G4Media.ro

Vine valul de pensionări care va goli sistemul de justiție de procurori…

Vine valul de pensionări care va goli sistemul de justiție de procurori și judecători? Bucurie mare în sistem că statutul magistraţilor ar putea intra în curând în vigoare

Legea de modificare a statutului magistraţilor a fost declarată constituţională de CCR şi merge la promulgarea de către preşedinte. Vestea că legea ar putea să intre în vigoare în curând a provocat un val de bucurie în instanţe şi parchete, informează surse din sistemul judiciar. Modificarea introdusă este deosebit de atractivă. Pe legea nouă, un magistrat poate să iasă la pensie la 20 de ani vechime în profesie, fără să aibă vârsta de pensionare de 60 de ani.

Pe legea în vigoare, magistratul poate să iasă la pensie abia la 25 de ani vechime în profesie, fără să aibă vârsta de pensionare de 60 de ani. Pe legea nouă, pensia specială se calculează la 80 la sută din salariul brut, plus sporurile din ultima lună de activitate. Pe legea în vigoare, e 80 la sută din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării, fără sporuri. Or la începutul anului, ca urmare a revoluţiei fiscale a PSD, salariul brut a crescut foarte mult.

De exemplu, au explicat sursele noastre, un procuror DIICOT – cu un salariu net de 15.000 de lei – are un salariu brut de peste 20.000 de lei şi ar putea ieşi cu o pensie de 18.000 de lei, fără să mai punem la socoteală şi eventualele sporuri din ultima lună. Potrivit surselor noastre, din cei 255 de procurori ai DIICOT, mai bine de jumătate, în jur de 130 au acum peste 20 de ani vechime sau vor împlini în acest an. Prin urmare, mai mult de jumătate dintre procurorii DIICOT ar putea ieşi în acest an la pensie dacă intră în vigoare modificările la statutul magistraţilor.

„De ce să munceşti pentru bani mai puţini decât pensia?”, s-a întrebat retoric un magistrat. „Plus stres, presiuni, linşaj mediatic”, a adăugat el. Un altul a explicat că alte motive de nemulţumire ale magistraţilor sunt legate de Secţia specială de anchetare a lor şi răspunderea materială, aşa că, în faţa unei oferte de nerefuzat, mulţi vor alege să plece la pensie.

Cele mai afectate de pensionările masive vor fi marile Parchete şi Instanţa Supremă, unde magistraţii ajung după ani de experienţă în profesie. Potrivit unui articol Hotnews de la începutul anului, cam 750 de procurori dintre cei 2600 ar putea părăsi sistemul ca urmare a modificărilor legislative. Vezi aici.

GRECO a atras atenţia în raportul din aprilie privind reforma Justiţiei făcută de PSD-ALDE că unul dintre marile pericole va fi hemoragia masivă din sistem. GRECO a notat în raport că magistraţii se vor putea retrage mai devreme, după doar 20 de ani vechime în muncă, fără limită de vârstă (cu pensii care pot ajunge la 75% sau chiar la 120% din ultimul salariu în cazuri excepţionale). Acest lucru, avertizează GRECO, ar putea reprezenta un puternic stimulent pentru numeroşi judecători şi procurori – mai ales din instanţele şi parchetele superioare – să se retragă foarte devreme din activitate. Potrivit anumitor estimări, aproximativ 1500-2000 de magistraţi (din aproape 8000) ar urma să beneficieze de aceste noi reguli.

Hemoragia masivă de personal va fi dublată de faptul ca noile legi ale Justiţiei măresc durata studiilor la Institutul magistraturii de la 2 la 4 ani. Aşa că în timp ce o generaţie iese masiv la pensie, alţi tineri magistraţi vor întârzia să intre în profesie.

Ce spune legea nouă:

„Articolul 82. (1) Judecătorii, procurorii (….) cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţia de judecător ori procuror (….) se pot pensiona la cerere şi pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de  ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

(…)

(3) De pensia de serviciu prevăzută la  alin. (1) beneficiază, la cerere, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, şi judecătorii, procurorii (…) cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în aceste funcţii, în acest caz cuantumul pensiei fiind micşorat cu 1% din baza de calcul prevăzută la alin. (1), pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală în aceste funcţii.”

Legea în vigoare spune la alineatul 4:

„Articolul 82. (1) Judecătorii şi procurorii cu o vechime de cel puţin 25 de ani în magistratură beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării.

(2) Judecătorii şi procurorii sunt pensionaţi la cerere înainte de împlinirea vârstei prevăzute de lege şi beneficiază de pensia prevăzută la alin. (1), dacă au o vechime de cel puţin 25 de ani numai în aceste funcţii. (…)

(4) De pensia de serviciu beneficiază şi judecătorii şi procurorii cu o vechime în magistratură între 20 şi 25 de ani, în acest caz cuantumul pensiei prevăzut la alin. (1) fiind micşorat cu 1% pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală.”

Observaţi cu atenţie alineatul 3 din legea nouă în comparaţie cu alineatele 2 şi 4 din legea în vigoare. Observaţi că la alineatul 3 din legea nouă a fost introdusă sintagma „înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani”.

