G4Media.ro

Virgil Popescu: ”Discuţiile despre reglementarea pieţei sunt de la începutul anului în…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Virgil Popescu: ”Discuţiile despre reglementarea pieţei sunt de la începutul anului în coaliţie/ O ofertă de 8 lei pe kw nu este doar o ofertă înşelătoare, este o ofertă care nu ar trebui să existe în piaţă”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat că în România avem o piaţă reglementată la energie, cu un preţ plafonat şi că discuţii pe această temă au loc în coaliţia de guvernare. Popescu a mai precizat că o ofertă de 8 lei/kw este una înşelătoare şi nu ar trebui să existe pe piaţă.

Virgil Popescu a declarat, miercuri seară, la Digi 24 că avem ”o piaţă reglementată sau parţial reglementată, atât la energie, cât şi la gaze naturale”.

”Discuţiile despre reglementarea pieţei nu sunt de acum, sunt de la începutul anului, în coaliţie. Reglementarea pieţei înseamnă că sunt nişte reguli în piaţă. Noi acum avem o piaţă reglementată sau parţial reglementată, atât la energie, cât şi la gaze naturale. Avem un preţ plafonat, de 68 de bani, de 80 de bani, de 1 leu pentru IMM şi alte categorii. Asta însemană că avem o reglementare a pieţei. Sigur că există discuţii în coaliţie şi scenarii, pentru a mări aceste preţuri administrative. Am avut luni o discuţie, în Guvern, la coaliţie şi cu furnizorii şi din discuţiile de acolo, la propunerea lor, ne-au prezentat nişte scenarii. Suntem în evaluare, în discuţii şi când coaliţia va decide pe un scenariu, le vom pune în practică”, a declarat Popescu.

Întrebat dacă liberalizarea pieţei a fost o greşeală, Popescu a precizat că preţul este unul impus în acest moment, în România.

”Preţul este unul impus în momentul de faţă. Revenind la liberalizare, am mai spus-o, liberalizarea pieţei energiei electrice a fost făcută la 1 ianuarie 2018. Noi am avut preţ liber la energie pentru clienţi casnici şi pentru clienţii industriali. Faptul că a apărut în decembrie ordonanţa 114 toxică, care a blocat toate investiţiile în energie electrică şi gaze naturale, nu înseamnă că a fost o liberalizare bună (…) Nu am făcut decât să abrogăm această ordonanţă pe zona de energie. Sunt pentru soluii în aşa fel încât românii să plătească mai puţin sau să plătească cât plăteau înainte şi să poată să existe o predictibilitate a preţurilor”, a declarat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a arătat că statul nu poate deconta mai mult de 1.300 de lei.

”Diferenţa de preţ, modificările pe care le-am făcut, nu poate fi încasată la nivelul ofertelor pe care le fac oricum. Preţul este plafonat la 1300 de lei. Statul nu poate deconta decât un preţ maxim de 1300 de lei. Aşa cum este făcută ordonanţa în momentul de faţă, furnizorii nu pot să îşi pună niciun adaus. (…)Faptul că ei fac o ofertă, după mine, aceea este o ofertă înşelătoare. Nu poţi să îi faci o ofertă de 1000 de lei, de 2000 de lei şi după aia să vii să îi facturezi aşa. Pentru oferta înşelătoare există o amendă”, a spus Popescu.

Întrebat ce părere are despre cei care fac oferte de 8 lei/kw, Virgil Popescu a precizat că aceasta este o ofertă neserioasă.

”Asta nu este doar o ofertă înşelătoare, este o ofertă care nu ar trebui să existe în piaţă, asta este o bătaie de joc. Nu poţi să faci o ofertă de 8 lei pentru că inclusiv preţul pe piaţa cea mai scumpă, piaţa zilei următoare nu ajunge la acest nivel. Este o ofertă complet neserioasă. Dacă devine un fenomen, ori la legislaţia primară, ori la cea secundară, trebuie umblat. Nu ai de ce să dai semnale în piaţă că tu rămâi scump”, a declarat Virgil Popescu.

sursa: News.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Ce tot balbaiesti, zevzecule?????????

    • Are dreptate aici. Speculantii vin si pun niste oferte nesimtite, bazandu-se apoi ca statul la va compensa ulterior diferenta. E o hotie pe fata.

