G4Media.ro

Viorica Dăncilă, propagandă deschisă pentru China după o serie de intâlniri cu…

Foto: Viorica Dăncilă / Facebook

Viorica Dăncilă, propagandă deschisă pentru China după o serie de intâlniri cu oficiali de la Beijing

Fostul premier Viorica Dăncilă, actual președinte al Partidului NOI, face propagandă deschisă pentru China prin comunciate și postări pe rețelele sociale. Ieșită din circuitul politicii la nivel înalt după ce a pierdut alegerile prezidențiale și șefia PSD în 2019, Dăncilă a avut în ultimele trei luni întâlniri la București și Beijing cu oficiali chinezi și s-a transformat în purtătoarea de mesaj a Chinei.

Dăncilă promovează două linii majore ale propagandei chineze în comunicările sale publice.

1. Inițiativa chineză ”One Belt, One Road”, prin care China vrea să determine țările din Europa să construiască diferite obiective de infrastructură cu fonduri împrumutate din China. Cu excepția Ungariei, majoritatea țărilor europene au renunțat la aceste proiecte pe motiv că sunt dezavantajoase economic și nu servesc decât intereslor Chinei.

Cel mai recent exemplu este Italia. Ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, a declarat că Italia a luat o decizie „nesăbuită şi îngrozitoare” atunci când s-a alăturat Iniţiativei Belt and Road (BRI) a Chinei în urmă cu patru ani, deoarece s-a dovedit că în loc să stimuleze exporturile, a triplat de fapt importurile. Acum, noul guvern de dreapta al Giorgiei Meloni analizează cum să iasă din acest acord numit şi Noul Drum al Mătăsii.

În schimb, Dăncilă militează puternic pentru acest obiectiv și a scris la 30 iunie că ”situându-se geografic la poarta de intrare în Europa, România este deschisă Proiectului ”One Belt, One Road”, proiect care urmărește să îmbunătățească schimburile economice, politice și sociale dintre o serie de țări ale lumii, prin dezvoltarea infrastructurii de transport care ar urma să interconecteze zeci de țări de-a lungul rutelor comerciale, cunoscute sub numele Drumul Mătăsii”.

2. Linia de propagandă potrivit căreia China e singura putere care poate media între Rusia și Ucraina. China a încercat să se poziționeze drept lider de inițiativă în acest dosar, dar imaginea ei de presupus arbitru s-a prăbușit după ce a devenit clar că Beijingul îl sprijină pe Valdimir Putin.

Cu toate acestea, Dăncilă promovează deschis ideea că doar China poate demara negocieri de pace.

”Ucraina este doar un pion pe tabla de joc, care poate deveni oricând „momentul Sarajevo” pentru a transforma războiul, într-unul de factură mondială. Nici pericolul unui război nuclear nu este de neglijat. Ce fac guvernele lumii sub această amenințare?! Mai nimic… acuză doar pe una sau pe alta dintre părți, fără să caute modalități pentru dezamorsarea conflictului. Singura voce articulată, care a oferit soluții concrete de la care se poate pleca într-o negociere, a fost vocea Chinei care a făcut public un plan de pace în Ucraina într-un document cu 12 puncte: ”Dialog pentru soluții pașnice și fără arme nucleare”, a scris Dăncilă la 19 iunie.

Context. În mandatul său de premier (2018-2019), Viorica Dăncilă a susținut legături strânse cu China. Unul dintre oamenii săi de încredere este Ștefan ”Ică” Voinea. Fostul lider al Uniunii Tineretului Comunist (UTC), mâna dreaptă a lui Nicu Ceaușescu, Ică Voinea ajunsese să aibă o influență majoră asupra deciziilor guvernamentale în mandatul de premier al lui Dăncilă.

El a încercat în mod repetat să încheie diferite contracte sau acorduri economice cu companii chinezești.

Postările lui Dăncilă legate de China:

30 iunie:

Săptămâna aceasta, Partidul NOI – NAȚIUNE OAMENI ÎMPREUNĂ, pe care îl reprezint, a avut deosebita onoare și bucurie de a primi, la sediul său din București, o delegație oficială din partea Republicii Populare Chineze.
Întâlnirea a prilejuit reiterarea bunelor relații, dezvoltate în timp, între statele noastre, relații care denotă o prietenie sinceră și trainică.
Alături de aspectele legate de dezvoltarea economică și de pârghiile care pot accentua schimburile reciproce între cele două țări, spre avantajul reciproc, a fost alocată o atenție deosebită și subiectului referitor la PACE, în general și în mod deosebit referitor la pacea în regiune.
Partidul NATIUNE OAMENI ÎMPREUNĂ împărtășește cu convingere valorile păcii și armoniei în lume și s-a dovedit a fi un activ promotor al acestei valori universale, pe care o consideră absolut necesară dezvoltării și evoluției omenirii.
Situându-se geografic la ”poarta de intrare” în Europa, România este deschisă Proiectului ”One Belt, One Road”, proiect care urmărește să îmbunătățească schimburile economice, politice și sociale dintre o serie de țări ale lumii, prin dezvoltarea infrastructurii de transport care ar urma să interconecteze zeci de țări de-a lungul rutelor comerciale, cunoscute sub numele Drumul Mătăsii.
De o atenție deosebită s-au bucurat și temele privind abordarea la un nivel superior a relațiilor culturale, universitare și academice dintre România și China.
În climatul extrem de călduros și de apropiat în care s-a desfășurat întâlnirea, a plutit parcă în eter ideea filosofului indian Rabindranath Tagore ”Profunzimea prieteniei nu depinde de distanță” .

28 iunie:
Adresez gânduri de adâncă mulțumire Excelenței Sale, dl HAN CHUNLIN, Ambasadorul Chinei în România, atât în numele meu, cât și în numele Partidului NOI – NAȚIUNE OAMENI ÎMPREUNĂ, pentru invitația de a participa la o seară culturală însoțită de o ceremonie a ceaiului, la sediul Ambasadei Republicii Populare Chineze în România.
A fost o seară magnifică, ce ne-a apropiat și mai mult de gazdele noastre, extrem de calde și de prietenoase, proiectându-ne pe toți într-o atmosferă fascinantă, parte din cultura milenară a Chinei.
În aroma ceaiului pregătit la rang de artă, cu desăvârșirea reprezentațiilor de Kung-fu, muzică, pictură și caligrafie, am luat contact, în mică parte, cu dimensiunea uimitoare a culturii poporului chinez și am înțeles, încă și mai profund, cugetarea textelor chinezești Zhuangzi: ”Încearcă să pătrunzi în simplitate. Urmează natura lucrurilor și renunță la orice impuls personal și astfel lumea va fi armonioasă”.
”Armonie” a fost cuvântul serii, iar NOI toți am vibrat la energia lui.

26 iunie:
Aș dori să mulțumesc Excelenței Sale, dl Han Chunlin, ambasadorul Chinei în România, pentru invitația de a participa la evenimentul “Classical Chinese Dance” organizat sub egida Ambasadei Republicii Populare Chineze în România, în Aula Universității Politehnice din București.
A fost o seară magnifică, în care toți cei prezenți am fost încântați de farmecul dansului clasic chinez, într-o reprezentație de excepție a Academiei de Dans din BEIJING, ce ne-a purtat în lumea femeilor muziciene din palatul dinastiei Han, cu “mâneci lungi și talie subțire, dansând cu viață”, într-o lume inspirată din poveștile dinastiei Qin, în China antică, respectiv ne-a permis parcă să experimentăm prosperitatea și încrederea dinastiei Tang, specifice epocii respective.

