Viktor Orban susține că Ungaria va sfida hotărârea Curții de Justiție a UE cu privire la politica de migrație: „Vom menține regimul existent, chiar dacă instanța europeană ne-a ordonat să-l schimbăm”
Ungaria nu își va schimba legile controversate privind imigrația, în ciuda unei hotărâri a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) care spune că unele prevederi ale legislației naționale sunt împotriva legislației UE, a declarat marți prim-ministrul Viktor Orban, într-o conferință de presă, potrivit Reuters.
Astfel, Orban își intensifică campania naționalistă înaintea alegerilor parlamentare puternic disputate cu opoziția, care vor avea loc la începutul anului viitor.
Liderul de la Budapesta a spus că migrația și drepturile LGBTQ, două chestiuni care au provocat conflicte cu Uniunea Europeană, vor domina agenda în timp ce partidul său conservator Fidesz se pregătește pentru primele alegeri contestate după trei victorii consecutive din 2010 până în prezent.
„Guvernul a decis că nu vom face nimic pentru a schimba sistemul de protecție a frontierei”, a spus Orban. „Vom menține regimul existent, chiar dacă instanța europeană ne-a ordonat să-l schimbăm. Nu o vom schimba și nu vom lăsa pe nimeni să intre”, a subliniat premierul ungar.
Lupta privind standardele democratice a dus la înghețarea finanțării Ungariei prin fonduri UE pentru redresare post-COVID-19, complicând calea lui Orban către realegerea într-un nou mandat, deoarece economia se bazează în mare măsură pe bani europeni pentru a finanța investițiile și pentru a stimula creșterea.
Premierul, în vârstă de 58 de ani, se confruntă cu o opoziție unită, deoarece inflația atinge un maxim din ultimii 14 ani, economia se îndreaptă către o încetinire, iar deficitul bugetar a crescut la niveluri record din cauza cheltuielilor mari preelectorale.
La începutul acestei luni, Curtea Constituțională a Ungariei a evitat să se pronunțe cu privire la supremația dreptului Uniunii Europene asupra legislație naționale maghiare privind politicile contestate ale guvernului în legătură cu migrația. Abținerea instanței constituționale a împiedicat o criză mai profundă cu Bruxelles-ul, după ce Tribunalul Constituțional al Poloniei a hotărât că legislația poloneză primează în fața dreptului UE, decizie care a generat unde de șoc în Europa.
Instanța a luat în considerare o contestație din partea guvernului lui Orban la o instanță UE care a constatat că Budapesta a încălcat legile UE prin deportarea refugiaților peste graniță în Serbia.
Curtea Europeană a transmis că Budapesta are dreptul să-și aplice propriile măsuri în zonele în care UE nu a luat încă măsuri adecvate pentru implementarea comună a regulilor UE, precum și pentru a-și proteja identitatea națională, ceea ce Orban a considerat drept justificare a politicilor sale.
Orban, a cărui atitudine anti-imigrație a sporit sprijinul pentru Fidesz după criza migranților din 2015, a mai spus că va urmări o altă problemă contestată, un referendum privind drepturile LGBTQ în perioada premergătoare alegerilor.
Orban se prezintă drept apărătorul valorilor tradiționale maghiare împotriva „ideologiei LGBT”.
În cadrul referendumului, maghiarii vor fi întrebați dacă susțin organizarea de ateliere de orientare sexuală în școli fără acordul părinților și dacă consideră că procedurile de reatribuire a sexului ar trebui „promovate” în rândul copiilor.
Orban a mai spus în cadrul conferinței de presă că Ungaria a comandat 9,5 milioane de doze de vaccin Pfizer, la câteva zile după detectarea primelor cazuri de Omicron.
Comisia Europeană a aprobat deja aderarea Ungariei la achiziția UE de vaccinuri Pfizer.
Sursa foto: Facebook / Viktor Orban
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii