Viorica Dăncilă a fost aleasă președinta PSD. Eugen Teodorovici a câștigat funcția de președinte executiv, iar Mihai Fifor pe cea de secretar general / Ecaterina Andronescu s-a clasat pe ultimul loc, obținând abia 50 de voturi
Premierul Viorica Dăncilă a fost aleasă sâmbătă, în cadrul congresului PSD, în funcția de președinte al partidului, ea surclasându-și contracandidații – Ecaterina Andronescu, Liviu Pleșoianu și Șerban Nicolae. Dăncilă a obținut 2828 de voturi, în vreme ce Ecaterina Andronescu abia 50.
În funcția de președinte executiv, numărul doi în partid, a fost ales Eugen Teodorovici, cu 2.463 de voturi, care a reușit să se impună în fața principalului contracandidat, Daniel Suciu. Acesta din urmă a obținut abia 1.358 de voturi.
Secretar general a fost ales Mihai Fifor, cu 2.366 de voturi.
(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)
Cele mai importante momente și declarații de la Congresul PSD:
18:26 – Congresul PSD s-a încheiat. Social-democrații își felicită noii lideri pe acordurile piesei ”We are the champions” a formației britanice Queen.
18:21 – Viorica Dăncilă, noua președintă a PSD:
- Dragi colegi, vă mulțumesc pentru votul de azi. Mă onorează și mă responsabilizează. Nu e un drum ușor, va fi complicat, abia acum încep lucrurile. Alături de noi sunt mulți oameni, milioane de români care cred în noi
- Când mi s-a propus funcția de premier, am stat, m-am gândit, toți îmi spuneau să accept să fiu prima femeie premier. M-am gândit că am responsabilitatea de a duce țara pe drumul bun și responsabilitatea că o femeie premier poate fi al fel de bună ca un bărbat
- Am preluat apoi președinția rotativă a UE. Mulți și-au exprimat neîncrederea. Peste câteva zile o încheiem cu mare succes, o președinție pentru care s-a depus mult efort, care a adus multe cuvinte de laudă pentru România. Am arătat că putem fi performanți
- M-ați votat să fiu primul președinte femeie al PSD
- îmi dau seama de responsabilitate și că votul dvs e strâns legat de speranța pentru a readuce PSD pe primul loc
- Sunt convinsă că vom reuși, că împreună vom duce PSD spre victorie, vom lua cele mai bune decizii. PSD este cel mai românesc partid din România
- Suntem partidul care în același timp purtăm în suflet tricolorul, dar și cele 12 stele de pe steagul european
- Sustinem parteneriatul transatlantic
- Să ne implicăm de la primul până la ultimul pentru ca România să aibă locul care i se cuvine
- Le spun colegilor din conducerea partidului că au acum în conducere un prieten și un om care vrea să fie parte a rezultatelor din fiecare județ în parte
- Cred că împreună putem construi viitorul pe care și-l dorește România
18:19 – Eugen Teodorovici, noul președinte executiv al PSD:
- Le mulțumesc celor care au avut puterea de a candida, ceva ce nu am văzut de mult în partid
- Mă gândeam dacă în această sală se va decide și soarta țării.
- PSD e un partid frumos, în care toți românii se vor putea regăsi
18:28 – Mihai Fifor, noul secretar general al PSD:
- Mulțumesc în numele echipei congresului pentru votul acordat. E cea mai bună dovadă că acest congres nu e despre funcții, ci despre o nouă etapă în care intră PSD
18:15 – Președintele comisiei de numnărare a voturilor, Alfred Simonis, anunță rezultatele oficiale:
- Președinte: 3968 de voturi exprimate
Ecaterina Andronescu – 50
Șerban Nicolae – 375
Liviu Pleșoianu – 715
Viorica Dăncilă – 2828 - Președinte executiv: 3968 voturi exprimate
Sorin Bota – 19
Daniel Florea – 129
Daniel Suciu – 1358
Eugen Teodorovici – 2463 - Secretar general:
Codrin Ștefănescu – 466
Rodica Nassar – 77
Felix Stroe – 189
Gabriel Petrea – 717
Mihai Fifor – 2366
17:20 – Pe locul 2 în cursa pentru președinția PSD s-a clasat Liviu Pleșoianu, pe locul trei Șerban Nicolae, iar pe ultimul loc, cu cel mai mic număr de voturi, s-a clasat Ecaterina Andronescu.
17:03 – Viorica Dăncilă a câștigat președinția PSD. Numărul doi în partid, președinte executiv, a fost ales Eugen Teodorovici, iar secretar general este Mihai Fifor.
16:35 – S-a încheiat votul la congresul PSD
16:03 – Zeci de delegați care au votat își fac poze de grup cu liderii partidului pe treptele clădirii și apoi părăsesc Sala Palatului
15:45 – A început votul pentru cele trei funcții de conducere în PSD: președinte, președinte executiv și secretar general. Cei aproximativ 4000 de delegaţi au primit câte trei buletine de vot, de culori diferite, urmând să îşi exprime opţiunile prin vot secret.
Procesul de votare a început după ce toţi cei înscrişi în competiţia internă şi-au expus discursurile de la tribuna Congresului.
Cei patru candidaţi pentru funcţia de preşedinte al PSD sunt Viorica Dăncilă, Ecaterina Andronescu, Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu. Pentru funcţia de preşedinte executiv candidează Daniel Suciu, Eugen Teodorovici şi Daniel Florea, după ce Sorin Bota a renunţat la candidatură.
De asemenea, pentru funcţia de secretar general au rămas în competiţie Mihai Fifor, Codrin Ştefănescu, Gabriel Petrea, Rodica Nassar şi Felix Stroe, după ce Marius Dunca s-a retras.
15:22 – Vorbește Marian Oprișan:
- Bună ziua tuturor! (este huiduit masiv. I se strigă din sală: ”lasă-ne!”)
- se pare că nu vor să mai vorbim (a plecat fără să mai spună altceva)
15:16 – Vorbește Codrin Ștefănescu, candidat la funcția de secretar general al PSD:
- În sală avem oameni călcați în picioare, vânați și hărțuiți!
- Am fost alături de voi, Olguța, Arsene, Dolineaschi, Cosma, când ați fost încătușați! Am fost alături de liderul nostru aflat acum după gratii! Azi, Liviu Dragnea e deținut politic! (Aplauze)
- Am văzut primari PSD care la ședințe de partid în loc să spună ”onorată asistență” spuneau ”onorată instanță”
- La botezul copilașului meu foarte mulți colegi de-aici din sală a trebuit să-și întrebe avocații dacă au voie să participe, sa stea unul lângă altul
- Am fost mereu alături de voi, solidar cu voi, am fost mereu vocal în spațiul public
- Nimeni nu a putut să ne pună botniță nouă, mereu am câștigat
- Nu mi-am făcut pliante de prezentare, mă cunoașteți, știți că am fost alături de voi când ați fost la ananghie. Mă înclin în fața voastră!
15:05 – Felix Stroe, candidat la funcția de secretar general: ”Alegerile europarlamentare au fost deturnate de un imens zgomot de fond provocat de mercenari internauți (…) Nu m-am gândit că otrava picurată în mințile românilor pe inernet poate avea efecte atât de grave”.
15:00 – Gabriel Petrea, candidat la funcția de secretar general al PSD: ”Nu sunt nici acoperit, nici descoperit, nici cu statul paralel, nici cu statul degeaba. Eu sunt cu partidul! (…) Sunt Gabriel Petrea, reprezint viitorul și candidez pentru funcția de secretar general al PSD.”
14:55 – Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, candidat la funcţia de preşedinte executiv al PSD a mulţiumit pentru şansa de a se reînscrie în cursă, transmiţându-le delegaţilor că întotdeauna sprijinul pentru finanţarea proiectelor este la Ministerul de Finanţe şi nu la Ministerul Dezvoltării.
„Cer scuze tinerilor colegi care au muncit acum pentru a reface buletinele de vot prin adăugarea numelui meu. (…) Vreau să vă mulţumesc măcar pentru şansa dată astăzi de a vorbi în faţa Congresului, congres de la care un fost preşedinte al nostru, al partidului spunea – şi eram foarte mândru, recunosc – acum câţiva ani că singurul om în această ţară, singurul român care a crezut în şansa acestei ţări că va aduce bani europeni a fost Eugen Teodorovici”, a afirmat Teodorovici, la Congresul PSD.
El a spus că primarii veneau să ceară sprijin pentru proiecte, subliniind că sprijinul este întotdeauna la Ministerul de Finanţe.
„Şi aici nu vreau să vorbesc nici de colegii primari, fiecare ştie exact, fie că veneau la mine direct, fie că ne vedeam în teritoriu, cu fel de fel de ocazii frumoase, mai puţin frumoase, fie că veneau împreună cu Daniel (Suciu – n.r.) la mine la Minister, după ce desigur cereau un sprijin de la Ministerul Dezvoltării, întotdeauna sprijinul este la Ministerul de Finanţe. Să ştiţi că ce vrea fiecare ministrului e dorinţă, ce vrea premierul şi ministrul de Finanţe e putinţă”, a adăugat Teodorovici.
Acesta a felicitat-o pe Olguţa Vasilescu pentru asumarea modificării legilor salarizării şi pensiilor.
„Îmi aduc aminte că în şedinţa de Guvern era Olguţa pe care vreau să o felicit pentru că adus două legi extrem de grele – salarizarea şi pensiile – şi le-a asumat. Este vorba de asumare, pentru că legi putem să facem cu toţii, dar şi le-a asumat, a venit cu două legi importante pentru ţară (…) Legea pensiilor reprezintă o provocare pentru orice ţară, nu numai pentru România. Pentru mine, ca ministru de Finanţe, este o provocare şi un moment important în carieră. (…) Am spus că îmi asum această lege şi este obligaţia mea să găsesc resursele financiare ca să poată fi aplicată”, a adăugat Teodorovici.
14:50 – Galerie foto de la congresul PSD (Inquam Photos / Octav Ganea):
14:40 – Vicepremierul Daniel Suciu, candidat la funcţia de preşedinte executiv al PSD, a declarat că partidul trebuie să câştige inimile oamenilor înainte de a le mai cere votul şi că trebuie să vorbească „din suflet şi pentru suflet”.
„Bine aţi venit la sărbătoarea democraţiei în PSD. Nu este nici tensiune, este pur şi simplu o competiţie de care acest partid chiar avea nevoie. (…) Am petrecut ultimele luni gândindu-mă şi vorbind mereu despre ceea ce facem bine noi acestei ţări. Într-adevăr, fac parte din Guvernul României şi am vorbit mereu despre ceea ce facem bine. Acum, în schimb, trebuie să vorbesc puţin şi de ce n-am făcut bine noi ca partid. Se spune că victoria are mereu mai multe moaşe şi înfrângerea este orfană. Dacă PSD nu a câştigat alegerile în 26 mai, să ştiţi că vina ne aparţine nouă tuturor. Şi trebuie să învăţăm din asta, şi trebuie să mergem din nou deschişi şi înainte de a le mai cere oamenilor votul, trebuie să le câştigăm inimile. Şi înainte de a vă cere dumneavoastră votul, eu chiar sper că vă voi cuceri inimile, pentru că de aici pleacă tot”, a spus Daniel Suciu.
El a adăugat că PSD va mai pierde şi alte alegeri, dar va şi câştiga.
„Suntem cu toţii membrii unei familii foarte frumoase, care într-adevăr astăzi pare că ar fi la ananghie, pare că suntem puţin dezorientaţi pentru că am pierdut nişte alegeri. Stimaţi colegi, vom mai pierde nişte alegeri, dar vom mai şi câştiga alegeri. Aceasta este soarta oricărui partid din democraţie. (…) Am o foarte mare dorinţă să fac parte dintr-o echipă care într-adevăr vrea să vorbească din suflet şi pentru suflet şi abia după aceea să ne raportăm la voturi. Aceasta este probabil marea miză a acestui congres, nu cine cu cine votează, cine pe cine a trădat, cine de ce s-a răzgândit şi cine l-a răzgândit. Este extrem de sănătos ca un partid mare, cel mai mare din România, să aibă capacitatea să înglobeze discursuri curajoase, ca şi al lui Liviu Pleşoianu, probabil discursuri mai nervoase, ca unul dintre candidaţii de la secretar general. Este loc în PSD pentru absolut toată lumea şi asta trebuie să înţelegem. Românii aşteaptă de la noi şi cei 700.000 de membri nu să ne mai certăm între noi -am făcut-o destul şi este unul dintre elementele care ne-a dus unde suntem”, a mai spus Daniel Suciu.
14:30 – Primarul Sectorului 5, Daniel Florea, candidat pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, a declarat că nu este important cine câştigă funcţii, ci cât de întărit iese partidul după Congres, pentru că „lupta este în exterior şi acolo trebuie dusă”.
„Nu este important cine câştigă. Important este cât de întărit iese partidul din această competiţie. (…) Contează cât de puternic iese partidul şi cât de bine ne vom lupta uniţi în bătăliile următoare. Gândiţi-vă că avem prezidenţiale peste câteva luni, şi din acest congres nu trebuie să iasă partidul scindat. Din acest congres partidul trebuie să iasă unit. Sunt ferm convins că noi, împreună, avem această înţelepciune, indiferent de funcţiile pe care le avem la un anumit moment dat şi indiferent de faptul că uneori, ca şi astăzi, trebuie să concurăm prieteni, unii împotriva altora. Lupta este în exterior, acolo trebuie să o ducem, pentru ca partidul nostru să poată să promoveze şi să implementeze în mod real toate lucrurile bune pe care le-a făcut pentru oameni”, a declarat Daniel Florea.
Potrivit acestuia, votul de la ultimele alegeri este rezultatul faptului că partidul „nu a reuşit să livreze mesajul corect”, iar PSD trebuie să-şi asume greşelile şi să dea dovadă de solidaritate şi unitate.
„Discutăm despre faptul că trebuie să ne asumăm şi greşelile pe care le-am făcut. Să ştiţi că în momentul în care votul a fost minoritar pentru noi înseamnă că oamenilor nu am reuşit să le livrăm mesajul corect. Cred că trebuie, atunci când discutăm despre solidaritate şi despre unitate, să şi dăm dovadă de solidaritate şi de unitate”, a spus Florea.
13.55 – Sorin Bota anunță că își retrage candidatura pentru funcția de președinte executiv și că îl susține pe Eugen Teodorovici. „Îi rog pe cei care au vrut să mă voteze să îl voteze pe Eugen (n.r.- Teodorovici). Mă bazez pe votul dumneavoastră liber, ca o dovadă că am învăţat ceva după 26 mai”, a afirmat Bota.
13.35 – Vorbește din nou Viorica Dăncilă, în calitate de candidat la președinția PSD:
- PSD se află într-un moment dificil
- Avem în fața noastră trei rânduri de alegeri. Sunt provocări din care trebuie să ieșim victorioși. Cum vom face acest lucru, prin vorbe sau prin fapte?