19 iunie:

”Să fie pace în lume!” este dorința miliardelor de locuitori ai planetei.
Și totuși, dorința lor rămâne neîmplinită… Poate pentru că minți înfierbântate alimentează focarul războiului?! Inițiind atacurile sau răspunzând acestora, oamenii politici nu înțeleg că PACEA este singura CALE, iar aceasta nu se obține cu arme, fie ele convenționale sau moderne, ci doar cu ”armele diplomației”?
În contextul politic și militar actual, Ucraina este doar un pion pe tabla de joc, care poate deveni oricând „momentul Sarajevo” pentru a transforma războiul, într-unul de factură mondială. Nici pericolul unui război nuclear nu este de neglijat.
Ce fac guvernele lumii sub această amenințare?!
Mai nimic… acuză doar pe una sau pe alta dintre părți, fără să caute modalități pentru dezamorsarea conflictului.
Singura voce articulată, care a oferit soluții concrete de la care se poate pleca într-o negociere, a fost vocea Chinei care a făcut public un plan de pace în Ucraina într-un document cu 12 puncte: ”Dialog pentru soluții pașnice și fără arme nucleare”.
„Toate părțile trebuie să rămână raționale și să dea dovadă de reținere, să evite agravarea tensiunilor și să prevină deteriorarea în continuare a crizei sau chiar scăparea sa sub control”, s-a arătat, totodată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la Beijing.
Preocuparea intensă și continuă a Chinei relativ la această temă ”fierbinte” a zilelor noastre am constatat-o și cu prilejul vizitei pe care am efectuat-o în luna mai a acestui an în China, ocazie cu care am purtat discuții cu oficialitățile din această țară.
Într-o țară cum este România, însă, nu a fost preocupat nimeni, dar absolut nimeni, la nivelul oficialităților, să transmită un mesaj de pace atât către Rusia, cât și către Ucraina? Cel puțin, de dragul unui exercițiu corect din punct de vedere politic.
Nu! N-a fost nimeni care să se situeze de partea unor soluții viabile privind pacea și nu războiul.
Partidul NAȚIUNE OAMENI ÎMPREUNĂ, partidul pe care îl reprezint, a fost singura formațiune politică a cărei voce s-a ridicat în apărarea valorilor PACII. Fie organizând marșuri în marile orașe ale țării, fie expunându-și poziția în această direcție pe rețelele de comunicare sau la posturile de televiziune, NOI am fost singurii care am militat pentru PACE, căci am considerat, așa cum afirma și Jean Monnet, că: „Mai bine să ne războim în jurul unei mese, decât pe un câmp de luptă.”
Să dăm PĂCII o șansă!

18 mai:
Am revenit cu detalii cu privire la vizita extinsă efectuată, în această perioadă, în China.
Am onorat invitația de a participa la cea de-a treia expoziție China – Țările din Europa Centrală și de Est (ECE) și la Târgul Internațional de Bunuri de Larg Consum, evenimente aflate în desfășurare la Ningbo, în provincia Zhejiang.
Potrivit organizatorilor, la cele două evenimente economice programate pe durata a cinci zile (16-20 Mai), au confirmat participarea un număr de 290 de invitați din 12 țări est-europene, cu prezența a aproximativ 3.000 de expozanți și 10.000 de achizitori, fiind așteptați peste 100.000 de vizitatori. Evenimentul din acest an dispune de trei zone special amenajate pe o suprafață totală de 220.000 de metri pătrați: Expoziția produselor din Europa Centrală și de Est, Expoziția Internațională a Produselor de larg consum și Expoziția permanentă a țărilor din Europa Centrală și de Est, fiind o oportunitate extraordinară pentru toate țările reprezentate.
În mesajul pe care l-am transmis, în cadrul deschiderii oficiale a evenimentelor, printre altele, am subliniat aceea că în vremurile pe care le traversăm, asistăm înfiorați la tranziția absolut nefastă de la pace, la război, fiind amenințate valori câștigate cu trudă în istorie de națiunile lumii libere, drept care, România apreciază demersul pe care China l-a făcut atunci când a propus un plan pentru pace, înțelegând că atributul de a valorifica această cale diplomatică este aproape exclusiv al marilor puteri și înțelegând cu toții că națiunile își pot căuta cel mai bine interesele pe timp de pace.
În egală măsură, am ținut să etalez convingerea că a venit vremea să înțelegem că teoriei potrivit căreia politica mare este asigurată de statele mari, îi putem propune o alternativă încă și mai viabilă și anume statele mari, împreună cu state poate nu la fel de mari, pot asigura o politică și mai mare.
Țin să precizez că, pe durata evenimentului, așa cum se poate observa și din imaginile atașate, m-am bucurat de prezența caldă și avizată a fostului ambasador al Chinei la București, 𝐸𝑥𝑐𝑒𝑙𝑒𝑛𝑡̦𝑎 𝑆𝑎 – Doamna Jiang Yu, cu care am avut o colaborare extraordinară în perioada în care am fost premier, un OM pe care îl prețuiesc și un prieten bun, de-ai mei și de-ai României.

16 mai:

Zilele acestea mă aflu la Beijing, un oraș splendid în care revin, de fiecare dată, cu mare plăcere.
Am fost invitată, cu acest prilej, să particip la o serie de dezbateri, dintre care amintesc vizita efectuată la Departamentul de Relații Internaționale, întâlniri B2B cu cele mai importante companii chineze și reprezentanți ai camerei de comerț (CCPIT) din orașul Hangzhou, precum și vizita ce se va desfășura la CEEC Industrial Cooperation Park din orașul Ningbo, context în care voi susține o prelegere.
În cadrul Departamentului de Relații Internaționale, în calitate de președinte al Partidului NAȚIUNE OAMENI ÎMPREUNĂ, am avut onoarea de a avea o întrevedere cu viceministrul chinez de Externe, dl Qian Hongshan.
Contextul a fost deosebit de favorabil unui schimb sincer și aprofundat de opinii, așa încât, am conturat perspectiva clară a unor proiecte comune cu Partidul NOI, am discutat atât despre buna colaborare dintre țările noastre în perioada în care eram premierul României cât și despre sentimentele de prietenie care mă leagă de China, de o lungă perioadă.
De asemenea, am dezbătut subiecte de actualitate relativ la dorința fermă a celor două țări de a contribui la pacea în regiune, precum și cu privire la necesitatea evocată de Partidul NAȚIUNE OAMENI ÎMPREUNĂ în sensul promovării unei cooperări mult mai pragmatice, din perspectivă economică și comercială, între China și România.
Voi încerca să revin cu detalii, pe parcursul desfășurării evenimentelor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Nimeni o Aresteaza pe veve ?

  2. Doar nu v’ati asteptat sa faca propaganda pentru vreo librarie, carte sau scoala? Abia gandeste, abia traverseaza,abia a reusit sa invete sa clipeasca cu ambii ochi in acelasi timp…

  3. Si pe vremea lui Dragnea era anti europeana, desi a mancat bani buni de acolo. Si nici nu prea ia placut scoala.

  4. Tot mai face politică hoașca asta?

  5. Dupa cantinutul si tonul articolelor privind China, in ultimele luni, pare ca a devenit, deja, inamicul Romaniei/NATO/UE, precum Rusia. Chiar asa?

    • …continutul..

  6. „Geniala” lu’ Dragnea a preluat discursul lui Viktoras de Orbanistan(la ordinul Moskovei).Macar Viktoras a facut cateva zeci de milioane parandarat de la chinezi cand a cumparat vaccinuri chinezesti la pret triplu decat al celor americane,dar tuta…latra sa se afle in treaba.

  7. Dacă o păstrează, China va avea prima blondă autentică din istorie :))))

  8. …cred că se întreabă tuta : china asta e mai departe de Dridu ?