G4Media.ro

Controversa votului de încredere pentru guvernul fără ALDE: Viorica Dăncilă se contrazice…

Controversa votului de încredere pentru guvernul fără ALDE: Viorica Dăncilă se contrazice singură și spune că termenul de 45 de zile este doar pentru interimatul unui ministru

Viorica Dăncilă a respins miercuri, într-un interviu la Antena 3, ideea că guvernul va fi demis dacă nu se prezintă pentru vot în Parlament în 45 de zile după ieșirea ALDE de la guvernare și schimbarea compoziției politice a executivului. Dăncilă și-a contrazis propriile afirmații făcute în 31 august, la Mamaia, și a respins vehement scenariul conform căruia Guvernul nu mai este valid, iar președintele poate propune un alt premier.

Ce a spus Dăncilă azi, 9 octombrie: Nu există așa ceva. 45 de zile înseamnă interimatul pentru un ministru. Primul ministru nu poate să fie înlăturat decât dacă își dă demisia sau prin moțiune de cenzură. Nu există așa ceva. Probabil știind că moțiunea nu va trece caută alternative pentru a face un nou atac la adresa Guvernului (…) Acest lucru arată dorința președintelui și a celor care nu pot să dărâme Guvernul prin moțiunea de cenzură totuși să plece acest guvern de la guvernare și să avem ”guvernul meu” condus de domnul Klaus Iohannis”.

Ce a spus Dăncilă în 31 august: „Avem 45 de zile pentru a merge în Parlament, nu ne grăbim. Vedem ce hotărâri vom lua în perioada imediat următoare”, spunea Dăncilă în 31 august, la Mamaia (Sursa).

Context: 

Pierderea guvernării chiar și în ipoteza eșecului moțiunii de cenzură este un scenariu de lucru discutat intens în interiorul PSD în aceste zile, au declarat miercuri pentru G4Media.ro surse din partid. E vorba despre posibilitatea ca președintele Iohannis să numească un nou premier și să constate că guvernul e demis pentru că nu a venit în Parlament în termen de 45 de zile pentru votul de aprobare cerut de Constituție în cazul ieșirii ALDE din coaliția de guvernare.

Mai precis, Articolul 85, alineatul 3 din Constituție prevede că ”Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul 2 (numirea unor noi miniștri – n.red.) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru”.

Este exact situația creată după ieșirea ALDE de la guvernare din 26 august, formalizată în 30 august prin semnarea de către președintele Klaus Iohannis a decretelor de revocare a celor trei miniștri ALDE.

Deși Constituția nu prevede în mod clar un termen pentru venirea guvernului în fața Parlamentului pentru votul de aprobare a noii componențe, în Legea supremă există termenul de 45 de zile specificat ca perioadă maximă de interimat ministerial. Mai mult: însăși Viorica Dăncilă a spus clar că are la dispoziție 45 de zile pentru a veni în fața Parlamentului.

Problema e că termenul de 45 de zile, admis chiar de premierul Dăncilă, curge din 26 august și expiră vineri, 11 octombrie, așa cum o definește chiar Curtea Constituțională în motivarea unei decizii de săptămâna trecută: ”Curtea constată că, începând cu data de 26 august 2019,Președintele României nu mai putea exercita atribuția prevăzută de art.85 alin.(2) din Constituție, de numire a membrilor Guvernului, fără ca, în contextul unor evenimente ce au determinat modificarea coaliției politice ce a asigurat, până în prezent, guvernarea, să existe acordul prealabil al Parlamentului, exprimat în conformitate cu dispozițiile art.85 alin.(3) din Constituție”.

Până vineri, guvernul Dăncilă nu mai are timp să vină în fața Parlamentului pentru votul de aprobare cerut de Constituție: joi e moțiunea de cenzură, vineri nu sunt ședințe de plen și, chiar dacă ar fi convocate, PSD ar avea o mare problemă cu cvorumul și majoritatea, după cum o arată aritmetica parlamentară.

Or, dacă președintele va numi luni un nou premier, se deschide un front de confruntare la CCR, care va fi chemată în mod evident de guvern să arbitreze disputa.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Asta nu pleaca până nu se stinge lumina

    • @Cloudfare
      Dar, tu ştii cum şi-a exprimat opinia despre Viorica Vaβilica, un fost mare mahăr de la Curea Constituţională ? A numit-o „femeia asta amărâtă”. Şi, după ce a scăpat păsărica asta mare cât struţul, şi-a dat seama că s-a scăpat pe el, spunând că nu-i plânge de milă. Despre ce soartă vorbea fostul mare mahăr de la CCR? Vorbea despre faptul că, cu nici 24 de ore mai înainte, „femeia asta amărâtă” şantajase cu dosare penale parlamentarii care intenţionau să voteze în Parlament moţiunea de cenzură. Deci, noi vorbim acum despre „Vaβilica asta amărâtă”, sau despre cine vorbim? Nu, nu vorbim despre şantajista asta amărâtă, ci vorbim despre opinentul fost mare mahăr de la CCR. Vorbim, pentru cine şi-a făcut iluzia că licheaua FSN-istă s-a spălat de păcate. Nu, stofa FSN-istă rămâne tot lepră, până intră-n pământ.

  2. Atentie la cursul valutar maine.
    Cumpărați!
    Inainte de vot!

  3. Ajunge la CCR şi CCR sunt slugi PSD, deci…

  4. Pai n-are dreptate Veo?! Ce, guvern inseamna un ministru?! Guvern inseamna „n” ministri + premier! Deci T(timpul, sau termenul pentru guvern) = 45 (n+1) !!!!!!!!

  5. „Se contrazice singura”?
    Dar, ce, Veorica stie vreodata ce debiteaza pe gura?
    Nu cred, analfabeta habar nu are ce spune cand deschide gura!!!