- Prin discursuri frumoase, dar lipsite de fundament real, sau prin ce facem pentru PSD și pentru români?
- În 23 de ani de când sunt membru PSD am pornit de la lipit afișe, consilier local, județean, europarlamentar, premier
- Știu cât de important e să cunoști partidul, să ții legătura cu oamenii, să îi asculți pe oameni, faptul că prioritățile lor sunt mai importante decât ale noastre
- PSD nu mai are voie să piardă, trebuie să meargă spre victorie, să-și țină promisiunile
- Trebuie să ne întoarcem la rădăcinile noastre, la prioritățile românilor, să vedem de ce cetățenii nu mai cred în noi
- Cetățenii nu mai vor război, nu mai vor să schimbăm guvern după guvern
- Vor să vadă echilibru și decizii ferme la PSD, să vadă oameni care au puterea să pună în practică promisiunile
- Suntem la o răscruce
- Putem să mergem pe experință, certitudine sau șovăitor doar cu speranța
- Cred că PSD nu-și permite experiențe noi
- Trebuie să fim împreună, să avem dialog
- Nu cred că a fi demn în Europa însemnă să izolezi România. România are nevoie de deschidere, să-și deschidă porțile spre partenerii internaționali. PSD trebuie să-și deschidă porțile spre cei care vor să contribuie la bunăstarea României (Aplauze puternice)
- Cred că e începutul unui nou capitol. Dumnezeu să ne ajute!
13.11 – Vorbește Liviu Pleșoianu, al patrulea candidat la șefia partidului:
- Am fost tentat inițial să vin la cămașă albă ca la marele miting împotriva abuzurilor. Dar am decis să vin în cămașă neagră ca să vă povestesc un film horror
- Tema e simplă: dintr-o dată toți oamenii tac, nimeni nu mai scoate niciun sunet, colegii nu mai vorbesc între ei
- Oamenii din aceeași casă nu mai vorbesc între ei. Care e motivul? La fiecare zgomot produs, apar niște monștri răi și îi mânâncă pe oameni. Cum se termină filmul? Natura umană face ca cei care tac să se împiedice de un obiect și să producă un zgomot. Și vin monștrii cei răi
- Dar filmul are un final bun. O parte dintre oameni, nu mulți, își asumă să vorbească și să găsească punctele vulnerabile ale monștrilor
- Aud de câteva săptămâni refren perdant: Să fim uniți întru tăcere!
- (Pleșoianu îl menționează pe Liviu Dragnea, sala aplaudă puternic)
- Azi stau în picioare în fața dvs, aleg să nu tac
- Sentința de condamnare a lui Dragnea nu a fost întâmplător fixată la o zi după alegeri (apaluze din sală). Faptul că a fost fixată atunci înseamnă miză electorală și trofeu electoral
- Darius Vâlcov a primit control judiciar în primă fază, e urmărit penal acum, pentru că și-a permis să publice pe Facebook protocolul secret dintre SRI și Parchetul General
- Cei care au semnat protocoalele sunt bine-mersi. Vâlcov, deși CCR a zis că protocoalele sunt neconstituțioanle, e urmărit de acel sistem nenorocit
- Mie îmi e foarte clar că statul paralel există (aplauze)
- În 2012 eram un cetățean care credea în dreptate până la capăt, mergeam pe 40 de grade să îl suspend pe Băsescu
- Ponta și-a permis să spună în 2019 că l-a sunat Barrosso să-i spună că ”așa nu se poate” (ref la suspendarea lui Traian Băsescu – n. red.)
- Nu o să tac
- Oamenii care ne votează nu tac
- Oamenii care ne susțin au fost înjurați, batjocoriți, agresați, dar ei nu au tăcut
- Nu am de gând să le întorc spatele, pentru că vin din rândul lor
- Dacă monștrii ăia răi vor veni la doamna Dăncilă, la Oprișan, la Firea, o să vorbesc! Nu e normal să tăcem. E o tăcere a morții, nu a vieții
- Pleșoianu dă pilde cu Baiazid, cu Mircea cel Bătrân, cu americanii care vor gazele din Marea Neagră – sala aplaudă frenetic
- Am tolerat mult prea mult timp, unii au și pactizat cu asta – s-a ajuns ca o procuroare dintr-o specie incertă să târască pe jos un copil
- Faptul că am asistat la acest moment oribil ar trebui să ne trezească, indiferent de ce partid avem (Aplauze puternice).
- Să ne trezim pentru că mai devreme sau mai târziu s-ar putea să ajungă și la copiii noștri
- Aud de dimineață până seară de progresism. E în regulă să tăcem. Anul ăsta a fost un moment oribil la Eurovision. Concurenta noastră are voce de înger, cineva, o mână nevăzută a pus în juriu două persoane care au descalificat-o. Știți ce au făcut ulterior cele două persoane? S-au lăudat cu ce au făcut pentru că Laura Bretan a votat la referendumul pentru familie
- Să dăm 2% pentru armată? Foarte bine. Dar nu dăm 2% pentru dezînfometare, să nu mai moară copiii de foame? Cred că acești copii sunt mai importanți decât armele
- Vă rog să votați ca să triumfe adevărul curajul – nu frica, să triumfe vorba liberă a omului liber, nu tăcerea vinovată, să triumfe dreptatea, România!
