G4Media.ro

Violonista Maria Marica a câştigat finala Concursului Internaţional „George Enescu” 2022, secţiunea…

sursa foto: George Enescu Festival

Violonista Maria Marica a câştigat finala Concursului Internaţional „George Enescu” 2022, secţiunea vioară

Maria Marica, în vârstă de 24 de ani, a câştigat Concursul Internaţional „George Enescu” 2022, Secţiunea Vioară, după o finală în care a interpretat Concertul în re major pentru vioară şi orchestră op. 77 de Johannes Brahms. De asemenea, violonista a primit şi un premiu special din partea Asociaţiei IMK Vienna, reprezentată de Igor Petrushevski, membru al juriului: un concert în calitate de solistă alături de North Czech Philharmonic Orchestra, în 2023, la Praga, transmite News.ro.

Maria Marica va interpreta, alături de violoncelistul Benjamin Kruithof – câştigătorul secţiunii violoncel a Concursului „Enescu”, Dublul Concert pentru vioară şi violoncel în la minor, op.102 de Johannes Brahms.

Finala de Vioară a Concursului „Enescu” a avut loc marţi, 13 septembrie, la Ateneul Român. Pe locurile doi şi trei s-au situat românul Ştefan Aprodu şi francezul Grégoire Torossian. Publicul a îmbrăţişat cu mult entuziasm cele trei concerte cu orchestră în care soliştii au interpretat unele dintre cele mai iubite compoziţii pentru vioară din istoria muzicii.

Maria Marica din România a câştigat marţi seară Premiul I al Secţiunii Vioară a Concursului Internaţional „George Enescu” 2022, la sfârşitul unei Finale în care a interpretat Concertul în re major pentru vioară şi orchestră op. 77 de Johannes Brahms, acompaniată de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Wilson Hermanto. Juriul a premiat şi cel mai bun acompaniator străin, titlu ce a revenit francezului Aimo Pagin.

Juriul Secţiunii de Vioară la ediţia 2022 a Concursului Internaţional George Enescu a fost format din: Dmitry Sitkovetsky (Preşedintele Juriului), Remus Azoiţei, David Grimal, Frank Huang, Simon James, Paul Kantor, Silvia Marcovici, Igor Petrushevski şi Krzysztof Wegrzyn.

”Mulţumesc în primul rând minunatului public bucureştean care a susţinut cu multă căldură, iubire şi entuziasm toţi concurenţii din această competiţie”, a declarat Dmitry Sitkovetsky, preşedintele Juriului Secţiunii Vioară, înainte de a anunţa rezultatul Finalei.

Premiul I al Concursului Internaţional „George Enescu” 2022 este în valoare de 15.000 de euro, premiul al doilea de 10.000 de euro, iar premiul al treilea de 5.000 de euro. De asemenea, câştigătorul Concursului Enescu 2022 are posibilitatea de a concerta în cadrul ediţiilor 2023 şi 2024 ale Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, precum şi în concerte organizate în cadrul stagiunilor filarmonicilor din România. Trofeele Concursului „Enescu” 2022, oferite celor trei tineri violonişti, sunt realizate din sticlă şi poartă semnătura artistei Iulia Năstase.

Maria Marica, din România, studiază vioara de la vârsta de şapte ani şi este în prezent îndrumată de David Grimal la Universitatea de Muzică din Saarbrücken. A susţinut recitaluri şi concerte atât în România, cât şi în Franţa, Italia, Germania şi Statele Unite şi este laureată a mai multor concursuri din România. A concertat în formule camerale alături de muzicieni renumiţi, precum Marc Coppey, Philippe Cassard, David Grimal, Frans Helmerson, Boris Brovtsyn, Sergey Malov, Victor Julien-Laferrière şi Solenne Païdassi. Este membră a Ansamblului Les Dissonances şi a fost, de asemenea, membră a Orchestrei Române de Tineret, alături de care a avut şansa să concerteze în săli precum Musikverein Viena, Elbphilharmonie Hamburg, Filarmonica din Paris, Konzerthaus Berlin. Maria a fost susţinută în trecut de Fundaţia Constance et Andrei Rhoe şi de MOL România şi în prezent este susţinută financiar printr-o bursă a statului german.

Ştefan Aprodu studiază la Liceul de Arte Dinu Lipatti din Bucureşti, cu prof. Magdalena Ursu şi a concertat deja cu mai multe orchestre simfonice şi dirijori (concert Ad Honorem Ivry Gitlis cu David Stern la pupitru; Gabriel Bebeşelea – Orchestra Junior; Sabin Păuţa – Camerata Regală, Yasuo Minami – Orchestra de Tineret din Takasaki, Japonia). Recent a fost distins cu premiul I la Concursul Internaţional de vioară Vasco Abadjiev de la Sofia, Bulgaria, iar palmaresul său mai cuprinde şi o serie de premii internaţionale. Este, de asemenea, un tânăr compozitor pasionat, iar din 2020 participă la cursul de compoziţie online susţinut de Dåsele Vådår Sevaidå la Academia Norvegiană de Muzică din Oslo. Una dintre compoziţiile sale – Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră în mi minor – va fi interpretată în această toamnă, cu Ştefan Aprodu în postura de solist.

Grégoire Torossian e născut în 2000 la Boulogne-Billancourt, Grégoire Torossian şi a început să studieze vioara la vârsta de 4 ani. A lucrat în primii ani cu Maja Lazko la Paris, apoi la Conservatorul din Tours cu Pierre Ivanovitch, unde a obţinut Diploma de Studii Muzicale cu unanimitate din partea juriului. În 2018, a fost admis la Conservatorul Naţional Superior din Paris, la clasa profesorului Ami Flammer şi a absolvit studiile de licenţă doi ani mai târziu. În prezent, Grégoire urmează studiile de master la Conservatorul din Paris, la clasa profesorilor Svetlin Roussev şi Pierre Colombet. În 2018, Grégoire Torossian a obţinut premiul I la Concursul Leonid Kogan de la Bruxelles. În formule camerale, a concertat cu Cvartetul Möbius la Festivalul Francez de Primăvară din Ucraina (iulie 2021) şi în cadrul Academiei Ozawa din Elveţia (iulie 2022). A urmat cursuri de măiestrie cu Sergey Khachatryan, Julia Fischer, Kirill Troussov, Sarah Nemţanu, Lewis Kaplan şi Patrice Fontanarosa.

Ediţia a XVIII-a a Concursului Internaţional George Enescu are loc la Bucureşti între 4 şi 18 septembrie. În acest an, Concursul Internaţional George Enescu marchează revenirea în sala de spectacol, după doi ani în care evenimentele culturale au fost nevoite să se reinventeze şi să se mute parţial sau total în online. Mesajul pe care Concursul Enescu îl transmite în acest an este acela al redobândirii speranţei: Muzica speranţei | Music of Hope. La etapa online a Concursului s-au înscris peste 100 de tineri muzicieni din toată lumea. Dintre ei, 34 de artişti talentaţi vor avea ocazia să urce pe scena Ateneului Român, între 4 şi 18 septembrie, în etapele de Semifinală şi Finală la cele trei secţiuni interpretative: vioară, violoncel şi pian.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. O performanta extraordinara a tinerei violoniste.
    O remarca pentru modul in care ati relatat:Maria Marica este doar din RO, in timp ce locul 2 si 3 au si localitatea de bastina..localitatea de bastina a tinerei violoniste e Cluj-la care vad ca faceti alergie, alta explicatie nu exista pentru nementionarea si pentru ea a orasului -cu un singur click puteati depista , deci nu puteti invoca lipsa surselor de informare…