G4Media.ro

Viktor Orban se opune sancțiunilor UE din sectorul energetic împotriva Rusiei: Economia…

Sursa foto: Consiliul European

Viktor Orban se opune sancțiunilor UE din sectorul energetic împotriva Rusiei: Economia maghiară ar intra în blocaj fără gaz și petrol rusești

Ungaria se opune sancțiunilor Uniunii Europene din sectorul energetic împotriva Rusiei, deoarece industria maghiară ar intra într-un blocaj fără petrol și gaze rusești, a declarat miercuri prim-ministrul ungar Viktor Orban, la o videoconferință cu președintele Consiliului European, Charles Michel, ca parte a pregătirilor pentru un Summit-ul UE în Franța, relatează TASS.

Bertalan Havasi, purtătorul de cuvânt al premierului Orban, a declarat agenției de presă ungare MTI că Orban a subliniat în conversația sa cu Michel că Ungaria condamnă acțiunile Rusiei în Ucraina, dar nu vrea „să plătească prețul pentru asta”.

„Trebuie să ținem cont de faptul că majoritatea importurilor de petrol și gaze naturale în Ungaria provin din Rusia, 90% din gospodăriile maghiare își încălzesc casele cu gaze. Premierul a subliniat că economia maghiară s-ar opri fără gaz și petrol”, a spus Havasi.

Potrivit purtătorului de cuvânt, Orban a subliniat că „reverberațiile sancțiunilor economice sunt resimțite de toată lumea din Europa, inclusiv de Ungaria”.

„Viktor Orban a precizat că extinderea sancțiunilor pe sectorul energetic va pune o povară disproporționată asupra oamenilor, gospodăriilor și companiilor”, a transmis purtătorul de cuvânt.

Orban a amintit că „Ungaria este interesată fie pace” în Ucraina şi a cerut încetarea ostilităţilor cât mai curând posibil prin negocieri, a mai spus Havasi.

În septembrie anul trecut, Ungaria a încheiat două contracte pe termen lung cu principala companie rusă de gaze Gazprom, care prevede livrări de 4,5 miliarde de metri cubi de gaz prin conducte în Serbia și Austria, ocolind Ucraina. Acordul este pentru 15 ani și poate fi revizuit după zece ani de la implementarea sa. În plus, Budapesta vrea să mărească livrările de gaze prin Serbia cu un miliard de metri cubi pe an, iar această problemă a fost adusă în discuție de Orban în timpul vizitei sale la Moscova de la începutul lunii februarie.

Potrivit MTI, pe lângă Orban, prim-miniștrii Slovaciei, Spaniei și Irlandei au participat la videoconferința cu Michel. Franța, care deține președinția Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2022, organizează joi un summit informal al UE la Versailles.

Sursa foto: Consiliul European

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. economia maghiară e o glumă proastă.

  2. Procedeaza corect. Nu poti sa folosesti sanctiuni care iti fac mai mult rau tine decat rusilor. Ungaria este prea dependenta de gazul rusesc ca sa poata renunta.

  3. sa fie clar, prefer sa platesc dublu pe benzina decat sa stau prin subsol de frica bombardamentelor. Nici nu pot compara una cu alta.
    M-am saturat de toti cei care se plang ca vor exploda preturile. Mai bine explodeaza preturile decat bombele in capul nostru. Mai tai din cheltuieli, ne descurcam noi cumva.
    Alternativa este incomparabil mai rea.

  4. Nu e el cel mai simpatic personaj, dar tine cu ai lui si vrea sa le fie bine.

  5. Si il vezi maine poimaine ca e de acord cu sanctiunile. Saracu nu stie pe ce planeta traieste…

  6. Ca de obicei… unguru se pune de-a curmezișul…. as sta și în frig numai sa stiu ca nu depindem cu nimic de rusi

  7. Asta confunda cuvantul economie cu cooperativa

  8. Ne pisam pe economia maghiară și pe „interesul ei național”.

  9. Daca nu va pasa de creșterea tuturor prețurilor, de ce acum o săptămână credeați că în Rusia vor avea vreun efect?

  10. Ce nație tâmpită, îi duce capul doar să transforme gazul natural ieftin în îngrășăminte minerale.