Virgil Popescu: Dau asigurări că nu privatizăm / Cum explică Ministerul Energiei propunerea de abrogare a interdicției de înstrăinare a acțiunilor statului la companii pentru o perioada de 2 ani
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că statul trebuie să fie acționar majoritar în toate societățile și companiile de interes strategic național din domeniul Energiei și că decizia luată de Guvern de a propune, printr-un proiect de lege care trebuie aprobat de Parlament, abrogarea interdicției de întrăinare a acțiunilor statului pentru o perioadă de doi ani deschide calea listării unor pachete minoritare de acțiuni pe bursă, care „nu înseamnă privatizare”.
„Este un proiect de lege pe care l-am susținut și consider că este necesar. Așa cum am mai declarat, în alte ocazii, aș dori să dau asigurări că nu privatizăm. Statul trebuie să fie acționar majoritar în toate societățile și companiile de interes strategic național din domeniul Energiei. Și așa va fi. Listarea unor pachete minoritare de acțiuni pe bursă nu înseamnă privatizare, ci șansa de modernizare, de a face investiții, de care, evident, va beneficia fiecare român”, a declarat Virgil Popescu despre proiectul Guvernului prin care modifică Legea nr. 173/2020, abrogând prevedrile referitoare la interdicția de înstrăinare a acțiunilor.
Proiectul Guvernului propune abrogarea prevederilor art. 1 – 3 Legii nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, cu modificările ulterioare, „valorificarea acțiunilor netrebuind să fie privită ca un scop în sine, ci ca un proces prin care transferul de proprietate trebuie să se regăseasca în recapitalizare, modernizare, investiții, cu efecte pozitive în ceea ce priveste eficiența economică”, precizează un comunicat de presă al Ministerului Energiei.
„Astfel, prin diversificarea acționariatului, se intenționează asigurarea revenirii la o situație de competiție pe piață, în care fiecare companie și societate națională, instituție de credit și orice altă societate la care statul are calitatea de acționar urmărește să atingă anumite obiective prin înstrăinarea acțiunilor deținute de stat. Prin abrogarea articolelor 1, 2 și 3 din Legea nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, cu modificările ulterioare, se vor evita atât, agravarea situației economice a unor operatori economici la care statul deține calitatea de acționar, potențialele situații de intrare în insolvență și afectarea statului prin diminuarea veniturilor, precum și consecințele în plan social”, scrie în comunicatul instituției.
Ministerul Energiei susține că măsurile propuse au impact direct la nivel macroeconomic, permițând creșterea veniturilor bugetare din valorificarea de acțiuni.
Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri că guvernul a aprobat un proiect de lege, pe care l-a trimis în Parlament pentru vot, de abrogare a legii 173 din 2020, promovată de PSD și care împiedica orice privatizare a unor pachete majoritare sau minoritare la companiile cu capital de stat. Mediul de afaceri, partenerii externi ai României și actualele partide de guvernare au criticat atunci legea, arătând că este anti-reformistă și nu face decât să lipsească aceste companii de stat de un instrument pentru capitalizare.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat imediat, afirmând că abrogarea legii este „cea mai mare crimă economică”
„Ne vom opune în Parlament acestei aberații ! Și, daca va fi nevoie, vom protesta și în stradă, alături de toți românii care se opun devalizării celor mai valoroase active ale statului. Nicio țară civilizată nu și-a vândut companiile strategice pe nimic atunci când piața este la pământ. Numai Cîțu Vânzătorul vrea să vândă România la bucată pentru profiturile prietenilor săi! (…) Nu vă jucați cu focul! Nu veți privatiza nimic legat de viața și viitorul țării!!!”, a scris Ciolacu pe Facebook.
Sursa foto: Virgil Popescu/ Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii