G4Media.ro

Virgil Popescu: De 10 ani de zile nu s-a mai dat drumul…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Virgil Popescu: De 10 ani de zile nu s-a mai dat drumul la unităţi noi de producere a energiei electrice. Până când nu vom avea unităţi noi de producere a energiei electrice vom avea această fluctuaţie a prețurilor

Prioritatea numărul unu este crearea unor unităţi noi de producere a energiei electrice, iar în martie vor fi lansate apelurile de proiecte pentru capacităţi noi de producere, a anunţat miercuri seara, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„De 10 ani de zile nu s-a mai dat drumul la unităţi noi de producere a energiei electrice. Până când nu vom avea unităţi noi de producere a energiei electrice vom avea această fluctuaţie (a preţului, n.r.) pe piaţă. Asta este prioritatea numărul unu. Vom da drumul în martie la call-urile de proiecte pentru capacităţi noi de producere”, a afirmat ministrul Energiei, la Digi24, conform Agerpres.

El a vorbit despre Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care prevede finanţări de 1,6 miliarde de euro în energie, însă a subliniat că bani foarte mulţi sunt alocaţi prin Fondul de Modernizare, care înseamnă peste 10 miliarde de euro.

„PNRR înseamnă 1,6 miliarde de euro energie, Fondul de Modernizare înseamnă peste 10 miliarde de de euro în energie. Pentru noi, PNRR este bun, sunt un miliard şi ceva, dar banii foarte mulţi sunt în Fondul de Modernizare. Vrem să dăm drumul, în martie, la 950 de megawaţi – concursul de proiecte pentru solar şi eolian, sunt 460 de milioane de euro. Apoi avem reţea de distribuţie de gaze naturale în amestec cu hidrogen, iar 400 de milioane, avem producţie de hidrogen, producţie de baterii, încurajarea celor care vor să producă panouri solare pentru că o să fie foarte multe investiţii în energie regenerabilă, în fotovoltaică şi atunci vrem să ajutăm firmele cu ajutor de stat să vină să producă aici panouri solare, de ce să importăm? Avem foarte mulţi bani şi vom da drumul anul acesta la toate call-urile de proiecte”, a precizat ministrul Energiei.

Cât priveşte prosumatorii, Virgil Popescu a arătat că a fost majorată, de la 100 de kilowaţi la 200 de kilowaţi, limita până la care cei interesaţi pot deveni prosumatori, subliniind că, în următorul an, foarte mulţi români, atât persoane fizice cât şi juridice, vor deveni prosumatori. De asemenea, el a explicat că aceştia vor putea beneficia de compensare cantitativă a energiei electrice.

„Am reuşit la finalul anului trecut, pe Ordonanţa care transpunea Directiva 944 a energiei electrice, să aducem nişte modificări în plus la legea energiei electrice. Prosumatorii să poată beneficia de compensare cantitativă a energiei electrice. Asta înseamnă că, dacă eu produc de exemplu 10 kilowaţi pe zi în timpul verii şi consum doar cinci kilowaţi în acea zi în timpul verii, diferenţa de 5 kilowaţi nu mi-o plăteşte mie furnizorul la un preţ indiferent la care mă înţeleg eu cu el – până acum se plătea la preţul anului trecut, deci foarte puţin – ci rămâne în contul meu la furnizor. Furnizorul se foloseşte de ea. Când vine perioada în care eu produc 3 kilowaţi pentru că nu mai e soare afară şi consum 7 kilowaţi, acei 4 kilowaţi se scad din soldul pe care îl am la furnizor. Se va ţine cont pe o perioadă de doi ani de zile, acest sold va rămâne în cont la furnizor, se face regularizare. Înseamnă că practic eu pot să beneficiez de energia mea indiferent de fluctuaţia de preţ în cursul unui an. Aş putea să dimensionez panourile fotovoltaice pe care le pun pe casă în funcţie de consumul pe care îl am în timpul unui an, să îmi fac un calcul în aşa fel încât practic să folosesc sistemul de distribuţie ca pe o baterie imensă şi să pot lua din ea şi să bag în ea. În următorul an vom avea foarte mulţi români, atât persoane fizice cât şi persoane juridice, care vor deveni prosumatori şi am mărit inclusiv limita, conform directivei europene, până la care poţi să devii prosumer, de la 100 de kilowaţi la 200 de kilowaţi. Va fi o plajă foarte foarte mare. Iar beneficiul distribuitorilor este întărirea reţelei şi scăderea pierderilor de reţea”, a mai spus Popescu.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Pe hartie, politrucul Popescu sta foarte bine, este mereu fruntas. Practica inseamna cu totul altceva.

