G4Media.ro

Viorica Dăncilă îi cere președintelui Iohannis să își asume ”decizia neconstituțională” de…

Romanian Prime Minister Viorica Dancila addresses European Parliament members at the main chamber of the European Parliament in Strasbourg, eastern France, Tuesday, July 16, 2019. (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Viorica Dăncilă îi cere președintelui Iohannis să își asume ”decizia neconstituțională” de la referendum. Șefa PSD nu împărtășește opinia lui Tăriceanu, care i-a cerut demisia lui Klaus Iohannis

Președinta PSD, Viorica Dăncilă, a declarat vineri la Bistrița Năsăud că președintele Klaus Iohannis trebuie să își asume și să plătească politic pentru convocarea referendumului pe justiție din 26 mai, după ce Curtea Constituțională a decis că nu se pot interzice prin legea fundamentală amnistierea și grațierea infractorilor condamnați pentru corupție.

”Este clar că președintele Iohannis trebuie să își asume această decizie (de a întreba la referendum dacă românii sunt de acord cu interzicerea grațierii faptelor de corupție – n. red.), care nu este constituțională. Așa cum fiecare dintre noi plătim pentruu deciziile pe care le luăm, cred că și președintele Iohannis va plăti politic pentru această decizie. De fiecare dată s-a arătat cu degetul spre PSD, dacă noi luam o decizie neconstituțională, toată lumea ne trăgea la răspundere. Președintele Iohannis trebuie să își asume”, a declarat Viorica Dăncilă într-o conferință de presă la Bistrița Năsăud.

Întrebată dacă împărtășește opinia lui Călin Popescu Tăriceanu, care i-a cerut președintelui Klaus Iohannis demisia după decizia CCR, Dăncilă a răspuns: ”Nu comentez acest lucru, nu vreau să vorbesc despre acest lucru. Președintele României a greșit când a venit cu această propunere care s-a dovedit a fi neconstituțională”.

Curtea Constituțională a respins joi ambele inițiative legislative de revizuire a Constituției depuse de putere și de opoziție în urma referendumului din 26 mai.

Judecătorii au decis cu unanimitate de voturi că propunerea referitoare la interdicția amnistierii sau grațierii corupților încalcă limitele revizuirii Constituției, au explicat sursele citate.

Potrivit acestora, ”exceptarea infracțiunilor de corupție de la grațiere sau amnistie este neconstituțională”.

”Nu poți separa un grup de infracțiuni prin Constituție. O poți face prin lege, dar nu prin Constituție pentru că se încalcă limitele revizuirii, se încalcă principiul egalității în drepturi”, au declarat surse participante la dezbateri pentru G4Media.ro.

Citește și:

CCR a respins inițiativele de revizuire a Constituției: Interzicerea amnistiei sau grațierii pentru fapte de corupție încalcă limitele revizuirii / Inițiativele fuseseră depuse în urma referendumului din 26 mai inițiat de președintele Klaus Iohannis

Reacția opoziției la respingerea de către CCR a inițiativei de revizuire a Constituției / PNL: Decizia pare a fi în favoarea infractorilor / USR: Decizia vine în flagrantă contradicție cu voința românilor

De ce nu se pot interzice amnistia și grațierea corupților prin Constituție – explicațiile CCR: ”Ar fi o suprimare a demnităţii umane şi a principiului egalităţii”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

33 comentarii

  1. care e tovarasi problema ?

    ca poporul nu vrea ca infractorii sa scape nepedepsiti ?

    ce sa-si asume ? ca ne-a intrebat ce vrem ?

    blosevici nenorociti ce sunteti. vresti sa furati si sa scapati nepedepsiti.

    • Cam doua probleme ar fi aici, nu una: Referendum-ul din 26 mai a avut o motivație populistă: să ajute PNL să obțină cât mai multe voturi în România pentru PPE la europarlamentare și pentru Klaus Johannis la alegerile prezidențiale din acest an. Pe Johannis îl doare’n pula de lupta împotriva corupției, statul de drept și independența justiției. Pe el îl interesează să mai câștige un mandat la Cotroceni pentru încă 5 ani de vacanță pe banii statului.

      A doua problema ar suna cam în felul următor: cam în ce țară din lumea asta ar avea prevăzută în Constituție așa ceva? Eu pur și simplu nu știu nici o altă țară care să aibe prevazute articolele respective în legea fundamentala. Articolele menționate în referendumul de la 26 mai țin mai degrabă de Codul Penal decât de Constituție.

    • Referendumul din 26 mai a fost sa aflam daca suntem o natie de hoti sau nu.

      Iar raspunsul a fost clar: noi nu suntem hoti, dar PSD sunt hoti si vor ca si noi sa fim hoti, ca sa poata PSD sa scape de consecintele jafului national pe care-l comit de 30 de ani.

    • Referendumul din 26 mai a fost ca să vă ia pe voi de proști. De aia a fost referendum-ul din 26 mai.

    • Nu onorabile Vax (de albine sau sintetica?), referendumul a fost facut ca sa faceti domnia voastra si cei ca domnia voastra plici! De oftica.

    • Referendumul din 26 mai a fost testul cu turnesol care a aratat cati dintre noi sunt de partea hotilor si cati de partea cetatenilor cinstiti.
      Rezultatele sunt cunoscute: 81% au votat „da”, 14% „nu”. A fost ca un balon cu oxigen pentru majoritatea onesta a poporului, care prea multa vreme a avut de indurat jafurile si batjocura gruparii putin numeroase, dar extrem de tupeiste si agresive a coruptilor. Atitudinea electoratului ne-a redat speranta, ne-a indreptatit sa credem ca Romania are totusi un viitor.

      Acum, reactiile institutiilor sunt si ele un fel de test: arata de partea cui sunt acestea cu adevarat.

    • Pentru postacul vax – cred ca o sa ma doara mana de cat am incercat sa expplic pe aici postacilor care este manipularea cu referendumul „neconstitutional”!BAI, VITELOR INCALTATE, REFERENDUMUL NU A FOST PENTRU MODIFICAREA CONSTITUTIEI CI PENTRU CONSULTARE POPULARA IN PROBLEME DE INTERES NATIONAL. AU GRESIT CEI CARE AU FACUT PROIECTUL DE MODIFICARE A CONSTITUTIEI! EXISTA VARIANTE PENTRU INTERZICEREA AMNISTIEI, NU PRIN MODIFICAREA CONSTITUTIEI! Dar, na, cred ca „vorbesc” la pereti. Consultarea prin referendum e una, modificarea Constitutiei e alta (modificare care se face si asta tot prin referendum). Si luati de aici poate intelegeti pana la urma:
      „Conform legii (3/2000) „Referendumul național constituie forma și mijlocul de consultare directă și de exprimare a voinței suverane a poporului român cu privire la:
      REVIZUITREA CONSTITUTIEI;
      demiterea Președintelui României;
      PROBLEME DE INTERES NATIONAL.”[2]
      Diferența între cele două tipuri de referendum a apărut după referendumul din 2009, după care demiterea Președintelui României sau revizuirea Constituției reprezintă un referendum decizional, în timp ce probleme de interes național reprezintă un referendum consultativ.[3]”

