G4Media.ro

Violeta Alexandru, în sprijinul organizatorilor de evenimente: Se greșește față de organizatorii…

Sursa Foto: Facebook

Violeta Alexandru, în sprijinul organizatorilor de evenimente: Se greșește față de organizatorii de concerte, evenimente în aer liber, nelăsându-i să înceapă treaba. În Elveția, Guvernul își pune problema să ofere asistență financiară organizatorilor pentru situația în care li s-ar cere din scurt anularea evenimentelor

Fostul ministru liberal al Muncii, Violeta Alexandru, este de părere că în cazul organizatorilor de concerte se greșește, dat fiind că autoritățile au decis să mențină mai multe reguli și restricții care le blochează acestora activitatea. Violeta Alexandru atrage atenția că industria evenimentelor, după un an de restricții, este în colaps.

„Se greșește față de organizatorii de concerte, evenimente în aer liber, nelăsându-i să înceapă treaba. Așa cred. Se greșește nedându-le un orizont previzibil, în condițiile în care aceste evenimente nu se organizează de azi pe mâine ci e nevoie de o planificare mai amplă. Riscăm să punem în genunchi această industrie al cărei rol, dincolo de impactul în economie, este crucial în re-echilibrarea mentală a oamenilor, după un an de restricții. Măcar un proiect pilot”, a scris Violeta Alexandru pe contul de facebook.

Fostul ministru liberal mai spune că este perfect de înțeles ca autoritățile să sprijine și să stimuleze vaccinarea, dar consideră că personele care își doresc să participe la evenimente în aer liber, mai ales la concerte, sunt primele care înțeleg că trebuie să se vaccineze. Violeta Alexandru arată că în condițiile în care cei care se vaccinează nu au permisiunea să participe la concerte în condiții normale, se vor întreba de ce mai este necesar vaccinul.

„(…) Am convingerea că publicul care vine la concerte a înțeles că vaccinarea este cheia, cei care așteptau concertele rock, de exemplu, au fost printre primii care au înțeles acest lucru. Știu ce spun. Noi, liberalii, înțelegem că aici vorbim despre un public care are responsabilitate, atât în organizarea evenimentului cât și în participare, în cele mai sigure condiții. Da, dinamica la un concert în picioare este alta decât la un spectacol pe scaun dar dacă nici vaccinat nu ai voie la concerte, atunci oamenii vor începe să se întrebe de ce mai avem, până la urmă, încredere în vaccin ca măsură de protecție. Cum îi mai convingem pe restul să se vaccineze? Este greu de înțeles ce consecințe ar fi dacă un concert începe la ora 22 și se termină la începutul celei de a doua zi (nu în aceeași zi, cum s-a stabilit regula acum). Aici dialogul rezolvă semnele de întrebare!”,  scris Violeta Alexandru pe contul de facebook.

Aceasta a mai adăugat că înțelege că am avea niște limitări logistice („nu avem siguranța că ar fi real certificatul de vaccinare prezentat de participanții la concerte”), dar același pericol ar fi și la piesele de teatru. Violeta Alexandru indică exemplul Elveței, unde Guvernul își pune problema să ofere asistență financiară organizatorilor pentru situația în care li s-ar cere, din scurt, anularea evenimentelor.

„Să nu avem preconcepții. Dacă statul nu a găsit soluția tehnică pentru accesulul controlat, am încredere că organizatorii de concerte pot oferi chiar ei soluții. În același timp, o altă „îngrijorare” se referă la faptul că în industria concertelor se lucrează cu oameni calificați, astfel că din pricin lipsei de activitate, sunt nevoiți să iasă din branșă ca să poată supraviețui. „Ei nu pot fi înlocuiți peste noapte, și să vrea cineva, cu noi angajați fără specializare. Dacă acestor oameni nu li se dă de muncă vor pleca din industrie. Și iarăși va dura până ne revenim și aici”, apreciază Violeta Alexandru.

„Industria concertelor nu poate reîncepe activitatea bătând din palme pentru că implică un lanț de măsuri de organizare care trebuie demarat din vreme în condiții predictibile. Astăzi nu îi mai poți cere să se apuce de organizat un eveniment și să se trezească cu o zi înainte că nu a crescut rata de vaccinare la nivel național (un lucru care nu li se poate imputa lor) și, prin urmare, nu se mai ține evenimentul. Văd în Elveția, de pildă că Guvernul își pune problema să ofere asistență financiară organizatorilor pentru situația în care li s-ar cere, din scurt, anularea evenimentelor. Acești oameni deja au trecut printr-un șoc anul trecut când a apărut pandemia și s-a oprit totul. Îi cunosc pe o parte pentru că au apelat, anul trecut, pe cont propriu, la măsura de sprijin pentru indendendenți/PFA-uri. Măsura nu a rezolvat problema de fond dar a fost o soluție pe care am pus-o în practică rapid pentru că nu mai aveau oamenii nicio sursă de venit. De aceea înțeleg acum de ce, în lipsa unor măsuri de sprijin mai consistente, cer să fie lăsați să muncească în condiții de siguranță”, a mai adăugat aceasta.

Reamintim că Asociația Lucrătorilor în Industria Spectacolelor (ALIS), Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale (AROC), Patronatul Companiilor de Tehnica in Evenimente (PACTE) și Asociația pentru Teatru, Film, Muzică și Dans (MUZE) susține că „măsurile de relaxare” anunțate de autorități în acest domeniu sunt de fapt mai aspre decât în urmă cu câteva luni și acuză tratamentul discriminatoriu față de alte sectoare.

Reprezentanții industriei arată, într-un comunicat, că nu înțeleg de ce rata de infectare la nivel de județ/localitate de peste 3/1000 este considerată în continuare un criteriu de interzicere a tuturor evenimentelor, deși conform normelor comunicate, persoanele care intră în spațiul de eveniment o fac în baza unui certificat medial, cu vaccin sau test, deci nu pot transmite virusul.

Totodată, aceștia reclamă faptul că, pentru organizarea spectacolelor, ținta de vaccinare este stabilită la nivel național, deși în multe orașe rata de vaccinare este mult peste media națională.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Toata reforma Ministerului Muncii s-a rezumat la concedierea liftierei.

    • Sustin!
      Individa asta care a lasat in urma fix NIMIC dupa ce 1 AN de zile a fost Minsitru al Muncii si se lauda ca „NU stim cati angajati avem la Stat, niciodata nu am stiut!!!”, e tare priceputa cand e vorba despre ce ar trebui sa FACA altii!
      Atata a lasat in urma: „Nu stim cati angajati avem la Stat si niciodata nu am stiut”!!
      Sictir!!!

  2. Populism marca PNL.

    Daca isi pune pe FB o poza cu ea cu manecile suflecate, imediat poporul inghite minciuna si crede ca Violeta Alexandru chiar face ceva, cand de fapt e aroganta pana in maduva oaselor, ca toti „liberalii” si ne minte in fatza.

    • Asa-i. Ne minte in fata. Asa-i daca n-ai minte si linte si creier! Si ceva scoala! Cu gramatica mai greu…. ca si trenul… doua clase!

  3. Am sa va fac ceva mai mult decât violenta: o sa tai tot!
    Cât suntem de ignoranți!
    Volguta a fost maestru pe lângă cele 2 ” duamne”!
    Iar IO, țurcana, mă duc să-i duc o bere la sefu’.

  4. Acum nu mai e cazul sa vorbim de sprijin in caz ca se anuleaza (evident, exceptand cazul in infectarile vor creste semnificativ)

    Daca in spatii inchise gen cinematografe e voie cu 50% capacitate, e logic ca trebuie sa fie posibile evenimente in aer liber, unde riscul de infectare e cu siguranta mai mic.
    Plus guvernul trebuie sa fie mai articulat in a-si anunta intentiile si evident a le respecta apoi. Spune-le oamenilor raspicat daca activitatea X si Y vreti sa fie permisa celor vaccinati. Nu „daca rata e Z”, „poate ar trebui” si „ar fi bine sa”. In conostinta de cauza atunci, cine vrea sa participe se vaccineaza.

  5. Duduia asta s-a îndrăgostit de Tudor Chirilă. Pun pariu. Aștept cu interes s-o văd luându-se de păr cu oaia țurcană că aia a făcut liceul de muzică și sigur are și ea o poză cu vreun menestrel în noptieră.

  6. Violeta Alexandru le sărea în ajutor și bieților comercianți de chiloți de la metrou dați afară pe nepregătite lol

  7. Din ministru al muncii a devenit maestru de ceremonii

  8. De ce mai e relevantă individa asta care n-a făcut nimic cât a fost ministru?