G4Media.ro

Viktor Orban s-a întâlnit cu liderul sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, care amenință…

sursa foto: Facebook/Amigos de Serbia

Viktor Orban s-a întâlnit cu liderul sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, care amenință cu secesiunea

Premierul ungar, Viktor Orban, s-a întâlnit sâmbătă cu Milorad Dodik, liderul sârbilor bosniaci, care a anunţat un plan secesionist pentru entitatea sârbă care împreună cu comunitatea musulmană şi croată formează Bosnia şi Herţegovina, informează EFE într-o corespondenţă din Zagreb.

”Suntem recunoscători pentru înţelegerea Ungariei faţă de Republika Srpska şi suntem întotdeauna aici pentru a-i primi pe bunii noştri prieteni”, a declarat Dodik, care în prezent este membrul sârb al preşedinţiei centrale a Bosniei şi Herţegovina, formată din trei membri, relatează agenţia de presă Tanjug.

La întâlnirea de două ore, care a fost anunţată ca fiind privată şi la care presa nu a fost invitată, a participat şi ministrul ungar de externe, Peter Sijarto.

Dodik a declarat, după întâlnire, că Republica Srpska şi Ungaria îşi continuă „cooperarea excelentă”.

Înainte de a se deplasa în entitatea sârbă din Bosnia, Orban s-a întâlnit cu înaltul reprezentant internaţional pentru Bosnia, germanul Christian Schmidt.

Schmidt a avertizat în această săptămână că Bosnia se confruntă cu „cea mai mare ameninţare existenţială” de la sfârşitul războiului civil din 1992-1995 dintre sârbi, croaţi şi musulmani, care s-a încheiat cu un acord de pace prin care Bosnia a fost împărţită în două entităţi autonome (Federaţia Bosnia şi Herţegovina şi Republika Srpska) sub un singur guvern şi instituţii centrale.

Dodik, care şi-a anunţat uneori intenţia de a-i scoate pe sârbi din statul comun, a lansat recent o nouă ofensivă secesionistă, ameninţând să retragă Republika Srpska din instituţiile centrale, precum armata şi sistemul judiciar.

Schmidt a avertizat că acest lucru ar încălca Constituţia şi Acordul de pace de la Dayton (1995) şi „ar echivala cu o secesiune fără a o proclama”.

Planurile lui Dodik ”pun în pericol pacea şi stabilitatea ţării şi a regiunii”, a declarat acesta în raportul său semestrial privind situaţia din ţară.

Un înalt reprezentant al SUA va sosi mâine în Bosnia pentru a discuta despre această criză, pe care Washingtonul o consideră, de asemenea, o „ameninţare existenţială” pentru stabilitatea regiunii.

sursa foto: Facebook/Amigos de Serbia

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Ce? Alte bombe pentru tupeiști…

  2. Intalnire privata?
    Schimb de informatii?
    Dodik zice la Organ cum sa faca?

  3. Întrebare! Ce naționalitate avea președintele Tito??!! Trăiască fosta Yugoslavia!!

  4. Situatia politico-militara din Bosnia tinde sa explodeze si sa afecteze nu numai tarile din regiune.
    Orban, impreuna cu alti lideri, s-a implicat in detensionarea situatiei. Avand relatii cordiale cu Serbia si Rusia, actori principali in zona, dupa consultari reciproce, Orban a decis sa se implice in ‘butoiul cu pulbere’ balcanic din vecinatatea ei, deoarece o escaladare a tensiunilor ar putea amplifica instatabilitatea zonei, ce va afecta nu numai Ungaria.
    Inaintea vizitei din Bosnia, la Budapesta Orban a avut discutii si cu noul Reprezentant ONU, Christian Schmidt, iar astazi un emisar american va vizita tara.
    Contrar unor informari vadit tendentioase, Orban NU sprijina ‘secesionismul’ sarb, dimpotriva, in colaborare cu ceilalti actori internationali s-a implicat in detensionarea situatiei,dar si in lansarea unui program economic in sprijinul acestei tari.
    Asta in timp ce un alt traditional aliat (sau dusman, in functie de situatia de moment) al sarbilor de mult a uitat de radacinile istorice si culturale comune, dar si de atat necesarul sprijin de care au nevoie coetnicii din lumea slava.
    Tara vecina chiar face politica externa si merita felicitata pentru asta. 🙂

  5. Nu este o noutate dorinta Ungariei de a faramita statele vecine!!!