G4Media.ro

Virgil Popescu: Am tot văzut tot felul de discuţii că vom rămâne…

sursa foto: Pixabay

Virgil Popescu: Am tot văzut tot felul de discuţii că vom rămâne fără gaze la iarnă. Infirm categoric aşa ceva/ Astăzi avem capacităţile de stocare la 70% din capacitatea maximă

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că România nu are probleme cu sistemul energetic naţional sau cu depozitele de gaze naturale. „Am tot văzut tot felul de discuţii că vom rămâne fără gaze la iarnă, am tot văzut în spaţiul public… infirm categoric aşa ceva. (…) astăzi avem capacităţile de stocare la 70% din capacitatea maximă”, a declarat ministrul, relatează News.ro.

„În România, piaţa energiei este robustă, şi la energie, şi la gaze; am tot văzut tot felul de discuţii că vom rămâne fără gaze la iarnă, am tot văzut în spaţiul public… infirm categoric aşa ceva. Am văzut că nu există stocuri… eu nu ştiu unde au văzut colegii mei din zona de energie că nu există stocuri, în condiţiile în care în România, în momentul de faţă, astăzi avem capacităţile de stocare la 70% din capacitatea maximă”, a precizat Virgil Popescu, miercuri, la briefingul de după şedinţa de Guvern.

El a adăugat că la fel era şi anul trecut.

Potrivit ministrului, „când am avut capacitate maximă, am rămas cu mai mult de o treime din capacitate în pământ, după iarnă, iar depozitarea presupune nişte costuri, costuri de introducere şi costuri de extragere din gaz, asta înseamnă un cost în plus la preţul gazului”.

„Deci trebuie să fii foarte atent când faci nivelul de stocaj în aşa fel încât să nu rămâi cu foarte mult gaz în urma perioadei de iarnă, care este mai scump decât gazul care va fi pe perioada de vară. M-am uitat pe Bursa de la Viena, astăzi, e adevărat, preţul a luat-o în vrie, dar preţurile de vânzare pentru iarna 2022 sunt undeva la 25-27-28 de euro. Deci arată o tendinţă în piaţă că îăşi revine”, a susţinut Popescu.

El a menţionat că în prezent există 2.100.000.000 de metri cubi de gaz, dar până la 1 octombrie se va face o injecţie în depozit, declarându-se convins că se va ajunge la 2.400.000.000 de metri cubi, „mai mult decât suficient”.

„Nu avem probleme cu sistemul energetic naţional, nu avem probleme cu gazele naturale, cu depozitele de gaze naturale şi nu putem compara situaţia României cu situaţia Spaniei, România este producător de gaze naturale, Spania este importator de gaze naturale”, a explicat el.

sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Domnu, cum e aia , „preţul a luat-o în vrie” ? Nu cumva de fapt „ai luat-o in mână” ?

  2. Ar trebui referendum pt. absolut orice decizie, doar asta-i Politica.

  3. *Luati la picioare toti bisnitarii de ne forteaza sa platim pt. lacomia lor. Si ce picioare …

  4. În vrie înseamnă ca șurubul și în jos, vită. Necontrolat în jos, prostul bălții.

  5. citind articolul
    https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-25037618-iarna-viitoare-nu-preturile-mari-gaze-vor-cele-mai-mari-probleme-ale-romaniei-lipsa-gazelor-analiza.htm

    ramanem cu ideea:
    „(…)Cert este că iarna viitoare, nu prețurile mari la gaze vor fi cele mai mari probleme ale României, ci lipsa efectivă a gazelor. ”

    asadar, poate anul acesta vom trece prin iarna cu chiu cu vai, insa ce ne facem iarna viitoare?

  6. Din experiența de până acum informațiile miniștrilor sunt după ureche.

  7. Daca vom avea o zi cu -12 grade in iarna, consumul va fi ca. 850.000 mwh …
    Daca
    – toate depozite de gaze vor fi pline (capacitatea de extractia depinde de gradul de umplere, si nu vor fi pline!!!),
    – nu va fi nici o problema cu importul din Ungaria si Bulgaria si amandoua conexiune merg pe capacitatea maxima
    – toate sondele pentru productia interna nu au nici o problema
    – si gaz de import din Ucraina ramane la nivel de astazi
    vom avea 800.000 mwh disponibile. Vor lipsi cel putin 50.000 mwh/ zi.
    Cu alte cuvinte: daca nu sa va rezolva problema intra Ucraina si Rusia si vin mai multe cantitatiile din Rusia prin Ucraina sau iarna va fi extrem de calda, vom avea o problema.