Pensia de 80 la sută din leafă scade cu 1 la sută pentru fiecare an care îi lipseşte magistratului până la vârsta de pensionare de 60 de ani. Astfel, un magistrat cu 20 de ani vechime iese azi, pe legea în vigoare, cu pensie de serviciu de 75%, unul cu 21 de ani cu 76% din veniturile brute realizate în ultimele 12 luni, însă în toate cazurile condiţia este ca magistraţii să fi împlinit 60 de ani la data pensionării. Ce s-a modificat în Parlament? A dispărut condiţia de vârstă, iar pensia specială în cazul magistraţilor cu vechime între 20 si 25 de ani nu se mai calculează după media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni, ci în cuantum din ultimul salariu după regula explicată mai sus.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

24 comentarii

  1. Cred că ați greșit exemplul cu salariul procurorilor DIICOT, adăugând câte un 0 la sfârșitul fiecărui număr.

  2. Bai frate salariu de 15 mii de lei,asta e ala chel fara sporuri,imbuibatii salta cam 20 de mii de lei lunar,trai nenica!

  3. Salarii de 15 mii de lei chele,cu sporuri imbuibatii ajunge lejer la 20 de mii de lei,trai neneaca!

    • Da, PSD i-a umplut de bani, ceea ce arata ipocrizia PSD-ului, care ii ataca pe procurori cu orice ocazie, ii acuza ca sunt Securitatea… dar pe ascuns i-au umplut de bani.

      E destul de clar ca PSD finanteaza Statul Paralel, cat de ipocrit poate sa fie Dragnea! Incredibil!

      Jos Dragnea!

  4. Locurile lasate libere se vor ocupa cu magistrati tineri si dornici sa munceasca.

  5. Platesc idiotii din tara …

  6. Mda, se repeta episodul MAI. Asta este spaga data complicilor care se retrag tacit si lasa „sistemul” sa invinga. Nepotismul va fi in floare. Dar, asa cum ne spun zeii, mereu cand le cerem socoteala: asta s-a votat.

    Intrebarea este de unde vor fi platiti? Si iata cum apare Fondul Suveran to the rescue…

  7. Salariul lunar de 20.000 lei/ lună pentru procurorii/judecătorii care instrumentează dosare cu grupuri de crimă organizată sau terorism, cum sunt cei de la DIICOT, sau cei din DNA – care sunt supuși unor mari presiuni și linșajului mediatic prin mass media arondată unor politicieni corupți, nu mi se pare un venit exagerat, în condițiile actuale. Hai să vedem că un parlamentar (cei mai mulți dintre ei rezumându-se la a ridica mâna la comanda șefului de partid) a ajuns să câștige peste 40.000 lei (inclusiv venituri forfetare), iar un judecător CCR peste 30.000 (plus că de vreo lună li s-a deschis și posibilitatea cumulării pensiei speciale cu indemnizația specială, astfel că, spre ex, d-nul fost Ceaușescu – în prezent Lăzăroiu are venituri lunare de la Statul Român de vreo 40-50 de mii de lei).
    Apoi, dacă vrem justiție în loc de corupție, magistrații trebuie să fie bine plătiți.
    Avem însă o mare problemă în societate, care ține de manipulare, cei cu interese de moment, în a discredita justiția de pildă, aruncând anatema asupra tuturor judecătorilor și procurorilor plecând de la câteva cazuri izolate de rea-credință, incompetență ori corupție.
    Dar, pe lângă magistrați, de-a lungul timpului le-au fost date drepturi asemănătoare lor și altor categorii profesionale, care nu fac muncă de judecător sau de procuror; spre exemplu: auditorii Curții de Conturi sau „personalul asimilat judecătorilor și procurorilor” (da, da, chiar există prin ministere așa ceva = oameni care fac muncă de consilier juridic sau de secretariat și care primesc salarii și pensii de magistrat, dar care nu au răspunderea pe care o au magistrații și nici nu trec prin concursul extrem de dificil de angajare specific magistraturii).
    Este însă cert că niciunul dintre sistemele publice nu funcționează cum ar trebui, dar justiția chiar începuse să meargă bine. Din păcate, derapajele (abuzurile) unor procurori au fost invocate de politicienii puterii pentru a rupe colții sistemului judiciar, astfel că ne vom întoarce cu mulți ani în urmă, când nu se vedeau potentați trași la răspundere pentru faptele lor ilegale.
    Și, iată cum, pe fondul atacurilor constante ale coaliției de guvernare la adresa justiției, din ultimii doi ani, judecătorii și procurorii care vor putea ieși la pensie în noile condiții (create de aceeași monstruoasă coaliție), o vor face netăgăduit, căci li se oferă șansa de a primi o pensie mai mare decât salariul aflat în plată, ceea ce este o inepție.
    Dar, să nu uităm că la fel a procedat ciuma roșie la MAI, unde mii de polițiști/jandarmi/pompieri au ieșit la pensie mai înainte de 50 de ani, primind pensii speciale cuprinse între 3 mii și 10 mii de lei, iar apoi s-au trezit că nu mai au oameni calificați să facă munca specifică.
    Halal guvernare în anul centenar! Vai de țara asta! :(((

    • La ce presiuni sunt ăștia de la DIICOT supuși mai nea caisa,colcaie tara de țigani și de clanuri,ăștia saltă salarii de 20 de mii de lei,in condițiile in care salariu mediu e 3000 de lei în România,nu ți-e rușine să balmajesti inepțiile astea,parlamentarii au 40 de mii de lei cu tot cu plata consilierilor și alte rahaturi ei au în mana în jur de 10 mii de lei!

    • Frumos expozeu, dar opinia mea e ca niciunul din aceste categorii profesionale nu-si merita banii dar, mai ales, pensia speciala.
      In legatura cu depopularea sistemului judiciar care va urma din cauza pensionarilor iminente s-a atras atentia din timp si tot inutil.
      Multe prostii a facut aceasta putere intr-un an si jumatate si majoritatea dintre ele erau de natura potentiala de a afecta securitatea si siguranta nataionala, adica de competenta CSAT.
      Cate CSAT ati vazut ca a convocat Presedintele pentru aceste prostii?! Niciunul.
      Asa ca de ce sa ne mai lamentam noi, daca nu se ingrijoreaza cine are in atributii?!

  8. Sunt gresite sumele din articol. Salariul net al unui procuror este 15.000 lei (nu 150.000 lei), brutul e circa 20.000 (nu 200.000) iar pensia ce va rezulta va fi 18.000 lei (nu 180.000 lei). Taiati cate un zero de la fiecare suma.

  9. Sunt gresite sumele din articol. Salariu e 15.000 (nu 150.000 lei); brutul este 20.000 (nu 200.000) iar pensia ce va rezulta va fi 18.000 lei (nu 180.000 lei).

  10. Primi care vor pleca vor fi cei de umplutură și trădătorii.

  11. Nebun sa fii sa te bucuri ca primesti sampanie si caviar pe o barca care se scufunda. In loc sa iasa in strada, sa faca greva, sa tipe cat ii tine gura ca ce se intampla nu e OK, ca vor distruge Justitia si toata tzara…pe ei ii doare capul sa iasa la pensie.

    Nebunilor v-ati gandit in ce tzara vor trai copii vostri? V-ati gandit cat vor valora pensiile voastre cand nu vor fi oameni care sa munceasca ca sa le acopere? V-ati gandit cam ce veti face cu banii vostri cand Romania va intra (cat de curand) intr-o criza economica masiva? Prostovanilor nu va vindeti sufletul ci faceti ceva ca altfel ne ardem cu totii pe mana lui Dragnea si a infractorilor lui.

    • La cati bani au, copiii lor sunt asigurati pe viata si vor creste bine mersi.
      La nivelul veniturilor lor, ca e salariu, ca e pensie, tot vor fi cele mai mari din tara si daca va fi criza, deci o vor duce cel mai bine comparativ cu restul lumii.

  12. Modificarile actioneaza mult mai „pervers”decat ne putem inchipui !

    PSD urmareste sa cucereasca justitia dupa ce va trece primul val de pensionari care va imputina numarul magistratilor cu cca. 1/4.

    a constata o lipsa acuta de magistrati

    • Asa e … Universitatea din Balti !
      Cum ne-ajuta fratii nostri moldoveni de cate ori vrem sa fentam legea fara „sa ne miroasa gura” !

      PS. Acum e vorba de juristi prefabricati …
      PPS. Ieri era vorba de antrenori de fotbal cu patalama „pro” la mana !

      PPPS. Inca nu dar lucram la asta ! (Dar pe Irinuca tot nu ti-o dau) !

  13. Modificarile actioneaza mult mai „pervers”decat ne putem inchipui !

    PSD urmareste sa cucereasca justitia dupa ce va trece primul val de pensionari care va imputina numarul magistratilor cu cca. 1/4.

    Se va constata o lipsa acuta de magistrati
    in sistem iar lucruk acesta va trebui sa fie remediat urgent. Lucrul acesta nu se va putea face decat printr-un OUG care va modifica legea privind statutul magistratilor de asemenea maniera incat locul celor pensionati va fi luat – fara examen – de simpli posesori de diplome de absolventi de facultari de Drept avand oarece vechime intr-o profesie juridica.

    PS. In provincie magistratura va fi acaparata astfel de absolventii de drept ” de partid si de stat” !

    • Cred ca renumita Universitate din Balti lucreaza la foc continuu…Probabil ca vor fabrica rapid un ”lot” pe care sa-l boteze: ”Omagiu inchinat celui fara dinti”…
      PS. Te-ai impacat cu ”nevasta” ?

    • Scara, cauta-mi raspunsul pe undeva pe aici!

  14. Indiferent ce face puterea este greșit.Este apocalipsa.Doamne fereste.Ma bucur ca sunt un om zdravăn la cap.Va urez succes cu ura,dezinformarea,manipularea