Vila pentru Klaus Iohannis: cu 6 luni înainte de secretizarea contractului de 9 milioane de euro au fost încheiate alte două acorduri de renovare care sunt publice / Zeci de contracte de lucrări ale RAAPPS sunt nesecrete, inclusiv pentru Palatul Victoria, Vilele Lac 1 și 2
Zeci de contracte de lucrări încheiate de Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS), inclusiv pentru sediul Guvernului sau pentru celebrele Vila Lac 1 și 2 sunt publice, în timp ce contractul încheiat în octombrie anul recut pentru vila din Aviatorilor 86 este secretizat, unul dintre puținele de acest fel.
Mai mult, G4Media.ro a descoperit că alte două contracte pentru lucrări la același imobil figurează în Sistemul de Achiziții Publice, însă acestea au vizat doar lucrări pregătitoare în vederea renovării, de dezafectarea instalațiilor din imobil. Pentru aceste două contracte apar, în detaliu, listele de lucrări ce urmau a fi făcute, precum și cantitățile de materiale necesare.
- Până în prezent, nici Oficiul și nici Regia nu au explicat motivația secretizării contractului pentru clădirea de pe Aviatorilor despre care G4Media.ro a dezvăluit că ar avea o valoare de 9 milioane de euro, imobilul urmând a fi repartizat președintelui Klaus Iohannis după terminarea celui de-al doilea mandat.
Pe 8 mai 2023, Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) a atribuit direct două contracte firmei Conrad Consinstal SRL București, primul, în valoare de 435.960,38 lei, fiind pentru ”Lucrări de desfaceri interioare și exterioare, dezafectări de instalații, la imobil existent”, iar al doilea, de 405.028 lei, pentru ”Lucrări conexe de reparații punctuale, la imobil existent”.
În documente atașate anunțurilor de atribuire și publicate în Sistemul de Achiziții Publice (SICAP) se menționează că aceste lucrări urmau să aibă loc la imobilul din Bd. Aviatorilor nr. 86, aflat în administrarea Regiei. Anunțurile abundă de detalii legate de obiectul contractelor.
Aceeași sursă detaliază faptul că primul contract a presupus ”Lucrari de desfaceri interioare si exterioare, dezafectari de instalatii (lucrari de decopertari de tencuieli si gleturi, demontari de placaje de piatra cu recuperare, desfaceri de pardoseli din beton, de tamplarie, demolare betoane vechi si zidarie de caramida, dezafectare instalatii sanitare, termice si electrice), la imobil administrat de SAIFI. Cerințele detaliate (specif. tehnice – lista cu cantitatile de lucrari pe categorii de lucrari) ale achiziției se vor transmite pe e-mail. Prețul contractului rezulta din suprafața (7283 mp) x preț vânzare. Se va încheia un contract de lucrări”.
Al doilea contract: ”Lucrari conexe de reparatii punctuale, in scopul adaptarii constructiei la functiuni si cerinte moderne, contemporane, cu standard superior de finisaj (lucrari conexe precum sapaturi manuale de pamant, betoane simple de egalizare, betoane armate pentru realizarea de reparatii locale, mortare de reparatie, acoperiri si materiale de tratare a armaturii, realizarea de buiandrugi si bordaje pentru prevenirea degradarii suplimentare a elementelor de constructie, etc.), la imobil administrat de SAIFI. Cerințele detaliate (specif. tehnice – lista cu cantitatile de lucrari pe categorii de lucrari) ale achiziției se vor transmite pe e-mail. Prețul contractului rezulta din suprafața (1300 mp) x preț vânzare. Se va încheia un contract de lucrări.”
În ambele cazuri, sunt atașate, în format pdf, liste cuprinzând cantitățile de lucrări.
Ce spune RAAPPS?
”Contractul încheiat între R.A.-A.P.P.S. și „Conrad Consinsal S.R.L” denumit ”Lucrări de desfaceri interioare și exterioare, dezafectări de instalații precum și o serie de lucrări conexe de reparații punctuale”, a fost un contract ce a cuprins lucrări de desfaceri trasee instalații cât și pregătiri zone pentru sondaje structurale aprofundate pentru definitivarea proiectelor tehnice și a listelor de cantități și reparații pe elemente structurale, astfel încât să fie păstrată stabilitatea imobilului până la execuția lucrărilor de consolidare, evacuări de material/moloz.
Operațiunile menționate nu impuneau niciun fel de lucrare secretizată întrucât planurile de nivel ale clădirii sunt publice și se află la Primăria Municipiului București (P.M.B.), depuse la D.T.A.C. (Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire) și la cadastru.
