G4Media.ro

Viktor Orban: SUA sunt „prietenul nostru”, dar Ungaria „nu le va permite…

Sursa foto: Facebook / Viktor Orban

Viktor Orban: SUA sunt „prietenul nostru”, dar Ungaria „nu le va permite să o forţeze să se implice în războiul” din Ucraina / „Când la Casa Albă este un preşedinte democrat, relaţiile sunt mai dificile”

Statele Unite ale Americii (SUA) sunt „prietenul şi aliatul nostru”, dar Ungaria „nu le va permite să o forţeze să se implice în războiul” din Ucraina, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban, într-un interviu pentru postul public de radio Kossuth, citat de MTI şi EFE, preluate de Agerpres.

Orban a avertizat asupra pericolelor unei escaladări a conflictului în Ucraina, adăugând că „dacă va avea loc un război mondial, acesta va fi unul nuclear”.

SUA nu au renunţat la „planul lor” de a forţa toată lumea să intre în alianţa de război (în Ucraina), a afirmat Orban, insistând că Ungaria nu le va „permite să ne forţeze să ne implicăm în război” şi a reiterat că va continua să se abţină de la trimiterea de arme către Ucraina.

Cu toate acestea, premierul ungar a insistat că SUA sunt un „prieten” şi un „aliat important” al Ungariei, în primul rând în materie de apărare, împreună cu ţările „membre ale unei alianţe militare comune de apărare”. Potrivit lui, cele două ţări împărtăşesc idei fundamentale despre libertate şi economia de piaţă, în timp ce relaţiile economice prezintă „imaginea unei poveşti de succes”.

„Totul este dat astfel ca să putem avea relaţii bune şi prietenoase”, a spus Orban.

„Când la Casa Albă este un preşedinte democrat, relaţiile sunt mai dificile, iar atunci când este un republican, acestea sunt mai atunci sunt mai facile”, a afirmat premierul ungar, adăugând că punctul de vedere al republicanilor este unul mai apropiat de cel al guvernului ungar în problemele fundamentale.

„Nu este treaba noastră să alegem între jucătorii vieţii politice americane”, a spus el, adăugând că Ungaria a cooperat cu oricare guvern ales de poporul american.

SUA „susţin războiul” (în Ucraina), a afirmat prim-ministrul ungar, adăugând că prietenia ungaro-americană „trebuie să facă faţă” acestei diferenţe de opinie.

După ce SUA au anunţat miercuri sancţiuni împotriva a trei oficiali – printre care şi un ungur – ai Băncii Internaţionale de Investiţii (IIB), controlată de Rusia şi cu sediul la Budapesta, guvernul ungar şi-a anunţat ieşirea din această instituţie.

Comentând măsurile punitive anunţate de ambasada SUA, Orban a spus că acestea nu sunt sancţiuni împotriva Ungariei. Lista publicată în ajun de Biroul de Control al Activelor Străine din SUA conţine 34 de nume de persoane, printre care un singur ungur, ceilalţi provenind din ţări precum Cipru, Austria şi Liechtenstein, a declarat el, adăugând că acţiunea s-a concentrat „în principal asupra profesioniştilor din domeniul financiar”.

Ungaria nu a fost niciodată de acord cu utilitatea sancţiunilor, dar nu a pus la îndoială dreptul nimănui de a le introduce, a spus premierul ungar, adăugând că ‘ele au fost recunoscute şi vor fi respectate”.

Relaţiile bilaterale dintre cele două ţări s-au deteriorat considerabil după invazia Rusiei în Ucraina, în condiţiile în care guvernul Orban s-a disociat de aliaţii săi din Uniunea Europeană (UE) şi NATO în legătură cu ajutorul militar pentru Ucraina şi sancţiunile împotriva Moscovei.

„Dacă va fi un război mondial, acesta va fi nuclear”, a declarat premierul Viktor Orban la postul public de radio, avertizând asupra pericolului unei escaladări a războiului în Ucraina, potrivit MTI.

Situaţia din Ucraina se deteriorează în fiecare săptămână, iar riscul escaladării războiului este în creştere, a apreciat el, evocând informaţii potrivit cărora Marea Britanie ar fi trimis muniţii cu uraniu sărăcit pe frontul din Ucraina, în timp ce Moscova a anunţat că va desfăşura arme nucleare tactice în Belarus.

„Acestea nu sunt bombe nucleare, dar reprezintă un pas mai aproape de setul instrumentelor nucleare”, a declarat acesta.

Comunitatea internaţională ar trebui să-şi concentreze energiile asupra eforturilor pentru negocieri care să ducă la o încetare a focului şi la pace, a mai spus Orban.

Relaţiile între Budapesta şi Washington s-au deteriorat în ultimile luni din cauza întârzierii Ungariei de a ratifica aderarea Suediei şi Finlandei la NATO. Finlanda s-a alăturat Alianţei în această lună, dar cererea de aderare a Suediei este în aşteptarea aprobării din partea Ungariei şi a Turciei.

Publicaţia britanică The Guardian a relatat joi că un grup bipartit din Congresul american este pe cale de a redacta noi sancţiuni americane care ar viza personalităţi politice ungare legate de guvernul Orban.

Un purtător de cuvânt al executivului ungar nu a răspuns cererilor repetate de comentarii, trimise de Reuters prin poşta electronică.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Orbane, nu te forțează nimeni să intri în nici un război. Dar bunul simț, pe care credeam că îl ai, te obligă să fi solidar cu cei din Cluburile în care ai intrat de bună voie. Sau vrei să ieși ? Cale bătută.