G4Media.ro

Virgil Popescu: 1 iulie este o dată extraordinar de bună pentru a…

Foto: Pexels.com

Virgil Popescu: 1 iulie este o dată extraordinar de bună pentru a liberaliza preţul la gaze naturale/ Scăderea prețului vreau să se regăsească și în factură/ Nu vreau speculații pe piață

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a afirmat, joi seară, că piaţa a fost afectată de apariţia OUG 114 care a mutat profitul de la producători către furnizori, ”o golănie făcută pe faţă de Dragnea şi de PSD”. Popescu a vorbit despre negocierile cu Comisia Europeană care a permis liberalizarea preţului la gaze la 1 iulie 2020, ceea ce este foarte bine, întrucât tarifele europene, din cauza pandemiei, sunt foarte scăzute. Popescu a precizat că se va întâlni cu furnizorii de gaze şi le va cere ca parte din reducere să se regăsească în facturile consumatorilor, întrucât nu va permite speculaţii pe piaţă.

Ministrul Virgil Popescu a fost întrebat, joi seară, la B1 TV de ce românii plătesc cel mai scump gaz din Europa şi a răspuns: ”Piaţa a fost complet dezechilibrată în momentul apariţiei OUG 114 care practic a plafonat preţul la producător. Acel 68 de lei, la vremea aceea, era mult sub preţul pieţelor regionale, iar preţul la consumatorul casnic şi la consumatorul industrial a rămas cel puţin la acelaşi nivel. La industrial chiar a crescut. Practic această diferenţă de preţ s-a dus în buzunarul furnizorilor. Practic s-a mutat profitul de la producători către furnizori”.

Popescu a explicat că acest lucru s-a întâmplat nu numai la gaze naturale, ci şi la energie electrică.

”A fost o golănie făcută pe faţă de Dragnea şi de PSD la acea vreme. Cred că domnul Vâlcov era creierul pentru că la acea vreme dumnealui era creierul economic al PSD. (…) Am negociat cu Comisia Europeană pentru că acea OUG 114 ne-a adus şi într-un infringement şi am propus şi ne ţinem de cuvânt, liberalizarea preţului la gaze naturale începând cu data de 1 iulie şi a energiei electrice începând cu 1 ianuarie 2021. Neştiind şi negândind că vom ajunge vreodată în această situaţie a pandemiei, (…) putem spune că data de 1 iulie este o dată extraordinar de bună pentru a liberaliza preţul la gaze naturale, preţul pe pieţele europene fiind foarte mic”, a mai declarat ministrul Virgil Popescu.

În ceea ce priveşte schimbarea furnizorilor de gaze naturale, Popescu precizează că acest lucru nu este obligatoriu în acest moment, aşa cum se vehiculează.

”Nu este obligatoriu să schimb acum furnizorul, iar ce fac unii în momentul de faţă, că trimit oferte şi spun semnaţi cu noi că ţinem preţul constant, eventual mai scădem cu 1-2-3 lei, mi se pare o golănie. Nu poţi să vii cu acest program când tu poate cumperi cu mult sub preţul la care îl cumpărai, dar menţii preţul către clientul casnic sau către clientul industrial care îţi este captiv”, a mai declarat Popescu.

Acesta a explicat că va avea o întâlnire cu furnizorii şi le va transmite că nu doreşte speculaţii pe piaţă.

”O să le explic că doresc ca reducerea sau cel puţin parte din reducerea preţului de achiziţie să se regăsească în preţul consumatorului, iar dacă nu, am discutat cu Consiliul Concurenţei şi avem modalitate pe Legea Concurenţei. (…) De data aceasta preţul pieţei este jos şi ne vom asigura că acea diferenţă de preţ se va găsi în factură. Nu vreau speculaţii pe piaţă”, a mai afirmat ministrul.

Sursa foto: Pexels

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. În ultimii trei ani prețul la utilități pt consumul casnic aproape s-a dublat. Bine,exceptând „băieții deștepți „. Cine mai crede că scade ceva în afara nivelului de trai pt majoritatea prostimii; dar aici revenim la ceea ce au făcut proștii în ziua votului.

  2. Dela” a nu nu vrea speculatii de piata” si pana la vor fi acestea ,, sunt doar vorbe.caci preturile la gaze ,indiferent la cat se vand „desteptilor”, la noi ajung de fiecrae data mai scumpe. Asteptam insa si minunea vorbelor acestui ministru. Nu am auzit sau vazut ca, in cazul scumpirii gazului la consumatorii casnici , Consiliul concurentei sa faca vreo ancheta , iar in caz de nereguli sa sanctioneze furnizorul „desteptTRomania vinde gazul la altii , iar romanii tremura in timpului frigului ptr. a face economie , din cauza pretului ridicat al gazelor. Ce politica de Tara mai este asta? Dece trebuie intermediari in distributia gazului, care ar trebui sa raman in proprietatea statului ?

  3. Imi vine sa rad.Exact cum ai chema banksterii si le spui de reducerea ratei la chf pentru iobagi romani!(singura tara care nu a dat legea conversiei)