    • Din moment ce se poate impune, printr-o lege, interdictia amnistierii si/sau gratierii celor condamnati pentru fapte de coruptie, asa cum scrie in articol, inseamna ca nu este anticonstitutional sa interzici scaparea coruptilor.
      Avocatii penalilor, recte gashca lui valer dorneanu, nu vrea sa recunoasca faptul ca interlopii penali din guvernul si parlamentul mioritic au vrut exact asta, adica sa-si scape liderii de bratul justitiei, prin emiterea de OUG si/sau legi pentru dezincriminarea exact a acelor infractiuni pentru care liderii lor erau judecati si condamnati.
      Bine zicea cineva va ccr-ul lui valer a devenit cea mai „tare” casa de avocatura a penalilor din psd &alde, fiindca a dat unda verde apucaturilor penalilor de a macelari legile pe baza carora ei erau judecati si condamnati….
      valer simte o bucurie sadica sa respinga la prima sedinta de analiza a plangerilor opozitiei si Presedintelui, dar amana cu lunile sa se pronunte pe subiecte care se refera la articolele de lege care ii afecteaza pe mafiotii lui colegi…
      O tot lalaie cu decizia, in speranta ca „poate se plictiseste lumea si n-o mai intereseaza…”, asa fiind cazul cu completurile de 3 judecatori, sau chestia din 2017 cand chiorul ciorbea a incercat sa-i faca partie lui livache spre palatul victoria, desi legea 90/2001 ii interzicea, pentru care lui valer i-au trebuit 4 luni de zile de „studiat” ……
      Ar trebui introdusa in constitutie si binenteles si in legea de infiintare si functionare a ccr ca nu pot fi numiti judecatori ai CC, cei care au fost membri de partid, cu atat mai mult cu cat sunt numiti membri marcanti ai acestor partide(care au detinut functii importante in parlament din partea partidelor). Ce fel de impartialitate pot sa ofere indivizi care azi sunt membrii unui partid, maine demisioneaza din partid, iar poimaine sunt numiti la ccr?
      Toti judecatorii ccr numiti de parlament, cand la putere era psd, au fost in aceasta situatie: azi membri de partid, maine judecatori ccr. Javrele pesediste care isi schimba parul, dar nu si naravul, nu asigura functionarea democratica a institutiilor si statului, in ansamblu….

  2. Interesant cum atat Tariceanu cat si Dancila nu au vorbit de toate modificarile prin OUG care au fost considerate necostitutionale (si totusi le-au votat si au trecut).
    Oricum, referendumul nu era pentru aceasta cauza, ci pentru interes public. Cu siguranta doua intrebari cu subiecte complexe nu putea fii explicate in cateva randuri.
    Precum s-a tot spus in presa de catre diversi specialisti juridici, se poate rezolva prin legi.

  3. Poporul a fost consultat!
    Si inainte de asta a fost consultat Parlamentul & CCR.
    Si daca ar fi cum zice pzdalde totusi sfidati 9 milioane de cetățeni.
    Care au spus stop

    • Să ști că și în Marea Britanie a fost consultat poporul acum 3 ani. Și treaba asta a dus la tot haosul politic pe care îl vedem astăzi în UK în legătură cu Brexit-ul. 🙂

  4. vasilico tu ce-ti asumi ? cand a fost sa dati cu subsemnatul pe bugetul constituit pe minciuni v-ati ascuns sub masa, nenorocitilor. tot infractori…

  5. PSD, tot gunoaie.

  6. legea cu pensiile speciale pentru premari n-a fost neocnstitutilionala.
    cand a fost s ava umpleti buzunarele v-ati sters la fund cu constituitia si v-ati dat ordonanta.

    sa crapati ma nenorocitilor. politic. sa crapati politic.

  7. Io-te bre ce de constituționaliști! Ieri mos Tari, azi tzatza Dancila. Li se pare ca-s destepti sau ceva.

    • Nu, dar orice bovina are dreptul la libera exprimare. Si vaca pe pasune are acest drept, si vaca de la conducerea tarii are aceleasi drepturi.
      Sa lasam orătăniile in pace, noi ne vedem in continuare de ale noastre. Maine e noua zi, vom uita tot ce a „declarat” țața Veo azi.

  8. Duamna veo incearca sa fure startul ( campaniei pt prezidentiale) si-o face prost, ca de obicei . Creaza doar imaginea unui chihuahua care latra nevricos, sarind de zor la gatul unui saint bernard …

  9. Nu este nicio decizie neconstitutionala, alta decat cea a CCR. Poporul este suveran si isi exercita puterea prin referendum-uri. Ceea ce a decis poporul prin referendum este oblogatoriu si nimeni nu trebuie sa isi bata joc de puterea poporului, asa cum s-a intamplat cu referendum-ul din 2009! Iar acum se repeta situatia.

