G4Media.ro

75,6% din români vor exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, arată un…

sursa foto: Pexels

75,6% din români vor exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, arată un sondaj al Barometrului securității energetice, instrument care măsoară atitudinea românilor față de schimbările climatice și domeniul energetic

75,6% dintre români doresc exploatarea resurselor de gaz natural de la Marea Neagră, arată un sondaj realizat de ”Barometrul de securitate energetică”, un instrument care își propune să măsoare percepții, atitudini și viziuni legate de politica energetică analizate în contextul relațiilor internaționale.

Aceeași sursă mai arată că 65,9% dintre români doresc finalizarea construirii reactoarelor nucleare de la Cernavodă, 58% dintre români consideră că statul ar trebui să subvenționeze doar consumatorii de energie vulnerabili care au venituri mici, iar 83,6% dintre români consideră că schimbările climatice sunt reale și produc efecte vizibile.

Conform rezultatelor preliminare, întrebați dacă schimbările climatice (încălzirea globală) sunt un fenomen real, vizibil deja pe toată planeta, sau unul fals, inventat în scopul promovării comerciale a unor tehnologii, 83,6% dintre români consideră schimbările climatice reale și produc efecte vizibile. La întrebarea ”Care este motivul principal pentru care considerați importantă economisirea de energie?”, 62% indică reducerea costurilor financiare, 30,8% reducerea poluării și 6,2% confortul personal.

Datele au fost culese în perioada 4 – 12 septembrie 2018 pe un eşantion de 1050 subiecţi reprezentativ pentru populația României, neinstituționalizată, cu vârsta de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95% pe un tipul de eșantion multi-stratificat, probabilistic. Metoda de culegere a datelor a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Eșantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică.

Barometrul se bazează pe o amplă cercetare sociologică realizată la nivel național de către INSCOP Research. Prima ediție a ”Barometrului securității energetice” va fi lansată vineri, 20 septembrie, la Hotel Hilton, de către Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI) și Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS).

sursa foto: Pexels.com

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Producatorii ar trebui sa fie obligati sa satureze piata nationala, evitand schizofrenia capitalista. Cum sa importi cand ai gaze sa-ti pui si-n cap ? Capitalismul asta jegos nu-i vreo Lege Divina. Daca suveranitatea tarii(intreg poporul) si-ar dori ca mizerile astea lacome sa nu-si mai bata joc doar pt. un profit pagubos, atunci acestia ar trebui sa se supuna suveranitatii. S-a tot vorbit de „Suveranitate”, dar nimeni n-a spus in ce consta exact. Suntem stapani, aici, in Romania 🙂 Profit sau nu, e bataie de joc, cetateanul de rand doar pierde. 750lei MWh(pt. EE) … Gazul nu-i departe… Nu se poate.

    Economia e doar o alta religie, una moderna, care nu permite contraziceri(ca orice alta religie, nu-si accepta disonantele crase. (O zic oameni care au studiat la Oxford, nu la Uni. Buc.

  2. specialistii zic ca peste 15 ani cerinta va scadea drastic fata de gazul natural in tarile dezvoltate care investesc masiv in surse alternative, cred ca Romania mai are sanse de a sari in ultimul vagon al trenului si sa exploateze resursele existenete iar banii cistigati sa-i investeasca in viitorul tarii, in surse alternative de energie

    • Corecta ideea. Cu precizarea
      1. Ca nu va fi o scaderea brusca a cererii peste 15 ci se va acumula odata cu consolidarea alternativelor, cu alte cuvinte va fi o tranzitie.
      2. Ca, evident, nimeni nu ne impiedica sa investim inca de acum cat mai mult in surse alternative de energie, si
      3. Ca unii (de exemplu Rusia) va face tot ce poate sa impiedice tranzitia spre sursele alternative de energie, deoarece ea are intres sa vanda petrol si gaz – deci ne trebuie atentie continua la acesti actori care nu stau ca maine in san.