Virusolog italian: ”Care este alternativa la vaccinare, să nu faci nimic? Dacă da, zboară în România!”
Vaccinul nu protejează 100%, iar pe lângă acesta e necesară purtarea măștii de protecție și distanțarea fizică, susține virusologul italian, Fabrizio Pregliasco (foto) în Corriere della Sera.
Profesorul spune că și persoanele vaccinate se pot infecta cu noul coronavirus, însă încărcătura virală va fi mai mică și va avea o perioadă de contagiune mult mai scurtă, decât în cazul unei persoane nevaccinate.
”Mai simplu spus: un vaccinat infectează de douăzeci de ori mai puțin decât un nevaccinat. Deci, din nou, beneficiul se vede în statistica generală, nu vom înțelege asta dacă ne uităm la un singur caz. Și atunci care este alternativa la vaccinare, să nu faci nimic? Dacă da, zboară în România!”, a transmis specialistul.
Profesorul Fabrizio Pregliasco este președintele Asociației Naționale de Asistență Publică, cel mai mare organism al voluntarilor din sănătate din Italia.
El spune că în ciuda campaniei de vaccinare din Italia, infecțiile au început să crească dramatic. Friuli Venezia Giulia revine luni în zona galbenă, iar provincia Bolzano se pregătește să o urmeze probabil săptămâna următoare. De la Padova, la Bologna primarii semnează noi ordonanțe pentru obligativitatea purtării măștii în aer liber, multe cursuri se întorc în online și reapare spectrul închiderilor în rândul companiilor. Vaccinul nu a făcut bine?
„Se știe că vaccinul nu este panaceul, se știe că nu protejează 100% de virus, se știe că persoanele vaccinate riscă oricum să contracteze boala, uneori grav. Știm însă și că după două doze protecția împotriva Covid este de 80%, dar scade după 6 luni la 55%, motiv pentru care este necesară o a treia doză. Puterea vaccinului e arătată de statistici: o persoană nevaccinată are cu 14 mai multe șanse să ajungă la terapie intensivă decât una vaccinată. Nu mi se pare „avantaj” deloc mic”, spune Pregliasco.
Masca, distanța și igiena rămân, așadar, fundamentale.
”După cum am menționat, vaccinul nu îți garantează nimic 100%, nu este suficient să faci injecția și apoi să mergi mergi ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. În ultimele luni am învățat o nouă „etichetă”, pe care trebuie să o respectăm în continuare, în interior și chiar în aer liber. Măștile, distanța și igiena, în special a mâinilor, continuă să fie unul dintre pilonii luptei împotriva Covid”, spune specialistul.
El a explicat foarte plastic și felul în care apar mutațiile virusurilor.
”Virusul nu are inteligență proprie, nu se poate spune că acesta vede vaccinul și găsește o modalitate de a-l evita. Virusul se replică, asta este natura lui, iar atunci cand se replică o face cu erori, un fel de „defect de fabricatie”. Uneori aceste greșeli îi fac viața mai dificilă, alteori mai ușoară. Să ne imaginăm o bucătăreasă care pregătește prăjituri: ea urmează aceeași rețetă pentru toate, dar într-un moment de neglijență, greșește dozajul unor ingrediente. Majoritatea prăjiturilor, din cauza greșelii, vor avea un gust rău, dar se poate ca, din întâmplare, unele să fie mai bune. Acestea sunt accidentele care prind, care rămân. Din nou, statistică: cu cât virusul circulă mai mult, cu cât infectează mai mulți oameni, cu atât se replică mai mult, cu atât sunt mai mari șansele de a avea mutații”, a mai explicat el.
Nu este prima dată când România și românii sunt dați ca exemplu negativ, în Italia, în privința felului în care au ales să trateze măsurile de combatere ale pandemiei.
În provincia Latina, din sudul Romei, autoritățile au atras atenția că din cauza faptului că doar 44% dintre românii de aici, deloc puțini, fiind peste 14 mii, există posibilitatea introducerii unor restricții în preajma Crăciunului.
Totodată, mai mulți lideri locali italieni au solicitat înăsprirea restricțiilor pentru persoanele nevaccinate şi au cerut controale la frontiere, în condiţiile în care numărul de contaminări cu noul coronavirus este în creştere în această ţară. Aceștia aveau în vedere, în special, cetățenii români, despre care se știe că în marea majoritate nu sunt vaccinați.
Sursa foto: Facebook / Fabrizio Pregliasco
Citește și:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
56 comentarii