G4Media.ro

Viorel Ștefan, numit de Consiliul UE membru al Curții Europene de Conturi,…

Viorel Ștefan, numit de Consiliul UE membru al Curții Europene de Conturi, deși fusese respins categoric de Parlamentul European la votul consultativ. Asemănări și diferențe față de procedura în cazul lui Kovesi

Consiliul UE (guvernele statele membre, condus de România ca președinție rotativă) l-a numit, marți, pe Viorel Ștefan membru al Curții de Conturi Europene, potrivit unui comunicat al Curții. Ștefan fusese respins anterior atât de plenul Parlamentului European, cât și de Comisia de control bugetar (CONT) a Parlamentului European, dar ambele voturi au fost consultative. Decizia Consiliului UE e decisivă în numirea membrilor Curții de Conturi Europene.

Situația lui Viorel Ștefan e exact la polul opus față de situația Laurei Codruța Kovesi, care și-a depus candidatura pentru șefia Parchetului European. Kovesi a fost preferată la vot atât de Parlamentul European, cât și de Comisia CONT și Comisia LIBE, dar Consiliul UE nu a căzut de acord cu Parlamentul European și continuă să îl susțină pe contra-candidatul său, Jean-Francois Bohnert.

Diferențele între cele două cazuri sunt însă majore, atât din punct de vedere politic, cât și de procedură. Viorel Ștefan a fost susținut de PSD și de guvern (unde e și vicepremier), în timp ce Kovesi nu este susținută de România. Diferență la procedură: la numirea la Curtea de Conturi avizul PE este consultativ iar decizia este a statelor membre, la numirea la șefia Parchetului European este decizie comuna a Consiliului UE și Parlamentului European.

Viorel Ștefan fusese respins de Parlamentul European la votul din 16 aprilie din cauza lipsei sale de calificare, a declarat eurodeputata austriacă Claudia Schmidt (ÖVP – Partidul Popular Austriac, de guvernământ), citat de agenția austriacă APA.

În plus, Ștefan s-ar fi arătat reticent în a oferi europarlamentarilor lămuriri legate de participațiile sale la firme. Astfel, la întrebarea dacă este sau nu beneficiar de fonduri europene Ștefan a răspuns: „Nu știu”.

Ulterior chestiunea s-ar fi lămurit – românul deține participații la două firme care beneficiază de fonduri europene, a explicat Schmidt, adăugând că, spre deosebire de Viorel Ștefan, candidata Croației s-a prezentat fără cusur.

Pe 8 aprilie, candidatura vicepremierului Viorel Ștefan fusese respinsă și de Comisia de control bugetar (CONT) a Parlamentului European. Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, mai mulți eurodeputați au ridicat în timpul audierii chestiunea contribuției lui Ștefan la slăbirea luptei anticorupție.

Viorel Ștefan a fost numit pentru un mandat care va începe la 1 iulie 2019 și se va încheia la 30 iunie 2025. El îl va înlocui pe George Pufan, membrul român al cărui mandat expiră.

Foto: Viorel Ștefan (InquamPhotos / Octav Ganea)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Mai sunt diferente: unul dintre ei nu e sluga incompetenta, unul dintre ei nu e inconjurat de mafioti si infractori… mai sunt diferente…

  2. Vai de p noastra cu sluga PSD…

  3. cica vor suveranistii sa distruga ue…pai nene, ue se distruge singura cu mii de gesturi ca asta pe an :))

  4. Membrii curtii de conturi sunt 28 in total, unul trebuia sa fie din Romania.
    Parchetul European va avea un singur procuror sef, nu cred ca se compara importanta celor 2 functii, cred ca merita mentionat acest lucru.

  5. Si-au bagat mortul… Aah pardon hotul in casa…

  6. Înseamnă că numirea acestui vierme comunist s-a făcut cum: prin nerespectarea normelor de deontologie și a regulilor privind pregatirea profesională. Cine le-a încălcat: direct consiliul care l-a numit în ciuda faptului că contracadidata din Croația este mult mai bine pregătită. Cam de aici se dovedește direcția în care merge consiliul europei după ce am văzut și comportamentul față de LCK. Deci chiar dacă ei văd că îngroapă Europa în corupție nu numai că nu îi deranjează dar o fac chiar pe față. Ce poate face pulimea? „Nimic!” își răspund singuri și mai infuleca o lingură de icre de manciuria sau un medalion de căprioară lângă o curvă de lux. :))))

  7. Pai cum adică UE e problema? Consiliul UE l-a numit – adică România care deține președinția si conduce reuniunile, care cine știe ce a promis in schimb si cui. Adică PSD. Ambasadoarea la UE e sluga la Dragnea și a votat și împotriva lui Kovesi, sa nu uitam.

  8. Ce rușine! UE va regreta amarnic numirea acestui hoit comunist corupt până în măduva oaselor