G4Media.ro

Virusul poliomielitei a fost descoperit în apele uzate din Gaza

Photo by RONALDO SCHEMIDT / AFP

Virusul poliomielitei a fost descoperit în apele uzate din Gaza

Mai multe organizații internaționale avertizează cu privire la agravarea crizei de sănătate din Gaza, unde virusul poliomielitei a fost găsit în apele uzate, potrivit Rador Radio România.

„Apele uzate și gunoiul invadează străzile devastate. Mirosul de deșeuri fermentate pătrunde în aer. Această situație constituie un teren propice pentru răspândirea bolilor”, spune dr. Hanan Balkhy, director regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Populată cu aproape 2,4 milioane de locuitori pe o suprafață de abia 360 km², Fâșia Gaza suferă de hiperdensitate. Odată cu distrugerea infrastructurii, 370.000 de case distruse la începutul lunii mai conform unui raport ONU, și concentrarea operațiunilor militare asupra centrelor urbane – Gaza, apoi Rafah – aproape 1,9 milioane de oameni au fost strămutate, găsindu-și refugiu în tabere improvizate.

Odată cu încetarea colectării deșeurilor, a apărut fenomenul „munților de gunoaie”, comentat și analizat într- un articol din Financial Times la sfârșitul lunii mai. Vizibili din imagini din satelit, 140 dintre aceștia au fost înregistrați în toată Gaza de presa americană, sprijinită în sarcina sa de ONG-ul olandez PAX for Peace.

„Poluarea rezultată în urma conflictului” riscă să „agraveze criza de sănătate”, avertizează ONG-ul olandez PAX for the Peace, într-o notă publicată pe 18 iulie. „Pe măsură ce se încălzește, există mai multe probleme, dincolo de duhoare, există riscul de boli și proliferarea rozătoarelor sau a țânțarilor care încurajează și mai mult răspândirea bolilor”, deplânge Louise, purtătoare de cuvânt a Organizației Națiunilor Unite Agenția pentru Refugiații Palestinei în Orientul Apropiat (UNRWA).

Ministerul Sănătății Hamas a anunțat că a depistat, joi, 18 iulie, prezența poliomielitei în „ape uzate”, în urma unor teste efectuate „în coordonare cu UNICEF”. Acest anunț este susținut de Ministerul Sănătății din Israel. Într-un comunicat de presă, administrația statului evreu a afirmat că probele au fost „testate într-un laborator israelian aprobat de OMS” și a scos la iveală prezența unui virus al poliomielitei „de tip 2”, presupus a fi eradicat din 1999. În sudul Fâșiei Gaza, nu mai există nicio epurare a apelor uzate, deoarece stația de pompare Deir el-Balah nu mai funcționează din cauza lipsei de combustibil. Până acum, nu au fost detectate cazuri de poliomielită în Fâșia Gaza, a declarat vineri OMS. Dar această descoperire este considerată „extrem de îngrijorătoare” de Christian Lindmeier, purtătorul de cuvânt al OMS. Agenția ONU, alte agenții ONU și Ministerul Sănătății din Gaza controlată de Hamas încearcă să determine amploarea răspândirii poliovirusului, a spus Christian Lindmeier. „Un răspuns rapid este esențial pentru a preveni răspândirea virusului”, insistă el, subliniind condițiile foarte dificile de pe teren.

Cantitatea de apă disponibilă în Gaza s-a prăbușit cu „94%” de la începutul conflictului, potrivit unui raport Oxfam, publicat luna aceasta. ONG-ul acuză guvernul lui Netanyahu că a provocat „un dezastru mortal de sănătate”. Cantitatea de apă disponibilă unui locuitor din Gaza este acum de doar 4,74 litri pe zi, adică „mai puțin de o treime din cantitatea minimă recomandată în situații de urgență”. Poliomielita se contractează în special prin ingestia de apă contaminată.

Considerată endemică în doar două țări din lume – Pakistan și Afganistan – boala a fost în mare măsură controlată datorită politicii de vaccinare condusă de OMS. „Cazurile provocate de poliovirusul sălbatic au scăzut cu peste 99% din 1988, trecând de la 350.000 de cazuri în peste 125 de țări la șase cazuri înregistrate în 2021”, afirmă entitatea ONU. Odată infectat cu această boală virală, este posibil în anumite cazuri – dacă migrează spre creier – ca omul afectat să se confrunte cu paralizia unor membre.

Descrisă drept „amenințare tăcută” de către ONU, criza deșeurilor ar putea contribui la proiecția a 186.000 de decese anticipate de „The Lancet” și menționate de ziarul britanic „The Guardian”. Acesta din urmă se referă la „victimele indirecte ale războiului”, provocate „malnutriție, lipsa medicamentelor și condițiile insalubre de viață”. De la începutul ofensivei israeliene în Fâșia Gaza, 38.848 de persoane au murit, potrivit cifrelor Ministerului Sănătății Hamas.

Sursa: L’EXPRESS / Rador Radio România / Traducerea: Rodezia Costea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează