G4Media.ro

Virgil Popescu anunţă o vizită în SUA, săptămâna viitoare: Dorim să mai…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Virgil Popescu anunţă o vizită în SUA, săptămâna viitoare: Dorim să mai construim două reactoare nucleare şi merg în Statele Unite pentru a discuta acest lucru şi a finaliza procedurile de finanţare

Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunţat că va face o vizită în SUA, săptămâna viitoare, deoarece România doreşte să mai construiască două reactoare nucleare. Discuţiile vor viza acest aspect precum şi finalizarea procedurilor de finanţare pentru cele două reactoare nucleare, a mai spus liberalul. O altă temă abordată va fi legată de importul de hidrocarburi din Statele Unite.

  • „Investiţia de 14 milioane dolari face parte din prima parte a grantului pe care americanii îl pun la dispoziţie pentru faza de proiectare şi design. E suma anunţată de către preşedintele Biden. Venim şi noi cu 9 milioane a anunţat premierul. Industria vine cu încă 5 milioane şi acest pachet de aproape 30 milioane vorbim pentru finanţarea proiectului de design. Merg în Statele Unite nu numai pentru reactoarele modulare, merg inclusiv pentru reactoarele 3 şi 4 pentru că dorim să dublăm această capacitate de producţie nucleară de la 1.400 la 4.000 de megawati. Practic dorim să mai construim două reactoare nucleare şi merg în Statele Unite tocmai pentru a discuta acest lucru şi a finaliza procedurile de finanţare pentru reactoarele modulare şi, de ce nu, pentru importul de gaz, pentru hidrocarburi din SUA. Voi avea această deplasare săptămâna viitoare foarte importantă pentru România şi independenţa energetică a României”, a declarat Virgil Popescu, luni la Antena 3.

La finalul lunii iunie, preşedintele SUA Joe Biden care a spus că Statele Unite vor aloca 14 milioane de dolari pentru programul de reactoare modulare mici în România.

Guvernul SUA şi firma americană NuScale Power LLC vor aloca 14 milioane de dolari pentru implementarea în România a unei centrale cu reactoare modulare mici (SMR), prima de acest fel, investiţie menită să accelereze tranziţia către energie curată, să creeze mii de locuri de muncă şi să consolideze securitatea energetică europeană, respectând în acelaşi timp cele mai înalte standarde de siguranţă nucleară, securitate şi neproliferare, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

În luna noiembrie a anului trecut, preşedintele Joe Biden şi preşedintele Klaus Iohannis au anunţat planul de a construi o centrală cu reactoare modulare mici (SMR), prima de acest fel în România, în parteneriat cu US NuScale Power. Prin acest proiect este adusă cea mai recentă tehnologie nucleară civilă într-o parte critică a Europei.

Potrivit sursei citate, parteneriatul va aduce tehnologia SMR în România, poziţionând tehnologia SUA ca lider în cursa globală pentru implementarea SMR.

Acordul comercial va include o uzină NuScale cu 12 module, care va crea iniţial peste 6.000 de locuri de muncă în SUA şi România, cu potenţialul de a creşte la 30.000 de locuri de muncă în SUA şi România pe măsură ce proiectul creşte.

Implementarea tehnologiei SMR va contribui semnificativ la un sector energetic decarbonizat şi un viitor cu zero emisii

sursa: News.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Acest muppets vrea sa induca ideea ca el se duce sa negocieze constructia de noi reactoare el nu stie ca reactoarele se vor construi in romania doar cand doresc americanii .

    • Crezi tu mai mihai ca se duce în concediu pe rublele tale??? Totuși, ai dat o ideie bună. Ce-ar fi ca voi trolii sa plătiți deplasările oficialilor romani, asa v-ați face și voi utili într-o mica măsură.

  2. Ar fi norocul proștilor, dar Nici sa vrea Americanii RO cu așa politicieni și specialiști ai României educate nu vor fi in stare sa le transforme in realitate

  3. Reactoarele sunt bune doar ca asta e PR ieftin. Nu sunt omologate si treaba asta dureaza ani buni plus multi alti ani buni pt construirea lor.

    Ca orizont vb despre minim 10 ani. In plus sa nu uitam ceva important: nu mai avem capabilitatile pt un astfel de program.

    Ce sa spun…pnl este aceias ciuma ca si psd

  4. Îl trimite Iohannis să suplimenteze contractul poate prinde postul ăla la NATO. Mocofanul se duce să suplimenteze fondurile de cercetare de fapt, pentru că prin contract a angajat România să susțină cercetarea.

  5. Cine-l bagă în seamă pe acest papagal ? Chiar au ajuns americanii la un nivel atât de jos cu alegerea interlocutorilor. Noi nu avem guvern, noi avem căpușe bugetate și atât. Vai de viața noastră !

  6. Virgile, fa-te ça faci și tu ceva… Plimbări și shopping pe banii statului…

  7. Dorim sa ne plimbam pe banii fraierilor!

  8. Tehnologie smr nu e testată, produce mai multe reziduuri la o cantitate mai mica de energie produsă decât reactoarele clasice, e la propriu radioactiva, are nevoie de o zona de protecție

    • Sunt variante ale reactoarelor de pe vapoare si submarine. Pui mai multe unu’ langa altu’ si inlocuiesti o centrala pe carbune, ca sa nu mai construiesti si partea de generare si transport curent. Inlocuiesti doar agentul termic.

  9. Analfabeții funcționari au întrat în acțiune aici în comentarii. Ministrul vorbește despre reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, nu reactoare SMR

  10. Bravo tati!! No că ai inceput sa faci eforturi cu energia. Chiar arăți că te pricepi. Un ministru cinstit onest și corect. Și priceput….in plafonări de preturi când ele sunt suficient de sus că sa îngrașe statul puturos și incompetent prin taxe și impozite. Te as da afara bai tataie din guvern în același timp cu ciuca gheneralul -xerox. Și cu umbra aia de ministru de la finanțe.

  11. Minicentralele atomice sunt INCAin stadiul de cercetare – proiectare ! De ce nu construim INCA doua centrale – Nr3 + 4 la Cernavoda ? Avem cam tot ce ne trebue ca proiectare ! Avem experienta F. BUNA a construirii – punerii in functiune si exploatarii FARA PROBLEME MAJORE a primelor doua unitati (1 + 2) Ba avem rezerva de apa grea si o buna parte de construcii executate !!! Ce dreaq asteptam ? Tramvaiul ? N-am nimic impotriva minicentralelor atomice – dar nu cred ca voi apuca in viata vreuna functionand – macar in USA – ca la noi …..