G4Media.ro

Virgil Popescu: Sunt convins că în prima parte a anului viitor primul…

Foto: Facebook/ OMV Petrom

Virgil Popescu: Sunt convins că în prima parte a anului viitor primul gaz din Marea Neagră va fi scos/ Când ai mai multe gaze în piață, atunci scade prețul

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că primele gaze extrase din Marea Neagră vor fi scoase anul viitor, urmând ca în 2026 cantitatea să fie suplimentată simţitor, odată cu exploatarea perimetrului deţinut de OMV Petrom şi Romgaz. În aceste condiţii, crede ministrul, preţul gazelor ar trebui să scadă, transmite News.ro.

„Lumea a uitat, dar anul trecut a început o investiţie într-un perimetru mai mic, Aurora-Doina, a celor de la Black Sea Oil & Gas. Trebuia finalizată anul acesta, au avut nişte întârzieri, dar eu sunt convins că în prima parte a anului viitor primul gaz din Marea Neagră va fi scos. Vorbim de un miliard de metri cubi pe an, care vor intra din Marea Neagră în sistemul naţional de transport”, a anunţat ministrul energiei, luni seara, la Digi24.

El a amintit că, pe de altă parte, statul român doreşte să achiziţioneze prin Romgaz cota parte, de 50 la sută, din perimetrul Neptun, care este deţinută de Exxon. Aprobarea tranzacţiei a fost dată vineri de Adunarea Generală a acţionarilor Romgaz, urmând ca în perioada următoare să se semneze acest contract.

„Decizia de investiţii ne dorim să fie luată de ambii investitori, Romgaz şi OMV Petrom, în cursul anului viitor, în aşa fel încât în 2026 să avem primele gaze din Marea Neagră, din acel perimetru, intrate în sistemul naţional de transport”, a menţionat Virgil Popescu. El a estimat că ar fi necesară o investiţie de 4 miliarde de euro.

Astfel, producţia de gaze din Marea Neagră va fi de 10 miliarde de metri cubi pe an, adică aproape cât tot consumul României din prezent. „Deci, practic, se dublează cantitatea de gaze pe piaţa românească, este evident că vom avea gaze să folosim atât pentru piaţa românească, cât şi pentru export, cât şi pentru producerea de electricitate, pentru petrochimie, pentru mai multe lucruri”, a declarat Virgil Popescu. „În momentul în care ai mai multe gaze în piaţă, evident că este o presiune pe preţ, pentru că trebuie vândute, nu stai cu ele, şi atunci scade preţul”, a arătat ministrul energiei.

sursa foto: Facebook/ OMV Petrom

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. V. Popescu un gargaragiu, fără credibilitate. Numai manipulare, în rest este ZERO ca ministru.

  2. Primul gaz din Marea Neagra va fi scos la anul…DE RUSI!

  3. Degeaba e din Marea Neagra, daca creste deficitul, creste si pretul. Ungaria a saturat piata din Rusia.

    • băiaţile …ungaria o sa xporte decat la ucrainieni nu…or cumparat cu 300; pretul la spot, cum ne-au indemnat „partenerii” sa cumparat era 1200…grija băiaţile ca e plin de samsari si xcroci paici.

  4. Asta e din @echipa castigatoare si deraiata total de la realitatea romaneasca!!
    O j…..e, Popescule te-ai facut de r…t cu minciunile si aburelile pe care le debitezi de 2 ANI sfidand Romanii!

  5. tot pentru baiaţile dăștepti in cap..pentru fondu lui proprietatea si aia deja super bogati.
    Omul de rand va plati tot de la mult in sus…ca asa e in lagarul progresist.

  6. Convingerile tale valoreaza cat un servetel murdar!

  7. Abia astept sa taie panglica la gazele din Marea Neagra

  8. da bre buna gandire, scoateti cate 10 miliarde de metri cubi pe an ca sa exportati si dupa 7 ani cand se va termina zacamantul iar o sa fie penurie. De ce nu va ganditi sa securizati tara pentru 20 de ani.

  9. Nu asta pornea din vorbe Ciclul combinat de la Iernut in decembrie 2020?
    Nu asta a prelungit PNI pentru a-si lua Romgazul banii pe investitia asta din 6 in 6 luni pana cand nu vor mai reusi sa isi ia banii pentru ca nu vor termina proiectul in termenul care se tot decaleaza?
    Lasa-ti-l in pace, saracul are si el un handicap, nu mai stie ce sa mai minta ca sa arate ca face ceva, in afara de vorbe , 0 fapte.

  10. avem gaze dar pacat ca nu avem tehnologie de extractie de la mari adincimi si transport subacvatic modern Asta ne face sa fim dependenti de megafirmele de profil