- Nu votați azi pentru Pleșoianu, Șerban, Dăncilă, Andronescu, votați pentru România, oameni liberi! Fie să fim.
- (Aplauze foarte puternice, cele mai puternice dintre toți cei patru candidați la președinția PSD)
13.03 – Vorbește Șerban Nicolae, și el camndidat la președinția PSD:
- Nu sunt alegeri obșnuite, e vot prin delegați. Alegerile de azi privesc următorii 5 ani ai PSD. Ne croim azi un drum de unitate, solidaritate cu fruntea sus. Peste câteva luni avem și prezidențiale. Votul de azi e poate cel mai important din ultimii ani (Aplauze)
- Eu nu vin cu măsuri scrise, e totul în sufletul meu de foarte mult timp. Prea mult am acceptat etichete, insulte, răutatea și trădarea lor. Trebuie să stăm cu fruntea sus. Oamenii de stânga sunt oameni care nu acceptă abuzuri, care își fac datoria de țară. Sunt mândru când discut cu pensionarii
- Am parcurs drumul și la organizația de tineret. Dorim demnitate, nu cerem altceva. Suntem aici și cerem respect, loialitate (Pauză de hidratare)
- Urmează un nou centenar: în 1919, armata română elibera Ungaria de pericolul bolșevismului. În 1920 vom celebra Tratatul de la Trianon. Ne gândim serios dacă în 100 de ani de acum înainte generațiile de atunci vor celebra sau comemora un nou centenar
- Știu sigur că simțiți ca mine! Așa să ne ajute Dumnezeu!
- (Șerban Nicolae a primit aplauze puternice la finalul discursului)
12:51 – Vorbește Ecaterina Andronescu, candidat pentru funcția de președinte PSD:
- După o guvernare în care rezultatele au fost neașteptat de pozitive, am pierdut alegerile europarlamentare. Cu ce i-am dezamăgit pe oameni?
- Împreună trebuie să ne punem aceste întrebări. Avem potențialul să îndreptăm greșelile
- Mereu am fost respectuoși față de valorile sociale
- Am pierdut o bătălie, dar cred că nu am pierdut războiul
- De ce am pierdut? Nu am știut să stopăm știrile false
- Nu am știut să folosim tehnologia, astfel ca lucrurile bune pe care le-am făcut să ajungă la toți oamenii
- Unde e infrastructura de comunicare a PSD? De ce nu am știut să construim această infrastructură?
- Voturile din 2016 ne-au permis ca programul de guvernare sa devina proiect de țară. Avem obligația să ducem la bun sfârșit programul de guvernare
- Da, trebuie să facem autostrăzi. La 100 de ani de la Marea Unire, avem obligația să legăm provinciile istorice
- Alegerile din acest an au ca specific faptul că se desfășoară în secolul 21, un secol al tehnologiei
- Trebuie să ne dezvoltăm infrastructura tehnologică cu care să discutăm în timp real cu publicul
- Aceste căi nevăzute ale online-ului trebuie să ne preocupe în mare măsură
- Trebuie să aducem în departamentele noastre oameni care au ce spune, tineri corporatiști
12.50 – Zeci de delegați au ieșit din sală pe hol imediat după terminarea discursului Vioricăi Dăncilă
12:25 – Galerie foto de la congresul PSD (Inquam Photos / Octav Ganea):
12:13: Vorbește Viorica Dăncilă:
- Văd în această sală mii de oameni dedicați
- Salut prezența numeroasă a ziariștilor și analiștilor, a medicilor, profesorilor, agricultorilor, revoluționarilor, IT-iștilor, diplomaților la acest congres
- Social-democrația înseamnă grija față de oameni, prosperitate pentru cât mai mulți, solidaritate pentru cei vulnerabili
- Avem o bază solidă, istoria ultimilor 30 de ani ne arată că PSD a avut guvernările cu cele mai bune rezultate pentru români (Câteva aplauze firave)
- De fiecare dată am fost nevoiți să eliminăm nedreptățile făcute de alții
- E PSD soluția cea mai bună pentru guvernare? Răspunsul e cu sigranță da! (Aplauze răzlețe)
- Dragi colegi, sunt mândră că sunt social-democrată și onorată că m-ați învestit cu guvernarea
- Voi prezenta câteva rezultate ale guvernării și viziunea noastră pentru viitor
- Am readus România între statele europene cu cea mai mare creștere economică. E răspunsul ferm dat adversarilor noștri politici și tuturor celor care au criticat programul nostru de guvernare. Cel mai important e că această creștere economică se reflectă în nivelul de trai al Românilor
- Trebuie să recâștigăm încrederea oamenilor
- Drumuri mai bune, acces la servicii de sănătate, canalizare, apă curentă
- Avem nevoie de investiții în satele, orașele și comunele României
- Obiectivul nostru principal, să aducem mai mulți români în clasa de mijloc, are nevoie de mai multe investiții
- Domnilor și doamnelor primari, am luat decizia bună, mergem în direcția corectă
- La Autostrada București – Brașov, contractul PPP se afă în faza finalizării
- Am micșorat TVA, am eliminat 102 taxe
- Am stimulat sectorul construcțiilor și am redus taxele pe muncă
- Românii nu au timp să aștepte
- Românii ne spun că nu am făcut suficiente investiții în autostrăzi, așa e, trebuie mai multe
- Oamenii vor o autostradă terminată de la un cap la altul și au dreptate. Ca premier, mă angajaez să fac o autostradă cap-coadă
- Nu vom mai tolera niciun fel de întârziere, nici de la autorități, nici de la constructori. Fiecare proiect va fi atent monitorizat de un departament aflat în directa subordonare a premierului. Cine nu respectă termenele, pleacă acasă fără excepție
- Românii au nevoie de spitale noi, condiții mai bune în spitale. Ne-am asumat să construim noi spitale regionale. Am făcut pași importanți pentru spitalul Iași. Cererea de finanțare va fi transmisă în această toamnă Comisiei Europene
- Suntem în discuții avansate pentru construirea Spitalului regional Constanța în parteneriat cu guvernul Turciei
- Guvernăm pentru generația de azi, dar și pentru generațiile viitoare. Educația e un domeniu prioritar
- Vom pune în aplicare canlendarul majorării pensiilor de la 1 septembrie: majorarea pensiei minime și majorarea punctului de pensie (Aplauze firave)
- (Sala e ușor apatică, mulți delegați sunt pe holuri)
- Trebuie să reluăm dialogul ce cetățenii, să îi ascultăm. Am primit un semnal puternic la europarlamentare și vom ține cont de el
- E clar că soluțiile pentru asigurarea dreptului la vot trebuie adoptate rapid, chiar dacă unii, în lipsă de soluții, apelează la tactici electorale
- Susțin fără rezerve votul prelungit pe mai multe zile în diaspora, suplimentarea secțiilor de vot în diaspora, extinderea votului prin corespondență
- Vă mărturisesc că nu am prea multe așteptări de la președintele Iohannis să vină cu soluții
- Am încredere că nu ne vom mai lăsa atrași în teme false, mă refer la tema justiției
- O discuție despre abuzuri și nereguli în justiție era necesară. Practicile protocoalelor nu își au locul și trebuie combătute. Vreau însă ca lupta cu abuzurile să nu mai fie percepută ca o luptă pentru politicieni. Vreau să ducem o luptă pentru a-i apăra pe cetățenii obișnuiți în fața abuzurilor
- Nu poate exista stat de drept fără respectarea drepturilor omului (Câteva aplauze răzlețe)
- Nu trebuie să mai dăm impresia că vrem să schimbăm legile pentru interese ascunse. Așa am părut. Așa a apărut o ruptură cu oamenii
- Guvernul nu va emite nici o OUG în legătură cu funcționarea sistemului judiciar. Orice modificare trebuie să se facă prin dezbatere intensă
- Susțin relansarea dialogului cu partenerii noștri europeni. Trebuie să consolidăm dialogul cu partenerii transatlantici. Trebuie să avem parteneri, nu adversari în lupta împotriva abuzurilor
- Toate istoriile importante ale umanității au în centrul lor fie un conflict, fie o călătorie. Oponenții noștri aleg conflictul, eu vă propun călătoria, care are ca destinație o Românie puternică
- 1. PSD face o politică pentru oameni, nu împotriva oponenților – asta trebuie să explice fiecare lider. Cetățenii nu vor politicieni care se luptă între ei, ci oameni politici care le apără viitorul
- 2. Suntem cel mai pro-european partid din Romania
- Democrația internă nu se negociază. Trebuie să fim ghidați de dialog și transparență. Intoleranța de orice fel descalifică politicienii. Maturitatea ne obligă să nu intrăm în această capcană
- Nu mai facem politică din limuzină sau aeroport
- Lucrăm pentru o societate în care nimeni nu e lăsat în urmă, asta e social-democrație
- Vrem o Românie care contează, nu suntem o țară de mâna a doua sau una neputincioasă în relația cu partenerii noștri europeni
- Ne dorim o Europă socială, deschisă
- Programul politic pe care-l propun se numește ”România la puterea 10”
11.53 – Vorbește Călin Popescu Tăriceanu:
- Prieteni, am trecut împreună prin toate, nu ne-au îmbătat nici victoriile, nu ne-au doborât nici înfrângerile
- Nu ne-am luptat doar cu opoziția, ci și cu structuri oculte
- Serviciile secrete patroneaza ONG-uri Rezist
- In spatele acestei perdele de zgomote sunt scosi din palarie inși de mucava impuși drept salvatori ai nației
- Toni Greblă și Cristian David au fost achitați după ce au fost târâți în mizerie
- Augustin Zegrean a declarat halucinant că Toni Greblă a fost executat de DNA pentru că sistemul a vrut să arate CCR că nu e de capul ei
- Presa trebuie eliberată de influențele subterane, trebuie să dispară culoarele din justiție
- Unii procurori afectează profesia prin metodele folosite. Avem datoria să scoatem din justiție cuvântul ”paradeală”
- Mă întrebam dacă nu cumva motivul înfrângerii în fața Germaniei a fost complexul de inferioritate. Trebuie să învățăm să ne dezbărăm de acest complex. România a fost de la înființarea sa o țară europeană
- Vă chem să trimitem la Cotroceni un președinte al tuturor românilor, sensibil la nevoile celor mulți, defavorizați de soartă, nu un președinte al unor găști
- Sunt vremuri complicate la frontierele noastre, trebuie să fim uniți ca să trecem de ele
- Nu ne mai permitem un om care sacrifică tot doar pentru realegere. E timpul pentur un președinte care să ne unească, nu să ne dezbine
- Sunt azi în fața dvs pentru a vă propune un pact de stabilitate economică a Românie, un acord bazat pe o coaliție care să guverneze România până în 2024
- Vreau ca acest acord să ducă la Cotroceni un președinte echilibrat, dedicat țării noastre, dedicat realizării marilor proiecte naționale
11:52 – Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Mihai Fifor, a afirmat că, deşi se simte o tensiune mare, nu va fi o luptă în PSD, ci o competiţie deschisă, menţionând că trebuie lăsate orgoliile la o parte pentru încredere şi solidaritate.
„Congresul PSD e cel mai important eveniment politic al PSD. În acest for se iau deciziile majore care trebuie respectate de PSD. Se simte, într-adevăr, o tensiune mare, ceea ce înseamnă că vom avea o competiţie vie, democratică. Faptul că sunt polemici înseamnă că PSD e un partid viu, deschis. (…) Vă asigur că nu va fi o luptă astăzi, ci va fi o competiţie deschisă, onestă, o competiţie în care toţi candidaţii vor pleca de la aceleaşi şanse. Indiferent cine va câştiga şi cine va pierde vor fi cu toţii echipa PSD”, a afirmat Fifor.
El a spus că PSD este singurul din România care a propus un program tuturor cetăţenilor români.
„Este foarte important ca acesta să fie momentul în care să lăsăm tensiunile pentru dezbateri, iar dezbaterile să ducă la idei. Trebuie să lăsăm orgoliile la o parte şi să arătăm încredere, solidaritate, încredere pentru România şi pentru români. Este un mare interes pentru competiţie, dar trebuie să nu scăpăm din vedere că la acest congres vor fi şi alte momente importante pentru partidul nostru şi pentru cetăţenii României”, a afirmat Fifor.
11:50 – Congresul extraordinar al PSD a aprobat, cu unanimitate de voturi, modificarea statutului partidului: preşedintele partidului este ales de congres, potrivit legii, congresul desemnează candidatul susţinut de PSD la funcţia de preşedinte al României, preşedintele PSD este ales sau revocat, prin vot secret, de către congresul PSD.
11.45 – Șeful comisiei de validare anunță că la congres participă ”3961 de delegați care reprezintă toate categoriile socio-profesionale”
11:40 – Liderul PSD Tulcea, Horia Teodorescu, a anunțat candidatura lui Eugen Teodorovici pentru funcția de președinte executiv. Sala a aprobat în unanimitate
11:33 – Mihai Fifor îi anunță pe invitați: Tăriceanu, Pop (PER) și Aurelian Pavelescu (PNȚCD). Aplauze puternice pentru PNȚCD
11:30 – Moment artistic cu un copil îmbrăcat în costum popular care a cântat imnul României și un cântec de jale numit ”Nu plânge Românie”. Aplauze prelungite dupa imn
11:25 – Viorica Dăncilă a urcat pe scenă pe aceeași melodie. Sala urmărește cu curiozitate scena, dar nu există aplauze sau emoție
11:20 – Intră în sală candidații pe melodia ”Stand Up for the Champions” a britanicilor de la Right Said Fred. Atmosferă de concert rock cu proiecții video, muzică la maximum și scenografie ca la carte. Nici o vibrație din partea sălii pline
11:05 – Primarul Sectorului 5, Daniel Florea, candidat pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, a declarat că dezbaterile de la Congres îi vor aduce în funcţii pe cei mai buni, iar partidul „nu trebuie să se reinventeze, ci să se regăsească”.
„Din punctul meu de vedere, oricare dintre colegii care va fi ales este bun pentru funcţia respectivă. Sunt foarte convins că aceste dezbateri vor aduce în funcţii cei mai buni dintre noi în acest moment pentru partid”, a spus Daniel Florea.
El a adăugat că PSD trebuie să dea dovadă de unitate.