    • pai de ce ati inchis termocentralele?Da ce nu terminati hidrocentrala de pe Jiu si termocentrala pe gaz care sant aproape gsta dar ati intrerupt lucrarile?De ce ati ascultat de STAPANUL AMERLOC si ati reziliat contractul cu China pentru reactoarele 3 si 4?

  2. Isi mai bate joc de cetateni individul asta de calitate absolut dubioasa?
    Ne ia de prosti?
    Preturile fluctueaza de 10 ani sau de cand PDL-PNL, cancerul galben, a avut stupida idee de a da drumul la preturi in totala bataie de joc fata de cetateni?
    Valea acasa, Popescu!

  3. Băi nene, când prețul crește de la 0.244 lei/kw la 1.283 lei/kw, nu poți spune că este vorba de o fluctuație, ci de un măcel în toată regula. Apropo domn sinistru, parcă prețul era plafonat la 0.80 lei/kw, cum de Enel-ul vinde energia la 1.283 lei/kw? Deci alianța asta PNL-USR, ne-a distrus în 10 luni cât PSD-ul în 30 de ani. PNL-ul ne-a omorât economic iar USR-ul ne-a omorât pe parte sanitară. Frumoasă alianță am avut…nu că asta de acum ar fi mai puțin toxică/mortală, dar măcar de la ăștia nu aveam mari așteptări ca cea de dinainte.

    • Mulțumim PSD-AUR si PNL că ne-ați scumpit curentul iarna fără să vă gândiți la copilașii care tremură de frig in case!!!

  4. Oli.gof.re.nul ăsta minte cum respiră. În ultimii ani ei au închis majo.ritatea hidroc.entralelor. De aici apar fluct.ua.ții și creșteri de prețuri. Este politica lor de e a jefui po. pu.laț.ia. Singurul care câștigă din creșt.erea preturilor la energie e st.atul român, care produce 95% din energia din țară.

    • Exact! Și au închis ca nimeni în lume și aproape tot pe cărbune! Închiderea Mintia e trădare națională în aceste vremuri!

    • Fluctuațiile de preturi vin din fluctuațiile de consum. Generatoarele Mintiei nu pot intra in funcție in 5 minute si ieșii după 3-4 ore sa acopere fluctuațiile.

  5. Băi nebunule, ești ministru de 2 ani la Energie!!!!

  6. E mai ușor sa furi decât sa construiești.

  7. Zici că de 10 ani nu s-au construit noi unități de producere a energiei. Dar de faptul că de 33 de ani voi, politicienii, ați distrus totul în aceasta țară nu spui nimic. De faptul că au fost distruse uzine, fabrici, centrale pe cărbune și gaz, au fost închise mine, institute de cercetare și lista poate continua, nu spui nimic. De faptul că toti v-ati inclinat ca niște slugi trădătoare in fața marelui Bruxelles și a ‘nepretuitului’ aliat strategic’ de peste ocean și ne-ați transformat în sclavii „democrațiilor consolidate’ nu spui nimic. Mănânci maro ca toți predecesorii și în mod sigur că toți urmașii tăi.

  8. Hop si nea Popescu de la scularie…… N-a mancat usturoi, nu-i pute gura….. Pute scaunul sub el…. Apropos, ce se mai aude de Iernut…. 4 turbina care nu-s gata de vreo 5 ani? CA in mod normal…. in 2 ani trebuiau sa produca….. Si la el tot greua mostenire…….
    Alt habarnist de top …….

  9. Ce minciuna ordinara. Toate microhidrocentralele private, care ne-au distrus raurile degeaba, au fost construite si pornite in ultimii 10 ani.

  10. Hidrocentrale de la Budureasa și Nimaeati, după vremea prea iubitului conducător, nu au produs niciodată la capacitate!

    • Te caci pe ei de 0.7MW, cat are Budureasa.
      Microhidrocentralele mai mult distrug decat produc.
      Viitorul e in eolian offshore in MN. Dar noi trebuie sa asteptam sa vina stapanii sa exploateze mai intai zonele cele mai rentabile, apoi construim si noi acolo unde costa cel mai mult.

  11. Gargară a la ,,Virinel”