  10. Dar voi va asumati scorul ala de kkt? Va asumati ca va injuram pe unde va prindem? Va asumati ca nu va primeste nimeni in afara tarii? A prins tupeu proasta satului. Hoti nenorociti. Ue psd!!!!

  11. Kkciosilor, poporul a fost consultat și a spus că nu e de acord să dați amnistie și grațiere pt corupți, ați înțeles??? Nu e de acord cu ceea ce ați încercat prin OUG13 ( poporul a spus asta și prin protestele masive, cât și prin votul de la referendum), nu e de acord cu ce faceți de doi ani jumatate! Poporul munende acord cu ce faceți,ai înțele Asa că, mars la coteț , nesimțițito!
    Ete cine s-a găsit să spună asta, una care ne minte în față de atâta timp cu bunăstarea care ne iese pe nas, deși noi plătim mult mai scump viața în România, fără să beneficiem toți de măririle nesitite ale unora dintre „bugetarii de lux” – care au băgat fara simț mana un bugetul statului!
    La cate legi neconstituționale a dat pesedu’, trebuia de mult timp sa renunțe la guvernare și să declanșeze alegeri anticipate!
    Tanti veoriko, ce se mai aude , bre, cu spitalele și autostrăzile alea, mai aveți un an și vi se termina mandatul in care ați promis marea cu sarea…ce zici, tuto, de asta, recunoști că nu ești în stare de nimic și îți dai demisia??? Dar de ce se întâmplă în învățământ sistemul medical ce ai de spus, tuto? Te freacă grija că li se încalcă borfașilor drepturile, dar ale noastre unde sunt???
    Ai dreptate că toți plătesc politic, voi o știți cel mai bine, ați ajuns de locul trei ( da, noroc că ați împiedicat diaspora sa voteze și ați furat destul de multe voturi ori ați împins asistații să vă voteze), ai uitat??? La scorul primit trebuia să îți dai demisia de onoare, dar voi nu aveți onoare!

  12. Daca poporul Roman a decis ceva, datoria CCR este sa linga in cur tot poporul Roman.
    Inteles jigodi de la CCR.

  13. CCR a devenit ruleta ruseasca.

  14. Nu stiu cum sa imi exprim parerea cat mai delicat : Constitutia trebuie sa reflecte binele suprem al cetateanului. Ori prin votul de la referendum, atat primul cu 300 cat si asta din 26 Mai, EU si cea mai mare parte a poporului am votat DA. Iar tu, ccr-ule, trbuie sa faci in asa fel incat sa devina constitutional, chiar si prin ai obliga pe pe jegosii aia de parlamentari majoritari sa munceasca ( legifereze). Si asta cu un termen de maxim 30 zile. Ideea este ca voi ar trebui sa modificati in constitutie inclusiv ca orice referendum, sa fie transpus in lege in termen de maxim 30 zile de la validare. Muistilor. Aaa, si MUIE PSD-ALDE-UDMR-PMP-PRU-PPU. Si reprentantilor minoritatilor in parlament.

    • Și noi tot MUIE îți dăm. Pentru că într-o democrație autentică nu se legiferează prin referendumuri, ci prin Parlament. Acolo trebuie făcută legislația oricărei țări democratice din lumea asta, nu prin referendumuri. Acestea din urmă au în marea lor majoritate un caracter populist. Sunt folosite de către cei care le inițiază să-și atingă obiectivele politice. Avem un exemplu foarte bun în legătură cu acest aspect în Marea Britanie. Referendumul pentru ieșirea din UE. Au chemat boborul să voteze și acum nu mai știu pe unde să scoate cămașa. Haos total! Se pare că nu avem capacitatea sau nu vrem să învățăm din greșelile altora. 🙂

    • Vax.. du-te si cauta-te la cap… Parlamentul este DOAR o adunare de reprezentanti… Nu e mama institutiilor… Nu s-a creat din neant din figuri mesianice. Parlamentul, in orice democratie, e OBLIGAT sa gaseasca solutii pentru aplicarea rezultatelor Referendumului. Fmm psd poate tergiversa daca vrea dar nu poate refuza. Pe intelesul tau REFERENDUMUL bate PARLAMENTUL. Oriunde si oricand. Punct.