Contractul încheiat între R.A.-A.P.P.S. și ”Bog Art S.R.L.” este un contract clasificat, încheiat în condițiile legii, în cadrul căruia sunt cuprinse și se vehiculează informații clasificate secret de stat, nivel SECRET.”
De notat că RAAPPS nu lămurește de ce acest contract este secretizat, doar se limitează să comunice această informație.
Cine este Corad Consistal
Conrad Consistal SRL este o societate care are multiple legături cu Serviciul de Protecție și Pază (SPP), instituție care are printre cele mai importante atribuții protecția șefului Statului Român. Patronul firmei este Nicolae Bogdea, iar persoana de contact a firmei în SICAP se numește Marian Antonache, fost angajat al Departamentului Achiziții din SPP. Contactat de G4Media.ro, Antonache a declarat că nu mai lucrează la Conrad.
Într-o centralizare SICAP, Conrad apare drept câștigătoare, în calitate de participant unic/în asocieri a câtorva contracte de achiziție publică. Pe lângă cele două de la Aviatorilor nr. 86, G4Media.ro a mai identificat unul, în 2022, cu SPP, în valoare de aproape 18.000 de lei, pentru ”Proiectare, verificare MLPAT și execuție instalației de încălzire”, și un altul, în calitate de subcontractant al Bog’Art, pentru renovarea unui imobil al aceluiași SPP, contract semnat în 2023. De precizat că printre realizările de marcă ale Bog’Art se află chiar edificarea actualului sediu al SPP, lucrări efectuate între 2011 și 2013.
Tot în SICAP sunt postate zeci de atribuiri de contracte pentru amenajare vilă/renovări interioare/schimbări de acoperiș/finisaje exterioare/punere în stare de folosință apartamente/reparații fațade la locuințe de protocol/reședințe oficiale aflate în administrarea RAAPPS.
În condițiile în care pentru imobilul de pe Bd. Aviatorilor nr. 86, transformat din sediu de partid în locuință individuală, contractul Regie-Bog’Art a fost atribuit în afara SICAP și secretizat, alte contracte ale RAAPPS, pentru obiective care se află în sistemul de protecție și pază cu scopul stopării riscurilor de securitate, apar menționate cu tot cu adrese.
Astfel, pe 4 mai 2022, Regia a atribuit firmei DPA Capital Consulting Projects un contract de 137.129 lei pentru ”Lucrari de reparatii la pasajul de trecere intre subsolul imobilului si curtea interioara a corpurilor A, B, C, respectiv necesitatea renovarii curtilor interioare”, din lista cantităților de lucrări atașată procedurii reieșind că acestea erau destinate Palatului Victoria unde se află sediul Guvernului.
În același an, Regia a plătit circa 408.000 lei pentru lucrări la Vila Lac 2 de la adresa Turgheniev nr. 22-24, aceasta fiind fostă reședință oficială devenită locuință de protocol. Aici a locuit, la începutul primului mandat, Klaus Iohannis.
Tot în SICAP este postat și un contract de 1,4 milioane de lei pentru ”reparatii fantana arteziana si bazin decorativ” din curtea interioara a imobilului Vila Lac 1, altă vilă de protocol.
RAAPPS nu a răspuns unor întrebări G4Media.ro referitoare la motivul pentru care contractele cu Conrad Consinstal sau cele pentru alte lucrări au fost făcute publice în SICAP, iar cel încheiat cu Bog’Art lipsește din această platformă.
Context
În urmă cu câteva zile, G4Media.ro a intrat în posesia unui document care arată că lucrările de 9 milioane de euro pentru renovarea clădirii de pe Bd. Aviatorilor nr. 86 au fost secretizate, în noiembrie 2023, de Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat. Contractul fusese încheiat de RAAPPS cu firma Bog’Art pe data de 26 octombrie 2023. Până în prezent, Regia nu a explicat public care a fost motivația acestei secretizări. Astăzi, un deputat USR a depus la sediul Regiei o cerere de desecretizare a acestui contract.
O dezvăluire Recorder și G4Media.ro de la începutul săptămânii trecute indica faptul că, la acest imobil, fost sediu al PNL, se derulau investiții de mare amploare, estimate de sursele G4Media.ro la 9 milioane de euro, scopul fiind transformarea imobilului într-o locuință individuală care să fie repartizată, în final, președintelui Klaus Iohannis după terminarea celui de-al doilea mandat de la Cotroceni.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu