G4Media.ro

Violeta Alexandru: Nu aş recomanda concediu de odihnă sau medical în această…

Foto: Violeta Alexandru, președinta PNL București. Sursa: Agerpres / Radu Tuță

Violeta Alexandru: Nu aş recomanda concediu de odihnă sau medical în această perioadă, când sunt închise unităţile de învăţământ

Ministrul interimar al Muncii, Violeta Alexandru, arată, într-o postare pe Facebook, că în această perioadă nu ar recomanda părinţilor concediul de odihnă sau concediul medical, arătând că autorităţile propun alte soluţii precum munca de acasă sau flexibilizarea programului de lucru, acolo unde este posibil, transmite Agerpres.

„Am venit cu câteva soluţii aplicabile exclusiv în perioada în care unităţile de învăţământ sunt închise, conform deciziei fiecărui angajator: 1. Munca de acasă, acolo unde angajatorul permite acest lucru; 2. Telemunca, acolo unde angajatorul, specificul muncii şi condiţiile logistice permit; 3. Flexibilizarea programului de muncă (modificarea orelor de începere a programului de lucru, prestarea doar a câtorva ore pe zi sau doar a câtorva zile pe săptămână la sediul angajatorului restul muncii urmând a se desfăşura de la distanţă). Cred că următoarele măsuri sunt de bun simţ atunci când specificul locului de muncă este acomodat. În cazul familiilor cu 2 părinţi, flexibilizarea programului de muncă este preferabilă astfel încât unul dintre părinţi să muncească dimineaţa şi altul după-amiaza. De asemenea, la nevoie, dând dovadă de spirit de solidaritate, mai multe familii se pot organiza, astfel încât, pe rând, câte un părinte, prin rotaţie, să rămână acasă cu cei mici. Nu aş recomanda: 1. Concediul de odihnă, în această perioadă. Mai mult, unii angajatori pot nega, pe baza actualei legislaţii, acordarea concediului unor angajaţi care cer, în masă, concediul de odihnă; 2. Concediul medical. Nu vreau să discut despre cum se poate obţine, dintr-o dată, un astfel de document”, scrie ministrul Muncii.

Referitor la proiectul de lege în dezbatere la Parlament, proiect conform căruia, dacă se închid şcolile, un părinte poate sta acasă cu copilul/copiii în zile libere plătite de angajatori, Violeta Alexandru precizează că pot apărea circa 2-3 milioane de părinţi care pot solicita acest drept simultan, iar cifra reprezintă cam 50% dintre angajaţii din România.

„Cam acestea ar fi opţiunile dacă suntem de acord că România trebuie să meargă înainte şi în situaţii de criză. Trebuie să fim responsabili şi să respectăm măsurile de prevenţie dar, în acelaşi timp, nu putem să închidem totul, pur şi simplu”, subliniază ministrul interimar al Muncii.

Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU) a luat luni decizia de închidere a şcolilor şi grădiniţelor în perioada 11 martie – 22 martie.

În acest moment, în România sunt 29 de persoane diagnosticate cu coronavirus, iar cinci dintre acestea au fost vindecate.

Sursa foto: Agerpres / Radu Tuță

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. De ce sunt atat de putini oameni care muncesc si atat de multi paraziti bugetari?

    • Simplu!Este vorba despre proportionalitatea inversa.Cu cat creste numarul persoanelor destepte,cu atat scade cel al prostilor.O sa-ti vina un pic greu,ca sa intelegi.

  2. Astia s-au tampit de tot cu lucrul de acasa ,pai pune tu o vanzatoare cu 2 copii sa lucreze de acasa.
    Sunt meserii in care nu poti lucra de acasa,dar ce pretentie sa aven atat o duce mintea.
    Oare PNL chiar nu are oameni mai pregatiti sa schimbe ministrii astia habarnisti.

    • Dacă nu citeai articolul pe diagonală ai fi înțeles că se referea doar la cei ce au această posibilitate.

      „Munca de acasă, acolo unde angajatorul permite acest lucru; 2. Telemunca, acolo unde angajatorul, specificul muncii şi condiţiile logistice permit;”

    • Dacă citeai, vedeai că a subliniat: acolo unde este posibil.

  3. Doamna este cu adevarat cel mai competent om din acel guvern insa de data asta a facut o declaratie neinspirata sa fiu diplomat, pai copilul cu cine sa il las daca s-a inchis gradinita? Unii bunici nu sunt pensionati la 42 de ani cu pensie speciala, ce solutii are guvernul? sa il las singur acasa la 3 ani? sa il duc la birou? la parlament la guvern?

    • Daca si „duamna” e cea mai competenta vai de capul ei de tara.
      USR avea de zece ori mai multi oameni pregatiti decat habarnistii astia de la PNL.

    • În usr sunt într-adevăr mulți oameni cu experiență de management, obișnuiți să coordoneze echipe în situații de criză, etc., dar problema e că dacă vor trebui să pună pe cineva, vor alege din cei cu notorietate, nu din cei cu experiență. Dar tu știai asta, pesedistule, doar ai vrut să bagi bățul prin gard.

  4. În special IT-știi pot freca menta și de acasă, nu trebuie să meargă neapărat la job.

  5. Am inteles ce nu recomanda, n-am inteles insa ce anume recomanda…sa ne dam demisia poate, daca de acasa nu se poate sau nu se vrea.

  6. Ok, situatie de criza, sa nu ma astept la pic de empatie din partea guvernantilor.
    Observ ca descopera alta realitate cand sunt la guvernare, nu comentez aici.
    Sa ne spune dna ministru un numar, un procentaj, asa cum le place lor, sa vedem la cati se poate aplica toate acele minunate solutii. Si de aici pornim discutia
    Saracii care nu au bunici, bone si alte posibilitati sa se descurce, au avut o zi la dispozitie, dupa spusele lui sica mandolina, suficient.
    Eu inteleg situatia, si nu am cum sa nu observ ca decidentii care trebuie sa o inteleaga sunt total in alta lume.
    Trebuie sa plec acum, am un concediu medical de rezolvat.

    Ah, am uitat. Sa stai tu dna sa lucrezi de acasa cu 2 copii prescolari.
    Multumesc.