G4Media.ro

Vilă din Roma, scoasă la vânzare la prețul de 471 de milioane…

Sursa foto: ildigitale.it

Vilă din Roma, scoasă la vânzare la prețul de 471 de milioane de euro / Are o pictură murală semnată de Caravaggio, evaluată la 310 milioane de euro

O vilă din Roma cu o unică pictură murală creată de maestrul italian Caravaggio este scoasă la vânzare pentru aproape jumătate de miliard de euro, anunță News.ro, care citeazp The Guardian.

Pictura acoperă 2,75 de metri pătraţi ai unui tavan şi îi înfăţişează pe Jupiter, Neptun şi Pluto. Ea a fost comandată de cardinalul Francesco Maria Del Monte în secolul 16 pentru a decora laboratorul lui de alchimie din Casino di Villa Boncompagni Ludovisi, clădire cunoscută ca Vila Aurora.

Sursa foto: News.ro

Vila, înconjurată de ziduri înalte în apropiere de Via Veneto din centrul oraşului, este tot ce a rămas din reşedinţa cardinalului.

„Del Monte a cumpărat proprietatea pe care a restructurat-o înainte de a-i comanda lui Caravaggio să picteze fresca în laboratorul lui, care era o încăpere foarte mică”, a explicat Alessandro Zuccari, profesor de istorie la Universitatea Sapienza din Roma, care a supervizat estimarea muralului. „Este o lucrare extraordinară pentru care a fost greu de stabilit un preţ, având în vedere că este singura pictură murală realizată vreodată de Caravaggio, astfel că nu am avut cu ce să o comparăm”.

Zuccari a evaluat pictura murală, creată de Caravaggio pe când avea în jur de 20 de ani, la nu mai puţin de 310 milioane de euro.

Întreaga proprietate va fi scoasă la licitaţie pe 18 ianuarie, cu un preţ de pornire de 471 de milioane de euro.

Camere din vilă conţin fresce realizate de pictorul baroc Guercinp, comandate de familia nobilă Ludovisi, care avea legături strânse cu papalitatea şi care a cumpărat proprietatea de la Del Monte.

Vânzarea vilei are loc după o lungă dispută privind moştenirea ei, în urma decesului prinţului Nicolò Boncompagni Ludovisi, în 2018.

„Sunt şi alte camere decorate spectaculos, dar cele mai importante lucrări sunt făcute de Caravaggio şi Guercino”, a adăugat Zuccheri. „Este un loc unic în lume”.

Proprietatea abundă de antichităţi, deşi zeci de statui vechi sunt găzduite acum de Muzeul Naţional al Romei, după ce au fost cumpărate de statul italian.

Pentru că este protejată de Ministerul italian al Culturii, odată ce o ofertă a fost agreată la licitaţie, statul va avea şansa să cumpere proprietatea la acelaşi preţ. „Statul va avea dreptul de a o cumpăra. Problema este dacă va putea plăti un preţ atât de mare”, a completat Zuccheri.

Oricine va cumpăra proprietatea va fi nevoit să cheltuiască alte 11 milioane de euro pentru restaurare.

Până în 2019, Vila Aurora şi grădinile ei puteau fi vizitate de turişti doar prin programarea unor tururi private, care avea loc o dată pe lună.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Nu-s vreun proletar nostalgic, dar numai faptul ca exista o asemenea cerere si un asemenea pret arata cat de nebuna si de nedreapta a REdevenit societatea actuala. 😞 310.000.000€?! Cam cat ar aduna un profesor de pictura pasionat si extrem de bun in vreo mie de generatii, in vreo 6-7000 de ani.

    • Sau ce au prin buzunare parlamentarii noștrii, oricare o cumpără cu 500 ca n are mărunți. Orice fost ministru si o permite .

    • Cand faci bani usor, nimic nu pare prea scump, probabil, plus ambitiile de a detine cea mai scumpa casa, masina samd. Capitalism salbatic.

    • ba esti, altfel nu te-ar freca grija cati bani au altii

  2. Guvernul României a făcut destule economii la Edu-Cultură în ultimii 30 de ani, încât îşi permite să cumpere clădirea şi să o folosească precum fac francezii cu Villa Médicis. Se poate institui şi concurs naţional Premiul Romei, pentru tinerii arhitecţi, pictori, sculptori sau muzicieni.