  2. Oferta de 8 lei/kWh nu e nici inselatoare, nici neserioasa. Are o alta semnificatie, una simpla, pe care o stie oricine din aceasta piata – inclusiv dl. ministru – deci nici vorba de mesaje false si care chipurile induc piata in eroare. Furnizorul respectiv, ca toti ceilalti furnizori, NU VREA sa ia noi clienti… cel mai probabil nu stie cum sa scape de cei pe care-i are deja, necum sa mai ia si altii noi. Nu vrea, dar legea il obliga sa faca o oferta oricui o cere, asa ca face una care stie ca nu va fi acceptata.
    Pare ridicol, dar cam asta-i situatia absurda in care legiuitorul si reglementatorul au adus aceasta industrie.
    Invocarea preturilor de pe Piata pentru Ziua Urmatoare este un argument valabil doar daca oferta ar fi legata de acele preturi. Nu poti sa-mi ceri sa-i dau consumatorului pret fix pe sase luni sau un an de zile si sa-mi spui ca trebuie sa stabilesc nivelul ofertei pe baza preturilor de maine… si iarasi, dl. Popescu stie asta foarte bine.
    Asta ca sa nu mai mentionam ca statul, bietul de el, nu poate deconta decat maximum 1300 de lei/MWh. Dar in iulie si septembrie media preturilor pe Piata pentru Ziua Urmatoare a fost de peste 1800 de lei/MWh, iar in august a fost de 2400 de lei/MWh. Furnizorii care s-au bizuit pe aceasta piata au trebuit sa suporte diferenta de la 1300 lei/MWh din propriul buzunar. Asta n-o mai spune dl. ministru, ca nu convine tezei conform furnizorii sunt de vina pentru tot.

  3. Specula desantata nu ar trebui sa existe in piata!

  4. Prostovan și hot nu știe că la toți le vine timpul să răspundă, vezi Băsescu. Nu trebuie doar demis pentru dezastrul liberalizării care a adus doar ea o inflație de peste 10 la sută dar trebuie să răspundă și penal pentru miliardele de euro intrate in firmele anexa la npartide

  5. Si totusi unde se duc banii? Traseul banilor trebuie urmarit. Cine sunt traderii? Cine a facut regulile? De ce cand se depaseste plafonul pana la care se face compensarea se plateste tot consumul la pret intreg, nu doar depasirea? Asta seamana cu o amenda. Care sunt politicienii care se invart in jurul energiei?
    G4Media, Recorder, Romania te iubesc, asta e un subiect care merita atentie.

  6. Românica (2 ani de muncă silnică pentru un diminutiv drăgăstos, Gogule !!?), deci: Românica are capacitați suficiente de producție și ar putea vinde la prețul la care vinde Hidroelectrica ani buni de acum înainte, dar Românica n-are dulăi de pază, cum s-ar zice:”e sat fără căini”, chit că plătește pensii speciale și beneficii cu nemiluita….

  7. Daca asculti pur si simplu ce debiteaza zici ca e intreg si poate chiar un pic patriot, daca te uiti la fapte ai de ales intre habarnist si tradator…

  8. Statul a încurajat acest fenomen prin compensarea prețului.Ministru vorbește de oferta de 8 lei pe kw , dar nu cred că este un singur furnizor de pe piata care sa nu fi adăugat nejustificat macar zece douăzeci de bani la tarif, știind ca îi va primii de la stat.DACA DE LA INCEPUTUL ANULUI SE STIE DESPRE ASTA, SUNTETI PROSTI SAU PE MÂNĂ CU HOȚII!!!

  9. Mama în mână cu hoții.Statul controlează hidroelectrica, nuclear electrica…de asemenea rețeaua de transport Transelectrica tot statul o controlează…iar samsarii ca eon, Engie etc fac legea-cartelul corporatist care exportă fara taxe profitul.Eon …OMW….etc nu și-a îndeplinit nici 50 % din obligațiile de privatizare, de ce nu reziliați contractele???Grofii, vătafii moderni ai României au fost puși să ne prostească nu sa ne ajute.Resursele naturale (cărbune, gaz, petrol, zăcăminte etc, paduri)de la extracție, producția de energie până la consumatorul final trebuie sa rămân doar la stat.

    • Popescu ăsta mai este liber?