Viktor Orban
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii