Violențele PSD și-au primit răspunsul violent la vot. Cei trei pași obligatorii pentru schimbarea profundă a României
Doi ani și jumătate, PSD a atacat cu furie marile libertăți la care o parte însemnată a românilor tânjește de 30 de ani. Sub comanda lui Dragnea, partidul altoit cu PRM-iștii lui Vadim a atentat la libertățile democratice (dreptul al vot), la libertatea justiției, la libertatea de circulație în UE, la libertatea economică. Votul de duminică a fost răspunsul furios al unei societăți vii care, de data asta, a și avut opțiuni multiple.
Românii au refuzat, a câta oară, o nouă autocrație. După Iliescu, Năstase și Ponta, Dragnea e noua victimă a comportamentului reflex care transformă PSD într-un partid-stat odată ce ajunge la putere. Tendințele dictatoriale din PSD, urmașul legitim al Partidului Comunist, s-au confirmat încă o dată.
Dragnea a vrut să stăpânească tot, iar intențiile și le-a mascat prost sub mita pensiilor și salariilor mărite fără discernământ. A denunțat permanent abuzuri închipuite ca să-și justifice atacurile demente la justiție, la valorile europene, la investitorii străini, la libertate în cele din urmă.
Furia a crescut constant în societate, o societate pe care PSD-istul nu a înțeles-o. Ce dovadă mai bună decât atacul din ultimele săptămâni de campanie la Uber, o companie care reprezintă însăși esența lumii noi? Nimic n-a înțeles Dragnea din răul pe care l-a provocat în societate zi de zi în ultimii doi ani și jumătate, doar duminică seară părea să fi priceput că a stârnit o ură profundă.
Votul negativ pe care l-am văzut deseori la lucru în România a fost dublat de data asta și de unul pozitiv. Iar Alianța USR PLUS e marele beneficiar. Alianța condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș e partidul nou, apariția disruptivă dintr-un sistem anchilozat, baronizat și profund corupt.
Aproape două milioane de români au votat alianța care a promis și a livrat până acum un alt tip de politică. E enorm pentru o construcție politică fără primari, fără baroni locali, fără armata de militanți angajați la stat care trag la alegeri pentru a-și menține sinecurile.
Numărul de voturi pentru Alianța USR PLUS ar fi fost și mai mare dacă votul în Diaspora avea loc în condiții normale. Restartarea sistemului politic ar fi fost și mai dură.
Dar pentru curățirea sistemului e nevoie rapid de câteva decizii politice majore în interes public.
- În primul rând, vot la locale în două tururi. Așa se deschide jocul rapid peste tot, așa pot apărea figuri noi în locul baronilor care încearcă acum să-și prezerve puterea. E greu de obținut, pentru că PSD și UDMR (parțial și PNL) se opun. Dar e o fereastră mare de oportunitate odată cu slăbirea PSD.
- Votul prin corespondență. E o rușine ce s-a întâmplat duminică, cu un guvern incapabil să le asigure cetățenilor minimul drept democratic la vot. Presiunea publică trebuie să crească neîncetat până la adoptarea legii. Fără votul prin corespondență ucidem șansele de vot pentru peste 3 milioane de români și continuăm să arătăm ca o nație necivilizată.
- Chestiunea circumscripției unice pentru diaspora la alegerile parlamentare. E inadmisibil ca votul a sute de mii de români să determine un număr infim de parlamentari. Degringolada PSD trebuie speculată rapid și schimbată rapid legislația pentru a prinde alegerile parlamentare din 2020.
Valul a pornit. România e iar exemplu în regiune. M-au sunat ziariști maghiari, cehi ori polonezi să mă întrebe cum face România de evită mereu căderea în autocrație. Curiozitatea lor e ușor de înțeles. Dar valul trebuie ajutat să măture vechea lume a baronilor corupți, a clientelei de partid. Sunt mulți oameni în USR, în PLUS, în PNL care pot face diferența.
E timpul pentru schimbarea radicală la față a Românie. E o uriașă fereastră de oportunitate. Vin trei rânduri de alegeri decisive: prezidențiale, locale și parlamentare. Apoi o pauză de alegeri de trei ani. Trei ani în care reformele atât de necesare pot fi făcute rapid. Și șansa e ca aceste trei rânduri de alegeri să vină când PSD e în genunchi, sfâșiat de lupte interne și detestat cum nu a mai fost demult. Trei alegeri în care PSD, cu comportamentul lui violent la adresa societății și cetățeanului, poate pierde tot.
PS: O mențiune despre manipulările de presă și infecția care a acoperit o mare parte a spațiului mediatic. Sub ochii noștri, Ungaria se transformă implacabil într-o autocrație și din cauza lipsei presei libere. Guvernele autoritare tind peste tot să-și subordoneze presa. Tentația va fi mare când actuala opoziție va prelua puterea: să preia actualele trompete mediatice ale PSD, să continue să le hrănească din bani publici, să le tolereze derapajele fiscale ori profesionale. Și aici trebuie o schimbare masivă de paradigmă: cine greșește, să suporte consecințele. Iar piața trebuie să decidă cine e performant și cine nu. Piața liberă, nu firmele de stat, nu prieteniile politice, nu contractele sifonate cu statul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
30 comentarii