Vincent Van Gogh: Autoportret ascuns descoperit cu ajutorul razelor X
Un autoportret al lui Vincent Van Gogh, necunoscut până acum, a fost descoperit ascuns pe spatele unui alt tablou, potrivit BBC.
Experții de la Galeriile Naționale ale Scoției au făcut această descoperire atunci când pânza a fost radiografiată înainte de o expoziție.
Autoportretul ascuns a fost acoperit de straturi de lipici și carton pe spatele unei lucrări anterioare, intitulată „Capul unei țărănci cu bonetă albă”.
Artistul olandez reutiliza adesea pânzele pentru a economisi bani, întorcându-le și lucrând apoi pe cealaltă parte.
Lucrările sale nu s-au vândut în timpul vieții, iar faima sa a venit abia după moartea sa, în 1890, la vârsta de 37 de ani.
Van Gogh a devenit una dintre cele mai faimoase și mai influente figuri din istoria artei occidentale.
Pictura a intrat în colecția National Gallery of Scotland (NGS) în 1960, ca parte a unui cadou din partea unui avocat important din Edinburgh.
Acesta prezintă o femeie din localitatea Nuenen din sudul Olandei, unde artistul a locuit din decembrie 1883 până în noiembrie 1885.
Se crede că Van Gogh a pictat mai târziu autoportretul de pe partea cealaltă, într-un moment cheie al carierei sale, după ce s-a mutat la Paris.
La aproximativ 15 ani după moartea sa, pânza a fost împrumutată pentru o expoziție la Muzeul Stedelijk din Amsterdam.
Se crede că acesta este momentul în care pânza a fost lipită pe carton înainte de a fi înrămate.
Se pare că această pictură a fost considerată mai „finisată” decât autoportretul de pe partea cealaltă.
Tabloul a schimbat de mai multe ori proprietarul, iar în 1923 a fost achiziționat de Evelyn St Croix Fleming, al cărei fiu, Ian, a devenit creatorul lui James Bond.
Abia în 1951 a ajuns în Scoția, după ce a intrat în colecția lui Alexander și Rosalind Maitland, care ulterior l-au donat NGS.
Experții de la galerie au declarat că ar putea fi posibilă recuperarea autoportretului ascuns, dar că procesul de îndepărtare a lipiciului și a cartonului va necesita lucrări delicate de conservare.
Cercetările sunt în curs de desfășurare pentru a afla cum se poate face acest lucru fără a afecta „Capul unei țărănci cu bonetă albă”.
Mai multe astfel de autoportrete și alte lucrări au fost găsite anterior pictate pe spatele unor pânze anterioare din perioada Nuenen.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu