G4Media.ro

Virgil Popescu: De mâine începe controlul ANRE cu Protecţia Consumatorului la toţi…

Sursa foto: Facebook

Virgil Popescu: De mâine începe controlul ANRE cu Protecţia Consumatorului la toţi furnizorii de gaze / Dacă tu modifici preţul şi ai anunţat că e preţ fix pe un an de zile, intri sub incidenţa a două legi / Amenzile, ”fabuloase”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că de marţi ANRE şi ANPC vor începe controale la furnizorii de gaze, după ce mai mulţi consumatori au reclamat modificarea preţurilor şi facturi exorbitante. Ministrul afirmă că furnizorii care au anunţat un preţ fix pentru un an de zile şi îl modifică intră sub incidenţa a două legi şi vor fi amendaţi, în unele cazuri amenzile fiind ”fabuloase”.

  • ”De mâine începe controlul ANRE cu Protecţia Consumatorului la toţi furnizorii de gaze. Lucrurile sunt foarte simple (…) nu aveau voie să mărească preţul pentru că în mai au anunţat oferta de 1 iulie. Compania respectivă a anunţat preţul, cu preţ fix pe un an de zile. Dacă tu modifici preţul şi ai anunţat că e preţ fix pe un an de zile, dacă modifici preţul, intri sub incidenţa a două legi: una e legea protecţiei consumatorului la ofertă înşelătoare, care nu are amendă aşa de mare. A doua este amendă între 5 şi 10% pe cifra de afaceri pe Legea energiei, pe acelaşi lucru: ofertă înşelătoare”, a declarat, luni seară, la Digi 24, Virgil Popescu.

Ministrul a precizat că amenzile la Legea energiei sunt fabuloase.

  • ”Eu îi rog pe toţi furnizorii să fie corecţi, să aibă corectitudine faţă de clienţi şi să nu abuzeze de poziţia lor dominantă pe piaţă, pentru că omul nu se uită pe contract când face. Se uită pe ofertă, vede, după care semnează mai departe (…) Dacă au semnat un contract în care au clauză de mărire şi nu au mers pe ofertă cu preţ fix, din păcate, acolo nu îi mai poate ajuta nimeni”, a mai declarat ministrul.

Acesta a precizat că ANPC şi ANRE sunt pregătite să pria reclamaţiile oamenilor.

  • ”Am discutat atât cu preşedintele ANRE, cât şi cu preşedintele ANPC şi sunt pregătiţi pentru aceste controale şi primesc sesizările oamenilor ca să îi ajute tocmai pe clienţii casnici, care nu sunt companii, nu au oficii juridice în spate, nu au expertiză juridică”, a mai declarat Popescu.

Acesta a reiterat ideea că se poate schimba furnizorul ori de câte ori clientul doreşte acest lucru: ”Contează foarte mult preţul. Să aleagă în funcţie de preţ şi de condiţiile care sunt. Dacă găsesc o ofertă de preţ fix poate mai mare un pic, dar pe o perioadă de un an de zile şi le convine acel preţ pot foarte bine să îl accepte. Dacă nu îi convine preţul pe care îl are, poate găsi o altă ofertă cu preţul cel mai mic. Poate schimba oricând. Te poţi schimba de 10, de 20 de ori pe an de la un furnizor la altul. Discutam cu ANRE şi eu cred că o să accepte propunerea mea, în aşa fel încât migrarea clientului de la un furnizor la altul să se poată face doar în baza ultimei facturi a locului de consum, să nu mai fie nevoie să aducă tot felul de acte”.

Premierul Florin Cîţu, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, şi reprezentanţi ai ANRE, Transelectrica, OPCOM şi Consiliului Concurenţei se întâlnesc marţi pentru a discuta după ce mai mulţi consumatori au reclamat modificări ale preşurilor la gaze şi facturi exorbitante.

sursa: News.ro, sursa foto: Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

32 comentarii

  1. Ma intreb si eu ca un nespecialist: daca la sfarsitul anului o firma din asta are profit mai mare de 30%… nu ar trebui sa ne returneze niste bani, cu dobanda? Si Producator si Distrobuitorul si Furnizorul. Cei 3.
    Ca nu e ca si cum am negocia pretul cu ei. Le dam bani fiind constransi. Tariful Îl primim asa … dupa ureche

    Politicienii se distreaza de minune. Au scapat de noi. Ne-au dat de treaba.

    • Praf in ochi.
      Vor mari pretul gazului imediat dupa ce contractul implineste un an.
      Guvernul se face ca face ceva, dar in realitate e de partea firmelor care scumpesc curentul si gazele.
      Romania are gaz si petrol dar plateste energia de parca nu ar avea pentru ca gazele petrolul si padurile ni le iau austriecii. Cu acordul lui claus..
      Iar ungaria care nu are gazi si nici petrll, mult7mita politicii lui viktor orban are cele mai scazute preturi la energie din europa.

    • Nu o să aibă nimeni 30% profit. Fac rost dd niște facturi babane de consultanță_fiscală/tehnică/de afaceri cu vreo firmă din paradisuri fiscale și își reduc profitul la exact cât vor: adică la 0.

    • ca un nespecialist, iti poti imagina ca un furnizor are marja de 3-5%?
      probabil ca nu
      dar nespecialiast fiind, esti calificat sa iti dai cu parerea despre orice…

    • 3-5%? iti bati joc de noi? 5% era in OUG114 si au sarit toti ca NU se poate lucra cu 5% :))

    • Distribuția locală și transportul național nu este liberalizat, sunt taxe reglementate de ANRE.

    • @jester tear,
      Tu minti, termocentrala de la brazi, cu ce functioneaza?

  2. Bla,bla,o tara de sclavi am ajuns.

  3. CONTROLUL anre ? PAI SEFII DE ACOLO GREBLEAZA ZECI DE MII DE EURO DE PALARIE PE LUNA.
    NU LE AJUNGE TMPUL SA-I NUMERE, DAR SA FACA CEEA CE AR TREBUI SA FACA…

  4. Praf in ochi.
    Vor mari pretul gazului imediat dupa ce contractul implineste un an.
    Guvernul se face ca face ceva, dar in realitate e de partea firmelor care scumpesc curentul si gazele.
    Romania are gaz si petrol dar plateste energia de parca nu ar avea pentru ca gazele petrolul si padurile ni le iau austriecii. Cu acordul lui claus..
    Iar ungaria care nu are gazi si nici petrll, mult7mita politicii lui viktor orban are cele mai scazute preturi la energie din europa.

  5. Ce jaf la drumul mare. Daca intri pe site-ul ANRE si iti bagi datele pentru a vedea care este cea mai buna oferta nu primești nimic. De unde poate stii omul simplu care este cea mai buna alegere? Ce porcarie imensa

  6. ALEGERI ANTICIPATE!!!!!!!!

    Hai mai repede la vot, furt mai mare ca asta, direct din buzunar, nu am mai vazut de la Sorin Ovidiu Vantu, Bancorex, etc
    Iar avem un stat slab, exact ca pe vremea PNTCD.

    Ce rost au controale ulterioare?!? de ce nu inainte un cadru legal beton ?!?

    Praf in ochi, mai bine hai la vot sa primiti ce meritati la . .

  7. Samsarii de la engii isi fac reclama pe acest site.
    Chiar au nevoie, dupa ce s-a vazut adevarata fata a pietei „concurentiale”.
    Luati UE de va saturati, toate afacerile productive ale Europei au ajuns pe mana fancezilor si nemtilor. Peste 10 ani vor incepe procedura de infringement pentru ca nu ne-am atins targetul verde i.e. n-am cumparat suficiente masini electrice.

  8. Nu mi-e clar de ce se concentrează controalele pe cei cu așa-zis preț fix – ăștia oricum nu sunt prea mulți.
    Să înțeleg că pentru ceilalți e ok să crești cu 500% prețul? Asta doar pentru că nu e precizat nimic de pretul fix? E nebunie curată.

    • gunoaiele bruxelleze i-au fraierit iar pe romani :)) bravo lor, daca se poate sa faci circ si marketing inselator dublat cu contracte semnate din burta si asta cu servicii esentiale aka monopoluri naturale, de ce nu? stati pe aproape, ca urmeaza sa rezolve si sanatatea tot la fel :)) parteneriatul public privat marca pnl+usr plus e de-abia la inceput :))

  9. D ‘ lor ??!! Urmăresc de mult timp comentariile dv ! Dar nu am văzut unul sa ” nimerească” adevărul despre aceste scumpiri la energie . Ori dacă o fi cineva care – l știe se teme sa vb . deschis . Se tot spune ca ANRE – ul și Protecția consumatorului se va duce peste furnizorii de energie sa – i ” amendeze ” chipurile !!!!!!! Praf în ochi d’ lor !!!!Pai ANRE – ul și PC știu f. bine ce și cum fac ăștia de scumpesc fără număr tot timpul chiar dacă barilul de petrol scade la bursa ei tot nu coboară preturile asa cum ar fi normal intr-o tara civilizata .De ce va- ți întreba????!! Pai sa va spun eu d’ lor părerea mea….!!! Aceste doua instituții șanț pe ” mana ” cu acești ” rechini furnizori” .Adică ” acești furnizori ” câștiga sute de milioane de euro profit pe ” buzunarele” noastre.Si credeți dv. ca aceste ” instituții de reglementare și supraveghere” șanț asa de ” naive” ca acești furnizori sa facă atâta profit pe buzunarul ” fraierilor” și ele sa- i lasă în pace?????! Nici vorba d’ lor ……..!!!!! Și ei – și iau ” partea leului ” de acolo din sutele de milioane profit . Și atunci joaca ” teatru” . Se prefac ca nu știu nimic , ca o sa se ducă peste ei,și o sa- i ” amendeze ” bla….bla..

    .bla…..!!!! În realitate șanț pe mana cu ei pt .ca la mijloc șanț sute de milioane în ” joc”. Și dacă se duc peste ei în ” control ” se duc asa de ochii lumii și -i „avertizeaza” din timp. Bai …vedeți ca venim la voi în ” control” și o sa va dam o mica amenda ca nu avem ce face ca ne sare lumea în cap .Și sa vedeți ca asa o sa se întâmple. Aceste instituții ar trebui desființate de urgenta. Bai politicienilor se aude ???? Asta înseamnă ” asuprirea” poporului.Nu va este ma rusine sa „despuiati” acest popor ba nenorociților??????!!!!!!

  10. Conform ANRE cel mai mic tarif gaz
    01.11.2020 0.06 kwh
    31.08.2021 0.17 kwh
    CRESTERE DE 192%
    Daca nu crapati de covid, sigur o faceti de frig sau foame.

  11. Publicul, presa si politicienii se invart in jurul cozii si sunt foarte departe de fondul problemei.
    Distribuitorii au tarif reglementat de ANRE.
    Furnizorii au contractat energie de la producatori. Ca nicaieri in Europa, productia este splitata si avem producatori diferiti: termo, hidro, nuclear, fotovoltaic, etc. In Europa sunt sub o singura palarie si au un pret rezultat din media acestor resurse. La noi, energia produsa termo (din carbune) este foarte scumpa (din cauza certificatelor verzi); ceilalti producatori se aliniaza dupa pretul celor de la CEO Oltenia. Astfel isi maximizeaza profiturile. Daca ar fi vandut la preturi firesti, atunci CEO Oltenia dadea faliment si statul avea pierderi mega-uriase. Totusi, la energie electrica situatia nu este atat de dramatica precum se arata la gaze naturale.
    La gaze naturale, prostia guvernantilor PSD a fost inlocuita cu prostia guvernantilor PNL care anul trecut au stabilit ca pretul se formeaza plecand de la bursa din Viena. https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?p=4637&lang=ro
    Romania nu si-a inmagazinat resurse de gaz pentru ca anterior prin OUG 114 s-a stimulat exportul resurselor interne. Acum pretul la bursa de la Viena este facut de GAzprom care a ridicat masiv pretul; lipsa de oferte de gaze ridica pretul.
    Furnizorii au incheiat contracte cu clientii, dar nu exista clauze cu penalizari daca nu respecta pretul fix. Sigur, noi clientii putem migra, dar toate ofertele sunt marite.
    Guvernul nu intervine decat pompieristic, nu la fondul problemei. Furnizorii sunt pusi in situatia de a vinde in pierdere (faliment) sau de a schimba pretul.
    Mecanismele nu sunt puse la punct si toata lumea pierde.

    • Pai anul trecut, cand era pretul mic, ce i-a impiedicat pe furnizori sa incheie contracte pe termen mediu si lung cu producatorii? Bineinteles, cand faci astfel de contracte blochezi niste banet, dar recuperezi mai tarziu. La energie electrica , nu e inca, dar cand o sa urce tona de carbon la sute de euro, ca asa vor „verzii”, atunci sa te tii.

  12. Din noiembrie 2017 zace raportul Activitatii ANRE in Parlament. Efectele se vad in 2021.

  13. Artizanii acestei situații sunt Virgil Popescu si Ludovic Orban, care prin prostia lor au acceptat și inițiat această liberalizare și au inchis centralele termice. Toate relele Romaniei se datorează promovării mediocrității în posturi de conducere, la toate nivelele.

    • Nu vad legatura cu centralele termice. Incearca sa adaugi mai multe randuri explicative.

    • Tovarasii de la UE au cea mai mare vina, energia produsa de astfel de centrale a devenit foarte scumpa din cauza certificatelor verzi. Vad ca nu-l intreaba nimeni pe Virgil cum fac nemtii de deschid in continuare centrale pe carbune.

  14. Mi-a venit o factura de la Engie de peste 600 lei, vara in Iunie.
    Jigodii ordinare ce sunteti cu liberalizarea voastra de fatada.

  15. Abia astept sa plec din tara asta de kkat plina de hoti si manelisti.

  16. Arhitectura Statului este greșită, de aceea nimic nu funcționează normal!
    Toate statutele și regulamentele de funcționare ale instituțiilor statului ar trebui revăzute și actualizate.
    În principal și cu prioritate atenția și accentul trebuie puse pe instituțiile și entitățile autonome și așa-zis independente, de la agențiile naționale pe domenii până la instituțiile centrale de reglementare și control.
    Citiți, de exemplu, Statutul ANRE și veți înțelege de ce suntem aici cu prețurile la energie!
    Până atunci, vă spun eu: pentru că i s-a dat toată puterea! Ce altceva să înțelegi din moment ce i s-a dat prin lege toată libertatea de a elabora, stabili, reglementa și monitoriza orice pe energie?!
    Fiind autofinanțată, agenția are tot interesul ca taxele, tarifele și prețurile să fie maxime.
    Ce să găsească ANPC și Consiliul Concurenței în controalele lor când totul provine din reglementarea ANRE?!
    Agențiile naționale nu sunt în subordinea ministerelor, ci se supun doar „controlului” Parlamentului. Ce control?! Ăla care se materializează prin depunerea (de către agenție!) la Parlament a unui Raport anual de activitate și atât. Parlamentul, la rândul lui, având legături directe și interesate cu Agenția, poate să lase Raportul depus mult și bine sa zacă în sertare și așa toată lumea și-a făcut treaba!
    Ministerul de resort nu are absolut nicio putere nici asupra Agenției și cu atât mai mult asupra Parlamentului.
    Toate ministerele noastre au ca scop și obiect de activitate realizarea de politici publice în domeniile pe care le reprezintă. Vă întreb acum ce politici publice mai poate face Ministerul Energiei dacă TOTUL este stabilit de ANRE și politicul nu are nimic împotrivă, ba chiar este foarte interesat și mulțumit pentru ce se întoarce la el prin sinecuri și alte interese?!
    Realist vorbind, poți desființa cu totul Ministerul Energiei și nu i-ai simți lipsa!

  17. Tocmai am primit raspunsul ANRE la sesizarea facuta. Concluzia: e legal ce fac furnizorii!! Bisnitari care ne fura cu acordul ANRE!!! Asa ca domn ministru …..lasa-ne!!!