„Nu contează câţi candidaţi sunt, contează ceea ce va reieşi din dezbateri şi din discuţii. După părerea mea, cu cât mai mulţi, cu atât mai bine. Cred însă că trebuie neapărat să dăm dovadă de unitate şi să arătăm că partidul nostru nu trebuie să se reinventeze, partidul nostru trebuie să se regăsească. Acesta este crezul meu şi îl demonstrez în fiecare zi alături de organizaţia pe care o reprezint şi care este cea mai puternică din Bucureşti, că şi proeuropenismul, şi justiţia independentă reală, şi drepturile şi libertăţile oamenilor trebuie apărate zi de zi de către un partid care această menire o are”, a menţionat Florea.
11:00 – La congresul PSD participă, în calitate de invitat, și președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu
10:55 – Marius Dunca, președintele PSD Brașov: „Până nu vedem delegaţii că pleacă de la congres şi clar care este rezultatul, pot apărea surprize. Pot să mai apară, poate, candidaţi, pentru că statutul nu te împiedică să candidezi în timpul congresului. A existat o procedură, trebuiau depuse dosarele, validate în Comitetul Executiv, dar, întotdeauna se poate. Ne putem aştepta la surprize. Cum şi azi noapte Eugen (Teodorovici – n.r.) s-a retras şi a revenit (…) pentru a candida la funcţia de preşedinte executiv. Înseamnă că are susţinere dacă a revenit şi colegii mei şi-au dorit” (detalii aici).
10:48 – Codrin Ștefănescu a declarat că el crede că vor fi surprize la congresul de azi. ”Cred că vor fi surprize la acest congres. Fiecare delegat va vota aşa cum îl îndeamnă conştiinţa (…). Sper ca astăzi toată lumea să aibă curaj”, a declarat Ștefănescu, candidat la funcția de secretar general al partidului, de unde a fost demis de Viorica Dăncilă imediat după încarcerarea lui Liviu Dragnea. ”Nu uităm de colegii noștri aflați la ananghie. Trebuie să luptăm pentru cei care au căzut la datorie”, a mai spus, cu subînțeles, Ștefănescu.
10:35 – Marcel Ciolacu întrebat de jurnalişti dacă cei care candidează sunt cei mai buni candidaţi ai PSD: „Nu, sunt cei care au dorit să candideze, în primul rând. Sunt toţi foarte buni”.
10:30 – Liviu Pleșoianu, candidat la șefia PSD, a lansat un atac la adresa Vioricăi Dăncilă la sosirea la congres. ”PSD și-a pierdut independeța. E dependent de tot felul de sfetnici pe care îi are Viorica Dăncilă”, a spus el (detalii aici).
10:24 – Ecaterina Andronescu, unul dintre contracandidații Vioricăi Dăncilă la președinția PSD, a declarat la sosirea la Congres că șefa guvernului este favorizată de votul într-un singur tur. ”Ne batem până la capăt”, a spus Andronescu.
10:15 – Viorica Dăncilă a ajuns, împreună cu Mihai Fifor și Eugen Teodorovici, la Sala Palatului, acolo unde are loc congresul extraordinar al PSD. Ea a spus că, dacă va fi aleasă în fruntea partidului, va fi un om echilibrat și ferm. ”Cred că nu numai un om este important, ci este importantă echipa. trebuie să dăm dovadă de democrație în partid și deciziile să nu fie luate în grupuri restrânse, ci în forurile statutare.
10:05 – Televiziunile de știri anunță că Eugen Teodorovici s-ar fi răzgândit și a reintrat în cursa pentru funcția de președinte executiv al PSD. El anunțase vineri, în CEX, că își retrage candidatura
………..
Comitetul Executiv Naţional al PSD a validat vineri candidaturile la funcţiile de conducere ale partidului, a stabilit modul de desfăşurare a congresului şi modificările la statut.
„Am stabilit modul de desfăşurare a congresului, modificările pe care le vom face în statut şi am validat candidaturile pe cele trei funcţii care vor fi votate mâine în cadrul congresului”, a precizat preşedintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă, la finalul CExN.
Dăncilă a spus că pentru funcţia de preşedinte al PSD sunt înscrise patru persoane, iar toate cele patru candidaturi au fost validate de Comitetul Executiv Naţional. Ea a menţionat că pentru funcţia de preşedinte al PSD au mai fost două candidaturi, dar care nu îndeplinesc condiţiile şi nu au fost supuse votului în CExN.
Cei patru candidaţi pentru funcţia de preşedinte al PSD sunt: Viorica Dăncilă, Ecaterina Andronescu, Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu. Candidaturile lui Ilie Rotaru şi Cătălin Stochiţă nu au îndeplinit condiţiile de eligibilitate.
La funcţia de preşedinte executiv s-au înscris iniţial patru social-democraţi. Vineri, Eugen Teodorovici şi-a retras candidatura, în cursă rămânând Daniel Suciu, Daniel Florea şi Sorin Bota.
Pentru funcţia de secretar general au rămas în competiţie Mihai Fifor, Codrin Ştefănescu, Gabriel Petrea, Rodica Nassar şi Felix Stroe, după ce Marius Dunca s-a retras.
Potrivit Vioricăi Dăncilă, la congres vor fi alegeri într-un singur tur.
Congresul extraordinar al PSD are loc la Sala Palatului şi începe la ora 11,00.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
69 comentarii