    • @VAX – din ce categorie faci parte : ghiocel sau capra?

    • @Matrafoxat: Dacă pentru tine „Parlamentul este doar o adunătură de reprezentanți”, e clar atunci cam ce-ai înțeles tu din democrație. Nu cred că are rost să-mi mai bat capul cu tine. 🙂

  15. O slugă de hoți nu poate cere nimic. Locul ei este alaturi de cel pe care l-a slujit, distrugând Justitia in RO si facând RO de râsul Europei.

  16. Tarziu, prea tarziu. Cred ca Tariceanu si-a dat deja seama de a scris cu spume la gura pe Facebook. E perfect, nu avem nevoie sa modificam constitutia. Doamna Prima Ministra bagati un OUG acolo prin care sa nu mai se gratieze coruptii. Trebuie sa bagati acum daca oamenii si-au exprimat dorinta si dorinta nu se poate transpune in constitutie (votat de CCR in unanimitate,*hint *hint, parca acum sunt si ceva judecatori din partea presedintelui).

    Oricum OUG-urile astea le dati oricum fara numa, ce mai conteaza unul in plus. Daca nu dati e nasol(poporul), daca dati e iar nasol(baronii).

    Sa fim seriosi acum presedintele nu s-a dovedit a fi un amator pana acum si sunt sigur ca nu si-a angajat in staff rude sau soferi? Sa fie respinsa de CCR si in felul asta nu mai e nevoie sa se ajunga la referendumul din toamna. Cu OUG e mai rapid si daca nu prin OUG atunci prin Parlament poate.

  17. „Așa cum fiecare dintre noi plătim pentru deciziile pe care le luăm…” Spuse dna 0 barat.

  18. Ce circ de prost gust… Singura greseala a fost facuta de cei de la PNL … Care au bagat in amnistia in propunerea de modificare a Constitutiei…. Tudorel and co au sesizat problema rapid si au venit si ei cu o propunere asemanatoare stiind exact ca va pica la CCR, si poate pe buna dreptate… Scopul a fost obtinerea unei imagini de PSD pus pe reformare interna, sustinand „ptiu drace” si initiativa fara penali… Speculatie f. Bine analizata. DAR intrebarea nu este „Vreti sa modificam Constitutia astfel incat sa nu mai existe amnistie si gratieren pe coruptie?” Ci doar „Vreti sa sa nu mai existe amnistie si gratiere pe coruptie?” . Asta e intrebarea la care s-a raspuns … Si care nu e neconstitutionala si pe care TOATE institutiile trebuie sa o puna in practica. In cazul asta p(sd)arlamentul trebuie sa dea Lege .. nu sa modifice Constitutia….. Dar nu ai sa vezi… Speculeaza greseala PNL USR si se joaca cu fumul in ochii pulimii… Dar pulimea nu mai e proasta… Iar Partidul Socialist de Devalizare se va duce curand pe faras… Pentru ca sunt niste hoti prosti…. Domane dai romanului mintea de pe urma… Sau de la urna..

    • Nu e nicio greseala,greseala este aceasta cloaca de politruci care cica judeca dupa constitutie! Vezi ca esti in eroare,nu mai induce si pe altii in eroare:initiativa a fost a opozitiei usr-pnl,iar psdul a introdus si el ,la misto,o initiativa special conceputa ca imposibil de acceptat de gruparea kgb a ccr!