G4Media.ro

Virgil Popescu: Românii nu trebuie să-și facă probleme cu privire la tarifele…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Virgil Popescu: Românii nu trebuie să-și facă probleme cu privire la tarifele la energie iarna aceasta, dacă se încadrează în limitele de consum prevăzute de legea plafonării

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că „românii nu trebuie să-şi facă probleme” cu privire la tarifele la energie iarna aceasta, dacă se încadrează în limitele de consum prevăzute de legea care prevede plafonări şi compensaţii.

El susţine că nu înţelege „panica” din piaţă, subliniind că este vorba despre „o optimizare” a legislaţiei, în condiţiile în care există traderi pe piaţa de energie care fac profituri foarte mari care nu sunt impozitate. „Dacă ar fi după mine, eu le-aş lua toată această diferenţă. Acest câştig speculativ. Să le rămână un câştig care este normal. (…) Asta probabil că o să şi facem”, a spus popescu la Digi24, citat de news.ro

„Avem în vigoare o ordonanţă care este promulgată, aprobată de Parlament, care are un plafon de 80 de bani la energie electrică pentru consumul până în 300 de kilowaţi şi de 68 de bani pentru tariful social pentru consumul de până în 100 de kilowaţi. Românii nu trebuie să-şi facă probleme, dacă se încadrează în aceste limite de consum, şi vă spun cu toată certitudinea că, pe calculele pe care le avem de la autoritatea de reglementare, peste 80% din români se încadrează în aceste clase de consum”, a afirmat Virgil Popescu.

El a adăugat că „românii vor plăti 31 de bani de kilowatt sau 13 lei pe megawatt”, iar firmele care consumă până în 50.000 de megawaţi pe an vor plăti 37 de bani pe megawatt.

„Avem o ordonanţă. Nu văd de ce s-a creat atâta panică în piaţă, pentru că avem în vigoare o ordonanţă, Guvernul a aprobat-o, coaliţia a aprobat-o, liderii coaliţiei au spus foarte clar că se s-a consumat se va plăti. Vorbim de o optimizare. Nu e normal ca unii să câştige foarte mult şi alţii să piardă şi bugetul să piardă. De aceea discutăm de o optimizare a acestei scheme şi de impozitarea lanţului de vânzare”, a explicat ministrul Energiei.

El e de părere că „traderul nu ar trebui să facă un profit decât de câteva procente”, arătând că profitul încasat de traderii de pe piaţa energiei este unul „nemeritat”.

„Vă spun foarte sincer: dacă ar fi după mine – dar nu fac politică fiscală – eu le-aş lua diferenţa asta de bani, pentru că este un profit nemeritat şi toţi trebuie să contribuim să trecem această criză care e o iarnă complicată. (…) Eu aş recomanda tuturor calm, pentru că orice alarmare în piaţă va crea o panică în piaţă şi va duce la ridicarea acestor preţuri”, a adăugat Virgil Popescu.

Întrebat dacă traderii sunt aşa-numiţii „băieţi deştepţi” din energie, ministrul a răspuns: „Băieţii deştepţi sunt băieţii care ştiu să facă speculaţii în zone tulburi”.

„Dacă eşti lăsat de către stat să faci lucrul ăsta, înseamnă că e o problemă în acel stat. Noi nu vrem să mai facem să se întâmple acest lucru şi… ceea ce fac ei, să ştiţi, este legal, nu este ilegal. Dar tot legal este şi pentru stat să se protejeze şi să pună anumite taxe suplimentare. (…) Dacă ar fi după mine, eu le-aş lua toată această diferenţă. Acest câştig speculativ. Să le rămână un câştig care este normal. (…) Asta probabil că o să şi facem”, a spuse Popescu, citat de news.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Cu curentul ne-am lamurit? Dar cu gazul ce facem? Chiar azi pe bursa 1 MW/h de gaz se tranzactiona cu peste 300 de euro. Asta fara taxe, accize, tarif de distributie, etc…. Vad ca toata discutia se concetreaza pe electricitate si gazul este igonrat.

    • @ alex,
      este in articol…0.31 Ron /kw la gaz(aprox .3.4 Ron/mc de gaz).au uitat sa mentioneze explicit ca acele preturi sunt la gaz

  2. Mă ia frigul numai când văd fața de p.r.ost a lui Virgil. Dar e greu de spus dacă e p.r.ost sadea sau doar se preface foarte bine.

    • Ar trebui să te ia groaza când un politician din România îți spune să stai liniștit. Cu atât mai mult cînd o face un monument de incompetență cum este acest specimen.

  3. gicule, daca nu mai vrei politicieni dubiosi, voteaza usr. Pleaca din bugetarime, lasa-te de bautura, devino si tu cool.

  4. Mie toată treaba cu energia îmi sugerează că statele își scot cumva pârleala din pandemie și mi-a venit și ideea că poate fi un fel de greendeal cu forța. Sunt de acord că e nevoie să facem ceva cu poluarea mediului , însă deseori graba strică treaba.

    • Graba? Te-ai țignit! Care graba? Graba viiturilor, furtunilor, seceta fara precedent in ultimii 500 de ani. Stai domoală!

  5. gicu nici nu e in romania, bate si el campii ca la fiecare postare, de altfel.

  6. Ba da, dle ministru, ne facem griji, pentru că băieții deștepți din Energie s-au acomodat urgent. De exemplu, eu transmit index autocitit lunar, așa cum am convenit cu ei. În două luni am consumat sub 300 kw, dar domnii au adunat kw din cele două luni și au emis două facturi, una mai mare de 300 kw. În ultimele trei luni încă nu mi-au emis facturile. Sunt curioa cum o să împartă kw, pentru că și în aceste luni am consumat sub 3oo. La fiecare sesizare îmi răspunde aiurea un robot. La fel mi-a răspuns și Protecția consumatorului. Urmează să mă adresez dvs. personal ? Lui Dumnezeu ?

  7. „dormi liniștit”,……. Lucrează pentru tine.
    Din păcate de câte ori s-a auzit refrenul asta lucrurile au stat exact pe dos.

  8. Îmi explică și mie cineva „românii vor plăti 31 de bani de kilowatt sau 13 lei pe megawatt, iar firmele care consumă până în 50.000 de megawaţi pe an vor plăti 37 de bani pe megawatt” – ori preturile ori unitățile de măsură nu se potrivesc!

  9. Nu ne facem griji, ca nici voi nu veti parasi Palatul Victoria daca avem motive sa be facem.